«انیشتین» هم گل می‌کشید؟/ بررسی تصورات غلط در مصرف‌کنندگان گل

5c335c6ab194a_2019-01-07_17-34
یک درمانگر اعتیاد می‌گوید: یک نخ گل با درصد تی‌اچ‌سی معادل ۲۰ نخ سیگار جرم وارد ریه می‌کند و هر سری حافظه کوتاه‌مدت را با مشکل مواجه و کارکرد جنسی را مختل می‌کند.

مصرف کنندگان گل در ایران استدال‌های خاصی برای مصرف این ماده دارند. خیلی از مصرف‌کنندگان این ماده می‌گوید،« گل اعتیادآور نیست، ذهن را باز می‌کند، روابط اجتماعی آدم را بهبود می‌دهند و حتی گفته می‌شود که مصرف این ماده می‌تواند روی عملکرد جنسی افراد هم تاثیر بگذارد.»

درست یا غلط بودن این تصورات در کافه خبر خبرآنلاین با حضور دو متخصص این حوزه بررسی شد. رضا دانشمند و هومان نارنجی‌ها، درمانگران اعتیاد این هفته در خبرآنلاین پاسخگوی این سوالات بودند.

«یک نخ گل با درصد تی‌اچ‌سی، معادل ۲۰ نخ سیگار جرم وارد ریه می‌کند»، «گل را نمی‌توان به‌عنوان مخدر از نظر علمی تقسیم‌بندی کرد و شاید به تقسیم‌بندی مواد توهم‌زا نزدیک‌تر باشد»، «اثرات خوب کوتاه‌مدت و اثرات منفی (کاهش کارکرد جنسی، طردشدن از جمع، از بین رفتن حافظه کوتاه‌مدت و ..)»، «شرایط ایران برای آزادسازی گل بسیار دور از انتظار است»، «در ایران برای غلظت بیشتر، به گل اسپری تی‌چی‌اس می‌زنند.» و .. این عبارات مهم‌ترین و جدیدترین اطلاعات آنها درباره گل است.

 

گل اعتیاد آور است؟
در این زمینه دکتر رضا دانشمند درمانگر اعتیاد می‌گوید: اگر بخواهیم بین مواد مختلف قیاس کنیم، باید بگوییم که گل نسبت به برخی مواد دیگر اعتیادآوری کم‌تری دارد ولی اگر بخواهیم قسمت اول را پاسخ دهیم باید بگوییم که بله، گل قطعا اعتیادآور است و می‌تواند وابستگی ایجاد کند. درباره شیوع آن بین جوانان هم باید بگوییم که این مواد مختص جوانان است و فقط مربوط به گل نمی‌شود. در واقع اولین تجارب در دوره نوجوانی و جوانی پیش می‌آید. الان باب شده هرکسی تفسیر خودش را از مصرف گل روایت می‌کند؛ یکی می‌گوید انیشتین هم گل می‌کشیده، دیگری می‌گوید من کشیدم و اتفاقی نیفتاد و .. . ما باید ببینیم تحقیقات دانشگاهی درباره گل چه می‌گوید.

همچنین هومان نارنجی‌ها معتقد است، تصور نادرستی که درباره مصرف‌کننده‌ها وجود دارد، این است که مصرف‌کننده‌ها یک‌سری معتاد متجاهر هستند که در بدترین حالت ما آنها را در سطح شهر می‌بینیم. در حالی که بخش دیگری از مصرف‌کننده‌ها در جمع‌های محفلی و دوستانه حضور دارند و می‌توان عنوان اعتیاد یقه‌سفیدها را به آنها اختصاص داد. برای همین هم هست که می‌گویند مصرف گل در بین جوانان افزایش پیدا کرده است.

