در نامهای که روز چهارشنبه از سوی تیم کوک برای سهامداران اپل ارسال شد، مدیرعامل این شرکت از کاهشپیشبینیهای مرتبط با درآمد این شرکت در فصل اول ۲۰۱۹ خبر داده است.
یکی از اصلیترین دلائل ارائهشده توسط کوک، کاهش تقاضا در بازارهای مختلف و بهویژه در چین است. در ماه نوامبر، کوک اظهار داشتهبود که در برخی بازارهای درحال توسعه نظیر برزیل، هند و روسیه با کاهشی بیشتر از پیشبینیهای قبلی روبهرو خواهندبود؛ هر چند این مسئله در رابطه با چین صدق نخواهدکرد.
اما در نامهی ارسال شده برای سهامداران، شاهد تغییر دیدگاه کوک در رابطه با آیندهی این شرکت در بازار چین هستیم. بهگفتهی وی:
هرچند در برخی بازارهای کلیدی در حال توسعه انتظار داشتیم که با چالشهایی روبهرو شویم؛ اما چنین افت شدید اقتصادی را، بهویژه در چین، پیشبینی نمیکردیم.
اس و ۱۰ اس مکس، افزایش ارزش دلار دربرابر دیگر واحدهای پولی و محدودیتهای مرتبط با زنجیرهی تأمین قطعات نیز بهعنوان دلائلی برای افت پیشبینی درآمدهای آتی این شرکت یادکرده است. البته کوک به این مسئله نیز اشاره کرده است که با وجود افت فروش آیفون، دیگر بخشهای این شرکت موفق به رشد ۱۹ درصدی فروش نسبت به سال گذشته شدهاند؛ اما از آنجا که از آیفون بهعنوان اصلیترین ساختهی اهالی کوپرتینو یاد میشود، افت فروش آیفون بهمنزلهی خبری بد برای این شرکت خواهدبود.
یکی دیگر از مواردی که توسط تیمکوک به آن اشاره شده است، درگیریهای تجاری میان ایالاتمتحده و چین است که باعث شده فشار بیشتری به اقتصاد چین وارد شود. کوک در این رابطه میگوید:
مسئلهی بزرگتر، کند شدن رشد اقتصاد چین است و تنشهای تجاری نیز باعث بدترشدن این مسئله شده است.
بهادعای رویترز این مسئله تنها به دولتها مربوط نمیشود. پس از اینکه ماه گذشته یکی از مدیران ردهبالای شرکت چینی هواوی به درخواست ایالاتمتحده در کانادا دستگیر شد، برخی از مشتریان چینی از خرید محصولات اپل که شرکتی آمریکایی است امتناع میورزند. تیم کوک در مصاحبه با CNBC گفته است که محصولات اپل توسط دولت چین هدف قرار نگرفته است؛ اما برخی از مشتریان ممکن است بهدلیل آمریکایی بودن این شرکت از خرید محصولات آن خودداری کنند.
در عین حال، عدهای از کارشناسان با انتقاد از سیاستهای قیمتگذاری اپل، از برچسب قیمت ۱۰۰۰ دلاری آیفون بهعنوان یکی از دلائل افت فروش یاد کردهاند. کیرانجیت کائور، یکی از تحلیلگران IDC در این رابطه میگوید:
اپل در چند فصل گذشته عملکرد خوبی در چین نداشته است و یکی از دلائل این مسئله افزایش بیش از حد قیمت آیفون است که از ۱۰۰۰ دلار هم فراتر رفته است. این مبلغ تقریبا سهبرابر قیمت محصولات رایج در بازار این کشور است.
جیمز کوردول از مؤسسهی مالی Atlantic Equities در توضیحی به رویترز میگوید:
سوالی که پیش روی سرمایهگذاران خواهد بود این است که قیمتگذاریهای تندروانهی اپل تا چه اندازه موجب وخیمتر شدن وضعیت کنونی خواهد شد. [این رویهی قیمتگذاری] میتواند بر قدرت اهالی کوپرتینو برای قیمتگذاری محصولات بعدی خانوادهی آیفون در آینده نیز اثرگذار باشد.
در پایان باید گفت که کوک از کاهش هزینهی تعویض باتری برای آیفونهای قدیمیتر نیز بهعنوان دلیلی برای استقبال کمتر از آیفونهای جدید یاد کرده است. این مسئله تاحدی منطقی بهنظر میرسد؛ دارندگان مدلهای قدیمیتر آیفون میتوانند با پرداخت مبلغ ۵۰ دلار جهت تعویض باتری، کارایی گوشیهوشمند خود را تا اندازهای افزایش دهند. همین مسئله باعث میشود تا آنها برای مدت طولانیتر به استفاده از گوشی قدیمی خود ادامهدهند و به سراغ آیفونهای جدید نروند.
در سال مالی گذشته که روز ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۸ (هفتم مهرماه ۱۳۹۷) بهپایان رسید، رشد فروش آیفون از نظر تعداد دستگاهها عملا ثابت بود و صرفا افزایش قیمت این محصول موجب افزایش ۱۸ درصدی درآمد حاصل از فروش این گوشی شدهبود. در عین حال، کاهش ۹ میلیارد دلاری پیشبینی درآمد اپل در فصل اول ۲۰۱۹ خبر بدی برای سهامداران این شرکت است؛ تاحدی که موجب افت ۱۰ درصدی ارزش سهام این شرکت شد. نظر شما در رابطه با آیندهی محصولات اپل و قیمتگذاری آنها چیست؟