تجهیز 2 میلیون هکتار زمین کشاورزی به آبیاری نوین/استفاده صحیح از آب‌ موجود به جای فکر کردن به آب‌های ژرف

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، عباس زارع مشاور وزیر جهاد و مجری طرح سامانه‌های نوین آبیاری در کشاورزی امروز به تشریح وضعیت اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در کشور پرداخت و گفت: در بودجه امسال هزار و 500 میلیارد تومان برای اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در 142 هزار هکتار تخصیص یافته بود که 230 هزار هکتار از اراضی آبی کشور به این سامانه مجهز شد.

وی گفت:‌ از این میزان اراضی 100 هزار هکتار به طور کامل به سامانه‌های نوین مجهز شده و 130 هزار هکتار آن در حال اجراست که 50 درصد پیشرفت داشته است.

زارع با بیان اینکه سطح زمین‌های زراعی که امسال به سیستم‌های نوین آبیاری تجهیز شده فراتر از برنامه تعیین شده بود، گفت: به همین دلیل وزارت جهاد 500 میلیارد تومان به پیمکاران و کشاورزان به دلیل اجرای بیش از برنامه و تعهدات بدهکار است.

مجری طرح سامانه‌های نوین آبیاری در کشاورزی گفت: برنامه وزیر جهاد کشاورزی این است که به هر میزان متقاضی برای اجرای این سامانه وجود داشته باشد، وزارت جهاد آن را اجرایی کند و به همین دلیل مقام معظم رهبری اذن دادند که از محل صندوق توسعه ملی برای تامین اعتبار سامانه‌های نوین تخصیص دادند.

به گفته زارع مقام معظم رهبری در سال‌های گذشته هم اذن دادند که برای توسعه سامانه‌های آبیاری برای صندوق توسعه ملی اختصاص یابد که این رقم تا سال جاری به میزان 250 میلیون دلار بود و همچنین در سال 95 رقم 500 میلیون دلار و در سال 96 به میزان 300 میلیون دلار به اذن رهبری اختصاص یافت.

وی تاکید کرد که بحث اجرای برنامه‌های نوین آبیاری از طرح‌های اولویت‌دار اقتصاد مقاومتی است و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی وزارت جهاد را تکلیف کرده که در صورت تامین اعتبار سالانه 250 هزار هکتار از اراضی کشور به این سامانه مجهز شود.

زارع از عدم تخصیص کامل بودجه به این بخش انتقاد کرد و گفت:‌ در سال جاری تنها 46 درصد از بودجه اختصاص یافته تامین اعتبار شد، اما پیشرفت فیزیکی کار حدود 80درصد بود.

مجری طرح سامانه‌های نوین آبیاری در کشاورزی گفت: تاکنون 2 میلیون و 80 هزار هکتار اراضی سنتی و مدرن کشور به سامانه‌های نوین آبیاری مجهز شده که 22 درصد اراضی 8.7 میلیون هکتار زمین‌های آبی را شامل می‌شود.

وی در ادامه پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که کمک‌های بلاعوض و تسهیلاتی که به کشاورزان برای اجرای سامانه‌های نوین داده می‌شود، چه میزان است،‌گفت:‌ بر اساس ماده 35 برنامه ششم توسعه 85 درصد هزینه این سامانه‌ها  به صورت کمک بلاعوض توسط دولت تقبل می‌شود و  تنها 15 درصد توسط کشاورزان پرداخت خواهد شد.

زارع در پاسخ به اینکه رقم 15 درصد هم در توان بسیاری از کشاورزان نیست آیا تسهیلاتی در این زمینه وجود دارد، گفت:‌ تسهیلاتی در این زمینه وجود ندارد و البته اجرا و تصمیمات در این زمینه به عهده استان‌ها گذاشته شده است. اخیرا برخی استان‌ها تصمیم گرفته‌اند که برای پرداخت سهم 15 درصد کشاورزان هم تسهیلات بانکی بدهند، اما من اسمی از آنها نمی‌برم.

وی در پاسخ به سؤال دیگر فارس که سیستم‌های قبلی اجرای سامانه نوین کاملا غیرمطالعه شده و غیرکارشناسی بود به طوری که کشاورزان متضرر می‌شدند و هزینه زیادی را دست آنها می گذاشت، گفت: از سال 93 دیگر خود کشاورزان بهره‌بردار هستند و سامانه‌های نوین راه‌اندازی شده است که در این سامانه پیمانکاران و کشاورزان متقاضی آنجا ثبت می‌شوند و اگر گزارش شود، پیمانکاری کارش را درست انجام نداده به لیست سیاه وارد می‌شود.

مجری طرح سامانه‌های نوین آبیاری در کشاورزی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس با توجه به اینکه میانگین زمین‌های کشور حدود 1.2 هکتار است، شما چگونه می‌خواهید سیستم‌های نوین را در اراضی خرد اجرایی کنید، گفت:‌بله دقیقا درست است زمین‌های 52 درصد زمین‌های کشور زیر 2 هکتار است و برای رفع این مشکل طرح تجمیع را پیشنهاد کردیم که در صورتی که کشاورزان اجرا کنند، سهم دولت برای اجرای این سامانه بیشتر خواهد داد.

