گروه محیط زیست و گردشگری خبرگزاری فارس، اوائل دیماه فیلمی که از یک پلنگ ماده چهار ساله با رفتارهای عجیب در پارک ملی تندوره مورد توجه رسانهها قرار گرفت و به سرعت دست به دست چرخید.
با گزارش وضعیت خاص این پلنگ به اداره محیط زیست خراسان رضوی از طریق عملیات زندهگیری به باغ وحش مشهد منتقل شد تا با انجام آزمایشات پزشکی علت رفتار عجیبش مشخص شود.
ابتلا به «هاری خاموش» اولین حدسی بود که کارشناسان حیات وحش درباره رفتار خاص پلنگ داشتند.
دیستمپر (هاری خاموش) در بین سگهای ولگرد و حتی برخی سگهای گله شیوع دارد و این بیماری وقتی به گربهسانان منتقل میشود، موجب آرام، مهربان و منفعل شدن و از بین رفتن بینایی آنها شده و در مدت دو سه روز به مرگ منجرمیشود.
تورج همتی مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در گفت وگو با خبرنگار محیط زیست خبرگزاری فارس درخصوص آخرین وضعیت این پلنگ گفت: دلیل اصلی بیماری پلنگ تندوره ابتلا به یک نوع انگل تشخیص داده شده که از حیات وحش پارک ملی تندوره به آن منتقل شده است.
وی احتمال ابتلای این حیوان به هاری خاموش را با توجه به نتایج آزمایشها صورت گرفته رد کرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی با اشاره به اینکه پلنگ تندوره در حال حاضر در قرنطینه باغ وحش وکیل آباد مشهد زندگی میکند و به صورت روزانه از سوی کارشناسان محیط زیست وضعیتش مورد ارزیابی قرار میگیرد اظهار داشت: وضعیت این پلنگ رو به بهبودی است و به مرور زمان با انجام مراحل درمانی و تغذیه مناسب حواس بینایی، شنوایی و بویاییاش در حال بازگشت است.
همتی با تاکید بر اینکه در این مدت خوی وحشی پلنگ به او بازگشته بیان داشت: برای بهبود شرایط زیستش نیز فضای قرنطیه را با همکاری باغ وحش وکیل آباد توسعه داده ایم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی یادآور شد: تا زمان اعلام دامپزشک از کسب بهبودی کامل این پلنگ در قرنطیه خواهد ماند.
وی افزود: پس از پایان مراحل درمانی و رهاسازی در نظر داریم به منظور پیگیری رفتار این پلنگ در محیط طبیعی یک میکروچیپ به آن متصل کنیم.
برخی از کارشناسان و دوستداران حیات وحش معتقد بودند چون تشخیص نوع بیماری یا آسیب وارده به پلنگ نیازمند امکاناتی از جمله MRI و کیتهای مخصوص تشخیص بیماری در گربهسانان است که در مشهد موجود نیست بهتر است این پلنگ بیمار هرچه سریعتر با روشی ایمن و استاندارد به تهران منتقل شود تا اقدامات تشخیصی بر روی جانور صورت پذیرد.
چراکه به عقیده آنها ادامه نگهداری این ماده پلنگ جوان در باغ وحش مشهد بدون تشخیص علت دقیق بیماری و شروع مراحل درمانی منجر به مرگ این گونه ارزشمند طی روزهای آینده خواهد شد و مهمتر از نجات جان این ماده پلنگ، تشخیص دقیق نوع بیماری و سویه ویروسی است که سیستم عصبی جانور را مختل کرده و تعیین روش های مقابله و کنترل بیماری در زیستگاه است.
این بیماری ممکن است در صورت عدم تشخیص صحیح و اقدامات به موقع کنترلی منجر به مرگ ده ها پلنگ دیگر در تندوره (با توجه به جمعیت مناسب پلنگ در تندوره) و در سایر مناطق کشور شده و نسل این گونه ارزشمند را با چالشی جدی مواجه سازد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در واکنش به این اظهارات گفت: تیم دامپزشکی که وضعیت پلنگ تندوره را پیگیری میکنند یکی از حرفهای ترین تیمهای دامپزشکی کشور هستند و نیازی به انتقال این پلنگ به تهران نبود.
وی اظهار داشت: البته در همان روز نخست زندهگیری این پلنگ نمونه خونش برای تشخیص نوع بیماری به انستیتو پاستور فرستاده شد.
انتهای پیام/