به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، اعضای مجمع کارآفرینان کشور شب گذشته در نشست با وزیر امور اقتصادی و دارایی و معاونان وی از مشکلات واقعی بخش تولید و صادرات گفتند و راهحلهای عملی برای رفع این مشکلات دریافت کردند.
در این نشست نیکزاد، معاون مدیرعامل شرکت لبنیات کاله گفت: تحریمها همان اندازه که تهدید به شمار میروند، فرصت هم هستند، به شرط آنکه دولت به بخش خصوصی اعتماد کند.
وی افزود: شرکتهای تولیدی میتوانند به دولت کمک کنند و در این زمینه نامهای با امضای فعالان بخش خصوصی برای رئیسجمهور فرستادیم که ایشان دستور داد، ظرف ۴ روز آینده در شورای اقتصاد مطرح شود.
در این هنگام وزیر امور اقتصادی و دارایی با عذرخواهی از قطع کردن این کارآفرین گفت: رئیس سازمان امور مالیاتی به دلیل مشکلی که در پایش به وجود آمده باید به استراحت برود و از معاون ایشان آقای جنتی میخواهیم پاسخگوی مشکلات مالیاتی شما باشند.
نیکزاد در ادامه سخنان خود گفت: شرکت کاله ۱۷ هزار نفر کارگر دارد که محصولات این شرکت به ۱۵ کشور صادر میشود و طبق برنامه ۵۰ کشور از جمله کانادا و ژاپن هدف صادراتی این شرکت هستند.
* ارز را تک نرخی کنید
وی افزود: در نامه به رئیسجمهور اعلام کردیم نرخ ارز باید تکنرخی شود و ارز چندگانه رانت ایجاد میکند، البته ملاحظات دولت را میدانیم، اما باید با یک تصویر روشن نرخ ارز برای فعالان اقتصاد مشخص شود.
وی تأکید کرد: شرکتهایی مانند کاله و زر طرحهای خوبی برای توسعه دارند که باید از طرف دولت حمایت شوند که بتوانند در اشتغالآفرینی و ارزآوری نقش ایفا کنند.
این کارآفرین در ادامه در مورد دفاتر چندگانه حساب برای فرار از مالیات گفت: کاله از سیستم SAP استفاده میکند و یک دفتر و تمام هزینههایش مشخص است.
* درخواست برای پوشش نوسان نرخ در تسهیلات ارزی
نیکزاد همچنین خواست برای پوشش دادن نوسان نرخ ارز باید تسهیلاتگیرندگان ارزی که در تولید سرمایهگذاری کردهاند، مورد حمایت قرار گیرند. کسی که قبلاً وام ارزی دریافت کرده، اکنون با سه برابر شدن نرخ ارز باید هزینه سه برابری اقساط را بپردازد، در حالیکه تولید به این اندازه سودآور نیست.
وی پوشش نوسان نرخ ارز را برای تولیدکننده مسئله مهم دانست و گفت: دولت میتواند وامهای ارزی را هم به صورت ریالی به تولیدکننده بپردازد.
* پیمان دوجانبه پولی با کشورهای همسایه برقرار کنید
نیکزاد همچنین از وزیر اقتصاد خواست پیمان دوجانبه پولی با کشورهای همسایه برقرار کنید، مسئله میتوان با هند با پول روپیه و ریال و با کشور عراق با دینار و ریال معامله کرد.
این عضو مجمع کارآفرینان در مورد ارزشگذاریکالای صادراتی توسط گمرک گفت: گاهی این ارزشگذاری واقعی نیست و اگر تا ۷۰ درصد نرخ واقعی ارز را خوداظهاری کنیم، میتواند مشکلگشا باشد. در حال حاضر صادرکننده بین گمرک و وزارت صمت گیر کرده است و این ناهماهنگی داخلی است که اجازه نمیدهد به تعهدات خود پایبند باشیم و باید این مشکلات بر سر راه صادرات حل شود.
* نامه صادرکنندگان به رئیس جمهور
در ادامه مرتضی سلطانی، بنیانگذار گروه تولیدی و پژوهشی زر گفت: نامهای به گمرک برای تثبیت نرخ پایه ارز صادراتی نوشتیم و قرار شد آقای وزیر اقتصاد دستور بدهند و امیدواریم تا چهارشنبه این هفته مشکل حل شود.
دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به سلطانی گفت: البته نرخ پایه ارزش صادراتی نمیتواند به این سرعت حل شود و این تغییر نرخ، ارزش صادرات از الف به ب نمیتواند به این سرعت اجرا شود، بلکه تابعی از آنچه شما گفتهاید و باید یک کارگروه سهجانبه از دستگاههای اجرایی ذیربط، اتاق بازرگانی و گمرک تشکیل شود و سعی میکنیم سرعت کار را بالا ببریم و در کوتاهترین زمان ممکن مشکل صادرکنندگان حل شود.
سلطانی در ادامه گفت: بانک مرکزی هم به صادرکنندگان برای برگشت ارز صادراتی زمان نمیدهد.
