راهکارهایی برای کار تشکیلاتی طلاب و روحانیت

به گزارش مشرق، «سعید حیدری» در پیام رسان ایتا نوشت:

آخرین دیداری که با استاد عزیز، مرحوم حاجی آبادی داشتم چهارشنبه هفته گذشته بود. در یک جلسه‌ی چند نفره، نکاتی در مورد کار تشکیلاتی طلاب و روحانیت و برخی آسیب‌ها و راهکارهایی را ایشان مطرح کردند.


متن بخشی از صحبت‌های آن مرحوم را تقدیم می‌کنم.

بسم الله الرحمن الرحیم


تشکیلات و کار تشکیلاتی همت مضاعف می‌طلبد.


آنچه تجربه کردم در کار تشکیلاتی، از آفات‌های آن خصوصاً در طلبگی، اینکه درگیرِ مباحث نظری خیلی می شویم، مثلاً درگیر اساس نامه. در حالی که می‌توان سریع اساس نامه توسط چند نفر تدوین شود نه اینکه همه درگیر آن باشند.

سعی کنیم کار را عملیاتی کنیم تا احساس پیشرفت را حس کنیم.


حضرت آقا -که در بین خود ما مظلوم هستند- تاکیید دارند که زیاد درگیر مباحث نظری نشوید.

دوستان! ببینیم چی شده که روحانیت در جامعه‌ای که امروز داریم نفوذ کمتری پیدا کرده؟


یکی از دلایل مهمش این هست که در گذشته‌ها، روحانیت کارهایی برای مردم انجام می‌داد غیر از دینشان. یعنی دین در مرحله‌ی اول نبود بلکه ابتدا یه کارهایی برای مردم می‌کردند آنگاه مردم دین خودشان را از آنها می‌گرفتند.


مثلاً کار ثبت مربوط به روحانیت بوده. یک انگشتر داشت و بدون ثبت و تأیید آن روحانی زمین و ملک خرید و فروش نمی‌شد.


یا مثلاً بحث طبابت و عطاری و… که مربوط به روحانیت بوده. بعد مردم دینشان را از آن روحانی می‌گرفتند.


اما حالا ثبت را از ما گرفتند! طبابت را از ما گرفتند، ازدواج و طلاق را از ما گرفتند، حالا یک سخنرانی و مداحی مانده!


مداحی هم که باز از ما گرفتند، حالا فقط مانده سخنرانی و نماز جماعت.


روحانی گویی شده یک آدم بلا استفاده! نه کاری به تربیت مردم داره… روزی چندتا از طلبه‌ها در مدرسه صالحیه آمدند به من گفتند بیاییم برای این کاسب‌ها بازار کاری کنیم و دعوتشان کنیم در حوزه و مکاسب و مسائل خرید و فروش به آنها بگوییم.


گفتم شما برای خانواده‌ی اینها چه کار کردید؟! آیا می‌دانید چه مشکلاتی دارند؟ اگر راست می‌گوئید بیایید در یک برگه علت ناهنجاری کودکان و نوجوانان را بیاورید و راه حل آن را هم بگویید بعد رنگی و زیبا چاپ کنید و بدهید درِ مغازه‌ها تا آنها بدانند حوزه علمیه فقط کارش سخنرانی و مکاسب نیست. بعد همین‌ها- چون معمولاً مشکلات خانوادگی دارند و از صبح تا شب در مغازه هستند و زیاد به مسائل کودکان خود نمی رسند و توسط ما گره از مشکلات تربیتی فرزندان آنها باز شد- آنگاه می آیند احکامشان را از شما می‌پرسند. پس وقتی مشکل آنها را حل کردیم آنگاه رغبت به دین و احکام می‌کند.

بنابراین باید مهارت‌های گذشتگانِ خود را بدست بیاوریم تا بتوانیم بین مردم نفوذ کنیم و مؤثر باشیم. دوستان! صرفاً به سخنرانی نیست. واقعاً زیاد کاری برای مردم نکردیم تا توقع نفوذ و اثرگذاری داشته باشیم.


بنده خدایی در فلان جا، مسجد چندهزار متری با پول همین مردم ساخته، چرا؟ چون روزی شش ساعت وقت گذاشته برای مردم. سراغ تک تک آنها گرفته. رفته در خانه‌های آنها، مشکلاتشان را دیده و حل و فصل کرده و مردم هم همکاری کردند.

خلاصه بیاییم کار عملی انجام دهیم و برای مردم کاری کنیم. بیاییم مهارت‌ها را یاد بگیریم هر یک ما بریم در محله و منطقه‌ی خود. بریم در دل مردم، آنها هم میان پیش ما. وقت بگذاریم برای مردم...

مرحوم حجت الاسلام محمدرضا حاجی آبادی. ۹۷/۱۰/۱۹

برچسب ها:

سیاسی