پروژه‌های عمرانی تا چه زمانی قرار است در تضاد با حقوق همه جانبه شهروندان باشند

به گزارش خبرنگار حوزه میراث فرهنگی خبرگزاری فارس، چیت ساز مدیر پژوهشی پژوهشگاه سازمان میراث و فرهنگی که مدتی مدیر میراث فرهنگی شهر شوش نیز بوده است در نشست «نابودی میراث بشری در شوش؛ تاملی در مسائل ثبت ملی و جهانی مجموعه تاریخی شوش» با بیان اینکه سال ۸۸ از میراث فرهنگی استعفا داده و امروز مشاوره و ارزیابی پروژه‌های شهرداری تهران را بر عهده دارد، این سوال را مطرح کرد که پروژه های عمرانی که نیازمند اجرایی شدن هستند تا کی قرار است در تضاد با محیط زیست میراث فرهنگی،سلامت روانی و انسجام شهری و حقوق شهروندان قرار گیرند؟

چیت ساز گفت: آیا کشور های دیگر با این معضلات روبه‌رو هستند و آیا راه چاره ای ندارند؟ وی سپس این طور پاسخ داد که نزدیک به ۳۰ سال است که بخش اعظمی از کشورها از روشی به نام "SIA" برای رفع یا کاهش آثار تخریب اقدام مداخله ای استفاده می کنند.

وی با بیان اینکه این شیوه هفت سال است وارد ایران شده و ظرفیت بالقوه‌ای برای جامعه باستان شناسی محسوب می شود که می توان آن را به بلخ تبدیل کرد گفت: در نهایت این پروژه با نام "اتاف" با مفهوم ارزیابی تاثیرات اجتماعی فرهنگی پروژه های شهری در دستور کار قرار گرفته است بر این اساس این پروژه یک رشته بین رشته ای است که امروز اگر از مهندسان پرسیده شود آن را یک اقدام مداخله ای می دانند که بر اجتماع سلامت اشتغالزایی امنیت اجتماعی می تواند تاثیرگذار باشد

مدیر پژوهشی پژوهشگاه سازمان میراث و فرهنگی با بیان اینکه هنوز عده ای از مهندسان از وجود چنین پروژه‌ای در کشور اطلاع ندارند و در زمان پرسش در این زمینه حداکثر می‌گویند متوجه و مراقب این وضعیت هستیم، اظهار کرد: این مدیران غیر کاری خوشبختانه در حال کاهش هستند.از سوی دیگر گروه دوم افراد سنتی تشکیل می دهند که مهندسان و کارشناسان باستان شناس با این گروه بیشتر مواجهند.

چیت ساز بخش سوم را گروهی پیچیده و غیر قابل بررسی عنوان کرد و گفت: اتاف به دنبال این است تا به ذینفعان و مدیران شهری به گوید که پروژه‌های شهری با چه پیامد هایی به وجود آمده و باید کارشناسان برای پیامدهای ناخواسته و غیر منتظره آن آماده شوند پیامدهایی که ممکن است آنقدر شان باشد که بخش اعظمی از آثار غیر مداخله ای را از بین ببرد.

چیت ساز گفت: در ۱۹۷۰ میلادی در آمریکا قانون ملی زیست محیطی آمریکا تصویب و قرار شد همه پروژه‌های این کشور به آثار زیست محیطی توجه داشته باشند. سال بعد در آلاسکا خط انتقال لوله نفت مطرح شد و در حین پروژه رئیس جامعه سرخپوستی در جامعه محلی آمریکا گفت که خط لوله نفت از جامعه اسکیموها در حال رد شدن است. طبق قانون سند الزامات محیط زیستی را رعایت می‌کنید از سوی اما بعد از این کارها با جامعه سنتی ما چه می کنید؟

وی با بیان این که در ۱۹۸۱ انجمن بین المللی تاثیرات اجتماعی پروژه ها به مرکزیت کانادا و با دو دفتر در استکهلم و ملبورن کارهای خود را آغاز کرد، افزود: در طول هشت سال دفاع مقدس، حدود شش ماه در شوش بودم، در دوران سازندگی نیز با مطرح شدن پروژه بزرگ نواب و بعد از آن در حدود سال‌های ۸۵ با روی کار آمدن شورای اسلامی شهر تهران بحث هایی در مورد تلمباری پروژه های بدون مطالعه با تاثیرات غیرقابل پیش‌بینی مطرح شد که باید با آنها چکار کرد؟ از سکی دیگر عده ای از محققان انجمن جامعه شناسی ایران به شورای شهر پیشنهاد دادند که از تجربیات جهانی استفاده کنید.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی