خبرگزاری فارس حوزه شهری بنگاه فرد شیشه (یزدگرد) در نزدیکی میدان شوش از آثار تاریخی دوره قاجار است. این ملک توسط سازمان میراث فرهنگی ثبت اضطراری شد و برخی کسبه معتقدند که قرار است در این ملک تاریخی ۶ هزار متری پاساژ احداث شود.
در شب یلدا قسمت هایی از "سردر" این خانه که جنبه میراثی داشت تخریب شد و به گفته خلیل آبادی عضو شورای شهر تهران برخی شواهد نشان میدهد که کارمند یکی از نواحی شهرداری منطقه ۱۲ با مالک تبانی کرده و مالک با کمک او توانسته است این ملک را تخریب کند.
با علیمحمد سعادتی شهردار منطقه 12 در این باره به گفتو گو نشستیم.
***در خصوص تخریب بنگاه فرد شیشه توضیح دهید؟
بنگاه فرد شیشه یک نمونه از ساختمانهای تاریخی ناایمن شهر تهران است. ساختمانهای تاریخی از نظر ایمنی، حریق و آتشسوزی، وضعیت استفاده از ساختمان و ایستایی سازه مورد بررسی قرار می گیرند. با بررسی این موارد در سال 94 و 95 به مالک بنگاه فرد شیشه در خصوص عدم ایمنی اخطار داده شد.
فعالیت تعدادی از غرفههای داخل این بنگاه خطرناک بود چرا که لاستیکهای مستعمل نگهداری میکردند؛ به آنها اخطارهای پی در پی داده شد و سپس این بنگاه پلمب شد. بعد از مدتی غرفهداران بنگاه را تخلیه و لاستیکهای کهنه را از آنجا خارج کردند.
***در خصوص ایمنی سازه توضیح دهید؟
این ساختمان تاریخی از لحاظ ایستایی ایمن نبود. همچنین امکان داشت مشکلاتی برای ساختمانهای اطراف ایجاد کند به همین دلیل جلساتی برگزار کردیم و از نماینده میراث خواستیم در خصوص ایمنسازی و مقاومسازی ساختمانهای تاریخی و با ارزش روشهای و مکانیزمهای ایمنی را ارائه دهند، جلسات برگزار و صورت جلسات و اسناد آن موجود است.
این سازه چه زمان از سوی میراث ثبت شد؟
در همان ایام مطلع شدیم نامهنگاری از سوی سازمان میراث صورت گرفته و قرار است این ساختمان در زمره آثار ثبت شده قرار گیرد. بنگاه فرد شیشه حدود 6 هزار متر است و سر در ورودی آن جزء آثار تاریخی است. میراث در این باره نامه زد و اعلام کرد که هیچگونه پروانه ساختمانی برای این سازه صادر نشود؛ چرا که قرار است بنگاه فرد شیشه را ثبت ملی کنند. بعد از اینکه میراث نامه زد، حساسیت بیشتر شد چرا که قرار بود این سازه ثبت ملی شود.
چرا با میراث برای دریافت دستور العمل ایمنی مکاتبه نکردید؟
در مهر و آذر سال جاری با سازمان میراث در این باره مکاتبه کردیم تا روشهای ایمنسازی ساختمانهای تاریخی را اعلام کنند؛ چرا که از یک طرف به مالک گفته بودیم که به سازه دست نزنند و از سوی دیگر این ساختمان از لحاظ سازهای ایمنی نداشت و در حال فرو ریختن بود. تا امروز که با شما صحبت میکنم هیچ پاسخی از سوی میراث در این باره به شهرداری داده نشده است که مالک چطور ساختمان خود را که ارزش میراثی دارد مقاومسازی کند.
متأسفانه بخشی از سقف این سازه تاریخی در 24 آذر و بخش دیگر در نیمه شب 30 آذر به دلیل بارندگی فرو ریخت. شهردار شب مستندات را تنظیم و موضوع را اعلام کرد. در ریزش اول بخشی از سردر تخریب و در بارندگی دوم بخش عمدهای از سقف فرو ریخت. نخالههای ساختمانی در داخل گذر قرار داشت و مأموران شهرداری آن را پاکسازی کردند. وظیفه ما ایمنسازی است چرا که عابرانی که رد میشوند نباید دچار مشکل شوند.
***بنگاه فرد شیشه در حال حاضر در چه وضعیتی است؟
بر اساس ریزشهای صورت گرفته فعلاً این گذر را بستهایم تا از سوی میراث تعیین تکلیف صورت گیرد.