* حل مشکل صادرات ایزوگام
در این زمان مهدی میراشرفی رئیس کل گمرک گفت: کارگروه ماده ۲۲ گمرکی به نمایندگی از صادرکنندگان و اتاق باید تشکیل شود و اطلاعات پایه را از صادرکنندگان دریافت میکنیم، البته چندین هزار داده آماری وجود دارد، اما آمادگی داریم این مشکل حل شود و نیازی به بانک مرکزی ندارد. همانگونه که اتحادیه ایزوگام هفته پیش پیشنهاد عملی ارائه کرد و مشکل صادرات ایزوگام حل شد، شما هم میتوانید برای هر رشته صادراتی کارگروهی تشکیل دهید و پیشنهاد واقعی را ارائه کنید.
وی تأکید کرد: گمرک، صاحبنظر نیست و باید وزارت صنعت و معدن ارزش واقعی صادرات را بپذیرد تا قیمت پایه کالای صادراتی برای دریافت حقوق گمرکی مشخص شود.
* دست صادرکننده لای در گمرک
سلطانی در ادامه گفت: ارزش پایه صادراتی تا ۲۰۰ درصد هم متفاوت است، البته در یک زمانی جایزه صادراتی بود و بخشی از این تفاوت ارزش جبران میشد، اما اکنون دست صادرکننده لای درب تصمیم گمرک قرار دارد.
در این زمان فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد گفت: یعنی شما صادرکنندگان زمانی که میخواستید جایزه صادراتی بگیرید ارزش گمرکی را دو تا سه برابر افزایش میدادید که جایزه بیشتر بگیرید اما به نظر من فعلاً برای حل مشکل ارزش صادراتی تفاهم کنیم که ۷۰ درصد ارزش صادرات به صورت خوداظهاری و علیالحساب به گمرک بدهید و بعد که کارگروه تشکیل شد و رقم قطعی مشخص شد، آن را محاسبه کنید.
وی تأکید کرد: تلاش بر این است که صادرات غیرنفتی به ۴۵ میلیارد دلار در سال برسد و اگر بتوانیم در مورد ارزش پایه کالای صادراتی به تفاهم برسیم، میتوان برای ۵ سال گذشته هم تعمیم داد.
سلطانی گفت: نه عدد ۲۰۰ درصد ما و نه ۷۰ درصد شما، رقم ۱۰۰ درصد را بگیرید و ما از این جلسه با وزیر اقتصاد دست پر برگردیم، اما وزیر اقتصاد گفت علیالحساب همان ۷۰ درصد ارزش صادراتی را به گمرک بدهید تا زمانی که نرخ قطعی اعلام شود.
وزیر اقتصاد در ادامه گفت: گمرک واقعا مظلوم واقع شده است، در قضیه نماینده مجلس هم کارمند گمرک مقصر نبود و در قضیه ارزش صادراتی هم گمرک مظلوم است چون تصمیمگیر نیست و تصمیم میزان عوارض گمرکی در جای دیگر گرفته میشود. شعار گمرک سرعت، دقت و سلامت است.
یکی از فعالان بخش خصوصی بدون معرفی خود در این جلسه گفت: برخی از کالاها به صورت ریالی به کشورهایی مانند افغانستان و عراق صادر میشود، در این موارد چگونه با ۷۰ درصد ارزش پایه صادراتی محاسبه شود؟ چون وزارت صنعت اجازه داده بود به کشورهای افغانستان و عراق به صورت ریالی صادرات شود.
دژپسند وزیر اقتصاد در پاسخ به این فعال اقتصادی گفت: صادرات ریالی با صادرات ارزی متفاوت است و عددی که برای نرخ پایه صادرات گفته میشود در مورد صادرات ارزی است، البته در این جلسه نمیتوان تصمیم قطعی گرفت و لازمه آن بررسی کارشناسی است و این رقم ۷۰ درصد که گفتم به صورت علیالحساب است. یعنی کسی که یک میلیارد دلار صادرات کرده، فعلاً علیالحساب ۷۰ درصد ارزش آن را در گمرک ثبت کند و ۳۰ درصد باقیمانده بماند تا اینکه توسط گمرک و کارگروه نهایی شود. اگر ارزش واقعی ۶۰ درصد شد، ۱۰ درصد برگردانده میشود و اگر ۸۰ درصد شد باید ۱۰ درصد دیگر توسط صادرکننده به گمرک پرداخت شود.
وی گفت: میزان ارزش واقعی صادرات پس از تعیین فرمول اعلام میشود.
* چینی ایران مقام دوم جهانی
عباسعلی قصاعی، عضو دیگر مجمع کارآفرینان گفت: به عنوان مدیرعامل چینی زرین و عضو انجمن چینی ایران میگویم کالای چینی ایران در دنیا دوم است و ۲۰ سال قبل برای هر کیلو صادرات چینی یک دلار گرفته میشد، بعد گفته شد دو دلار و اکنون ۵ دلار گرفته میشود.
وی افزود: صادرکنندگان چینی جایزه صادراتی استفاده نکردند و ملاک مالیات آنها دفاتر موجود است و آنها دفتر پنهان ندارند.
قصاعی گفت: در آخرین جلسه انجمن چینی گفتیم، اگر از هر کیلوگرم کالای صادرات چینی ۱.۵ دلار گرفته شود، راضی هستیم.
انتهای پیام/ب