او می‌گوید: نکته جالب این است که تنها ۲ درصد مصرف‌کننده‌های ما متجاهر هستند و ۹۸ درصد دیگر افرادی هستند که اصلا ظاهر آنها نشان نمی‌دهد که مصرف‌کننده هستند. به‌همین خاطر هم هست که خود را درگیر اعتیاد آن ماده‌ای که مصرف می‌کنند، نمی‌دانند. می‌گویند ۲۰ سال است روزی فلان گرم تریاک می‌کشیم ولی تفننی است. چرا؟ چون تصورشان از اعتیاد همان مصرف‌کننده متجاهری است که با ظاهر نامناسب در سطح می‌بینیم. یک تحقیقی در امریکا صورت گرفته که نشان می‌دهد از هر سه نفری که زیر سن ۲۰ سال بیش از ۵ بار ماده گل را تجربه کنند، یک نفرشان به این ماده وابسته باقی می‌ماند. اگر می‌گویند گل وابستگی و اعتیاد ندارد، چرا ما در کلینیک‌ها مراجعینی داریم که از ما کمک می‌خواهند تا بتوانند گل را کنار بگذارند؟ اگر گل اعتیاد نداشت پس ما به آنها می‌گفتیم دیگر نکشید و ماجرا حل می‌شد. در واقع گل یک سکوی پرتاب است؛ سه نفر از بیماران من از گل به هروئین شیفت کردند.

 

گل روابط اجتماعی آدم را بهبود می‌دهند؟ 
نکته مهم دیگر درباره اثرات فردی مصرف این مواد است. تاجایی برخی مصرف‌کنندگان اعتقاد دارند گل باعث می‌شود که روابط اجتماعی ما بهتر شود.
در این زمینه رضا دانشمند می‌گوید:« واقعیت این است که مواد اگر اثرات خوبی برای مصرف‌کننده به‌جای نمی‌گذاشتند، اعتیادآور نمی‌شدند. مسئله این است که این اثرات خوب ماندگار نیستند و مطالعات مغزی نشان می‌دهد که در دراز مدت دیگر این تجربه‌های مثبت وجود نخواهند داشت و آسیب‌های بسیار زیادی را ایجاد خواهد کرد. برای گروهای موسیقی که گل مصرف می‌کنند هم در طول زمان می‌توان به راحتی تغییرات کاری آنها را مشاهده کرد. افرادی که به‌خاطر سوء‌مصرف گل از جمع طرد می‌شوند.»

او می‌گوید:« گل اضطراب‌آور است و حملات اضطرابی را به‌دنبال دارد. بنابراین اضطراب یکی از اصلی‌ترین وابسته‌ها و همراه‌های گل است. علاوه بر این توهم را هم به همراه دارد. در همین میان گل می‌تواند مهارگسستگی ایجاد کند و فردی که خجالتی باشد می‌تواند به‌راحتی معاشرت کند. حتی ممکن است در روابط جنسی اثرگذاری بالایی داشته باشد چون فرد نمی‌تواند بسیاری از فعالیت‌های خود را مهار کند. برای پیشگیری از مصرف گل هم حقیقت این است که ما در حوزه پیشگیری کار جدی‌ای نکرده‌ایم و حتی کمپینی برای پیشگیری از مصرف گل نداشته‌ایم. برخی پیشگیری‌ها هم انقدر قهری است که کاملا اثر عکس دارد.»

عوارض فردی گل چیست؟ گل اوردز ندارد؟
در این رابطه هومان نارنجی‌ها می‌گوید: سرطان‌زایی گل ۵ برابر سیگار است؛ یک نخ گل با درصد تی‌اچ‌سی معادل ۲۰ نخ سیگار جرم وارد ریه می‌کند و هر سری حافظه کوتاه‌مدت با مشکل مواجه می‌شود و کارکرد جنسی کاهش پیدا می‌کند. در واقع ما نباید به اثر کوتاه‌مدت اکتفا کنیم و باید اثر بلند مدت آن را ببینیم. علاوه بر این گل آستانه تحریک‌پذیری فرد را پایین می‌آورد و نمی‌تواند تعامل اجتماعی داشته باشد. در واقع ما خوب پیشگیری نکردیم.

همچنین رضا دانشمند می‌گوید: احتمال اوردوز و مسمومیت با گل کم‌تر است؛ البته گلی که در ایران مصرف می‌شود نسبت به سایر نقاط بسیار شدیدتر است ولی به هر حال مصرف همزمان گل با دیگر مواد و مصرف زیاد آن عوارض خطرناکی را به‌همراه دارد؛ اما موجب مرگ نمی‌شود.

 

برچسب ها:

اجتماعی