ماجرای افزایش انتشار گازهای گلخانه‌­ای در کشورهای حامی توافق پاریس

به گزارش گروه محیط زیست و گردشگری خبرگزاری فارس،  بر اساس گزارش‌­های منتشر شده، در سال 2018 میزان گازهای گلخانه‌­ای جو زمین افزایش 2.7 درصدی داشته است.

این گزارش حاکی از پایبند نماندن کشورهای عضو ازجمله کشورهای صنعتی به موافقت­نامه پاریس دارد. توافقی که حاصل بیست و یکمین اجلاس کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (COP21) است.

مطابق مبانی علمی توافق پاریس عامل اصلی گرمایش کره زمین افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای انسان‌ساخت ازجمله دی‌اکسید کربن است. بر همین اساس، کشورهای امضاء کننده این توافق متعهد شده‌اند که انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را طی یک نقشه راه معین (NDC) تا سال 2030 که سال هدف این توافق است، کاهش دهند.

هدف‌گذاری توافق پاریس، جلوگیری از افزایش 2 درجه‌ای دمای کره زمین تا پایان قرن حاضر از طریق کاهش قابل‌توجه انتشار گازهای گلخانه‌ای است. بر اساس توافق پاریس، علاوه بر کشورهای توسعه‌یافته که عامل اصلی افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای به شمار می‌روند، کشورهای درحال‌توسعه هم باید انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را کاهش دهند.

همچنین این توافق برای جبران زیان اقتصادی حاصل از کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در کشورهای درحال‌توسعه، درخواست کمک سالانه به میزان 100 میلیارد دلار از کشورهای توسعه‌یافته کرده است. مطابق گزارش صندوق سبز اقلیم تابه‌حال تنها مبلغ 10 میلیارد دلار از این کمک‌ها به صندوق تخصیص‌یافته است.

علاوه بر پایبند نماندن کشورهای توسعه‌یافته به تعهدات مالی خود در توافق پاریس بررسی‌ها نشان می‌دهد که کشورهای عضو در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای نیز به تعهدات خود پایبند نمانده‌اند، به‌طوری‌که از سال 2015 که سال امضاء توافق پاریس بوده، شاهد افزایش اثر گلخانه‌ای بوده‌ایم. از دلایل کاهش نیافتن انتشار گازهای گلخانه‌ای می‌توان به ارتباط مستقیم انتشار گازهای گلخانه‌ای مخصوصاً دی‌اکسید کربن (CO2) با رشد اقتصادی کشورها اشاره کرد.

از منابع اصلی انتشار اثر گلخانه‌ای می‌توان به نفت و گاز زغال‌سنگ را نام برد که هر سه جزء منابع ارزان‌قیمت انرژی در جهان محسوب می‌شوند. نمودار (1) روند افزایشی انتشار گاز دی‌اکسید کربن را در جهان در سال‌های  اخیر را نشان می‌دهد.

 

                                 نمودار(1): روند افزایشی انتشار دی‌اکسید کربن  در سال‌های 2017 و2018

مطابق نمودار فوق برخلاف تأکید نهادهای بین‌المللی و دولت‌های توسعه‌یافته بر رعایت مسائل زیست‌محیطی  و تلاش برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، روند انتشار این گازها باوجود توافقات زیست‌محیطی روند افزایشی به خود گرفته است. از مهم‌ترین دلایل این افزایش  در سال 2018، می‌توان به افزایش 3.4 درصدی انتشار این گازها در آمریکا و همچنین رشد مصرف زغال‌سنگ به‌عنوان مهم‌ترین منبع انتشار در کشورهای چین، هند، و البته آمریکا اشاره کرد. گفتنی است مصرف زغال‌سنگ در اروپا به دلیل وابستگی زیاد کشورهایی مانند آلمان به‌عنوان بزرگ‌ترین اقتصاد اروپا و لهستان به این منبع انرژی نیز بالا است.

*افزایش مصرف زغال‌سنگ در کشورهای مدعی

از مهم‌ترین عوامل افزایش انتشار گازهای گلخانه‌ای در چین می‌توان به رشد 3 درصدی مصرف زغال‌سنگ، افزایش 5 درصدی مصرف نفت و همچنین رشد 12 درصدی مصرف گاز طبیعی اشاره کرد. هر سه منبع ذکرشده از مهم‌ترین انتشاردهندگان گازهای گلخانه‌ای هستند. افزایش مصرف زغال‌سنگ برای تولید برق در آمریکا نیز سبب افزایش انتشار شده است. میزان استفاده از زغال‌سنگ به‌عنوان منبع ارزان‌قیمت تولید برق در آلمان و لهستان نیز بسیار بالاست به‌طوری‌که 40 درصد برق آلمان از زغال‌سنگ تأمین می‌شود، همچنین این منبع ارزان‌قیمت، تأمین‌کننده انرژی مصرفی 40 درصد از خانواده‌های لهستانی نیز هست.

سوخت‌های ارزان‌قیمت مانند نفت و گاز و زغال‌سنگ به‌عنوان منابع اصلی انتشار گازهای گلخانه‌ای از محرک‌ صنایع هستند. به همین دلیل کشورهای صنعتی تابه‌حال رشد اقتصادی خود را به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای ترجیح داده‌اند.

این در حالی است ‌که کشورهای درحال‌توسعه را تشویق به اجرای تعهدات خود در این توافق‌نامه می‌کنند. این در صورتی است که رشد اقتصادی کشورها درحال‌توسعه درگرو استفاده از انرژی‌های ارزان‌قیمت و در دسترس مانند نفت و گاز است.

انتهای پیام/

 

 

برچسب ها:

اجتماعی