***بعد از تخریب سازه سازمان میراث مکاتبهای با شهرداری انجام داد؟
مکاتبه که خیر. اما پیامکهاییارسال و تماسهایی گرفته شد و اعلام کردند این سازه تخریب شده و شهرداری موضوع را کنترل کند.
***برخی از اعضای شورای شهر معتقدند که مالک اقدام به تخریب کرده است؟
در ابتدا فکر میکردند که مالک سازه را تخریب کرده؛ چرا که ماشینآلات را در داخل گاراژ دیده بودند این در حالی است که ماشینآلات در حال حمل نخاله ها بودند.
***گفته میشود این سازه با بیل مکانیکی تخریب شده است؟
اصلاً بیل مکانیکی در کار نبوده است.
،،چرا در یک مکان تاریخی باید لاستیک به فروش برسد؟
در محدوده مرکزی تهران ساختمانها تاریخی و با ارزشی وجود دارد. در خصوص نوع فعالیت و بهرهبرداری مالک و صنف تصمیم گیری می کنند. شهرداری فقط کاربری را کنترل میکند و اینکه شغل مورد نظر آلودگی محیطی زیست، آلودگی صوتی و اینکه مزاحمت برای همسایگان ایجاد نکند.
***در خصوص قدمت بنگاه فرد شیشه توضیح دهید؟
بر اساس مطالب گفته شده سردر ورودی این بنگاه قدمت تاریخی دارد که البته طی سالیان متمادی در آن مداخله صورت گرفته است و تا کنون این ساختمان برای میراث فرهنگی ویژه نبوده و ثبت نشده است. به تازگی میراث اعلام کرده است که این سازه ثبت اضطراری شده است. این بنا برای دوره قاجار است و یکسری تزئینات در شیوه آجرکاری آن موجود است و البته در بدنه گاراژ نیز آثار تاریخی وجود دارد. حجره و فرمتهای این ملک به صورت گاراژی و کاروانسرایی هنوز باقی است و مانند کاروانسراهای تاریخی است.
***چیزی از این ملک تاریخی باقی مانده است.
خیر. چیزی باقی نمانده است. سردر ورودی ملک نیز که دستخوش مداخلات بوده فرو ریخته امیدواریم میراث نقشهبرداری از این ملک کرده باشد تا بتوانیم مالک را تشویق کنیم که مشابه آن ملک را احداث کند.
***شهرداری در این زمینه چه اقداماتی انجام میدهد.
در وهله اول تا تعیین تکلیف نهایی ملک اجازه فعالیت نمیدهیم و بعد از اینکه ضوابط و مقررات مشخص شد؛ مالک را به آن سمت هدایت میکنیم.
***شهرداری ملک را خریداری میکند.
خیر، قصد خرید نداریم.
***مالک تصمیم دارد در این ملک چه اقدامی انجام دهد.
بستگی دارد میراث چه برنامهای برای آن ملک داشته باشد.
*** قرار است ساخت و سازی در این محیط 6 هزار متری صورت گیرد.
خیر تا کنون مالک برای ساخت و ساز مراجعه نکرده و مراجعاتی که داشته در مورد حقوق کسبی بوده است .
***آخرین وضعیت ملک چگونه است.
در حال حاضر این بنای تاریخی متروکه شده است. البته این را هم بگویم که بقیه ساختمانهای تاریخی که پیرو صورتجلسهای به میراث اعلام کردهایم در معرض حوادث مشابه این چنینی هستند. با توجه به بارشهایی که وجود دارد این آثار تاریخی از لحاظ سازهای ناایمن هستند و تا کنون میراث فرهنگی در خصوص شیوه نگهداری این سازهها سکوت کرده است.
همچنین جلسهای در 4 مهر سال جاری در شهرداری منطقه 12 برگزار و در صورت جلسه آن آمده است که سرای رشتیهای بازار تهران ـ حاجبالدوله، بازار کفاشان ـ ساختمان کفش ملی ـ میدان قیام ـ ملک تقاطع صف آزادیخواه، ملک واقع در خیابان ناصرخسرو ـ پاساژ کوچه پامنار، تیمچه صدراعظم ـ خیابان ناصرخسرو، سرای امیدـ خیابان 15 خرداد، داروخانه کیمیا ـ چهارراه مولوی، ملک خیابان ری در معرض تخریب قرار دارند.
انتهای پیام/