وی ادامه داد:در مقطعی این طرح تجمیع از سوی سازمان بودجه مخالفت شد اما اخیرا کارگروه ملی سازگاری با کم آبی کشور پیشنهاد داده که این طرح دوباره احیا شود.

خبرنگار فارس سؤالی درباره فرسایش خاک پرسید که حجم فرسایش خاک طی چند سال گذشته از 9 تن در هکتار به 16 تن در هکتار رسیده که این رقم وحشتناکی است، چرا با این فاجعه مقابله نمی‌کنید، گفت: اخیرا وزارت جهاد  کمیته معاونت خاک در دفتر آب و خاک تشکیل داده که همین روزها متولی آن مشخص می‌شود و امیدواریم که با توجه به اهمیت خاک در کشور جلوی این فرسایش‌ها گرفته شود.

خبرنگار فارس پرسید، لایحه خاک که اخیرا در مجلس تصویب شده یک بندی از آن اشاره می‌کند که سازمان محیط زیست در برابر طرح‌های وزارت جهاد که به خاک و محیط زیست آسیب برساند می‌تواند راسا مقابله با آن را متوقف سازد آیا این مانعی برای تولید کشور نیست و شما چه واکنشی برای این لایحه داشتید، گفت‌: در این باره ما مشکلی نداریم و معتقدیم هر چقدر حساسیت‌ها در باره حفاظت از خاک بیشتر شود به نفع تولید است.

زارع در پاسخ به سؤال دیگر فارس که بنا به اعلام سازمان برنامه و بودجه وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته تنها 44 صدم درصد افزایش راندمان آبیاری داشته است، گفت: این میزان راندمان با توجه به میزان اعتباراتی است که به این بخش داده شده است و اگر اعتبارات بیشتری تخصیص یابد می‌توانیم راندمان را بیشتر افزایش دهیم.

خبرنگار فارس پرسید استفاده از آب‌های ژرف مطرح است و برخی معتقدند می‌توان برای مقابله با مشکلات آب در کشور آب را از اعماق زیر زمین بیرون کشید و نیاز چند ساله کشور در آنجا وجود دارد،‌گفت:‌ اگرچه این مربوط به حوزه نیرو است، اما من شخصا معتقدم ما باید تمرکزمان را برای استفاده بهینه از همین آبی که در دست داریم، معطوف کنیم و تلاش کنیم از آن به خوبی استفاده کنیم و تا زمانی که استفاده بهینه از آب موجود در دستور کار نباشد فکر کردن به آب‌های ژرف جایز نیست.

وی در ادامه تاکید کرد که با توجه به تبخیر سه برابری در کشور و بارش یک سومی نسبت به دنیا باید با تمام توان به اجرای سامانه‌های نوین آبیاری در کشور بپردازیم که با اجرای آن تولید محصول 30 درصد افزایش و مصرف سموم و نهاده‌ها 30 درصد کاهش می‌یابد و صرفه‌جویی 30 درصدی را از آب‌های زیرزمینی شاهد خواهیم بود.

وی تاکید کرد که با توجه به وضعیت آب کشور نیاکان ما قنات و آب‌بندها احداث کردند و مقسم‌های آب به دلیل شرایط اقلیمی کشور ایجاد شده بود و ما هم باید تمام برنامه‌های تولیدمان را با توجه به شرایط آب کشورمان انجام دهیم.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی به تفاهم نامه‌ای که اخیرا با وزیر ارتباطات منعقد شد،‌گفت: هدف از این تفاهم نامه راه‌اندازی آبیاری هوشمند از طریق اینترنت اشیا در کشور است که با اجرای آن زمان مصرف آب، میزان مصرف بهینه می‌شود و در عملکرد آب 30 درصد تاثیرگذار خواهد شد. در حال حاضر آبیاری هوشمند به صورت پایلوت در مزارع نمونه منطقه مغان، فارس و قزوین اجرایی می‌شود.

در ادامه این همایش صدرزاده مجری نمایشگاه کشاورزی ایران از اجرای نمایشگاه ماشین‌آلات،‌نهاده‌ها و سیستم‌های نوین ابیاری از 21 الی 24 دی ماه در نمایشگاه بین‌المللی تهران خبر داد. و گفت:‌ در این نمایشگاه 120 شرکت حضور خواهند داشت که 60 درصد این شرکت‌ها در حوزه آب فعالیت می‌کنند.

وی هدف از اجرای این نمایشگاه را آشنا سازی کشاورزان با سیستم‌های نوین آبیاری و بهره‌مندی صحیح از آب اعلام کرد.

انتهای پیام/ب

برچسب ها:

اقتصادی