یک روانشناس گفت: سالهای ابتدایی زندگی یک کودک تاثیر بسیاری روی شخصیت، سلامت ذهنی و حتی یادگیری او دارد و خانواده یکی از عوامل موثر برای پرورش ذهن کودک است.
سمیرا اسماعیلی روانشناس و مشاور خانواده درخصوص نکات کاربردی برای پرورش ذهن کودک در خانواده اظهار کرد: با توجه به تفاوتهای فردی، هر کودک موجود بی نظیری است و خصوصیات منحصر به فرد و حیرت آور زیادی دارد و وقتی که به خصوصیات او توجه و اشاره میکنید دلگرم میشود و این دلگرمی باعث میشود خودش را بیشتر دوست داشته باشد و اعتماد به نفس او بیشتر شود.
وی افزود: در این شرایط کودک ذهنی آزاد و رها خواهد داشت و از خلاقیت و توانایی ذهنی مناسبی برخوردار خواهد شد.
وی با اشاره به محبت کلامی و عملی نسبت به کودکان تصریح کرد: کودک نیاز دارد که از پذیرش بی قید و شرط و علاقه والدین به خود اطمینان حاصل کند زیرا شیوه درک او از محبت کودک با بزرگسالان متفاوت و ممکن است نمادها را درک نکند و از استدلال قوی برخوردار نباشد به عنوان مثال کودک متوجه نمیشود که غذا پختن مادر نشانه محبت و توجه به تغذیه اوست بلکه نیاز دارد که جملات محبت آمیز را مستقیما از دهان مادر بشنود تا علاقه او را به خود درک کند.
اسماعیلی بیان کرد: انتخاب سبک فرزندپروری تاثیر مستقیمی بر پرورش ذهن کودک دارد. والدین سلطهگر یا بی تفاوت نمیتوانند شرایط مناسبی برای پرورش کودکان فراهم کنند ولی والدین مقتدر و مسلط فضای بهتری در اختیار کودکان برای پرورش ذهن قرار میدهند.
این روانشناس با اشاره به شناخت تواناییها و علایق کودکان گفت: کودکان از لحاظ رشد بدنی علایق و آمادگی رشد روانی قدرت خواندن و نوشتن و بهره هوشی با هم متفاوت هستند و معمولا در بعضی زمینهها دارای علاقه و استعداد بیشتری هستند؛ والدین باید میزان و حدود استعداد فرزندان خویش را تشخیص دهند تا بتوانند توقع خود را کودکش بر آن اساس قرار دهند.
وی افزود: والدین با شناخت علایق و رغبتهای فرزندان میتوانند برای سرمایه گذاری و تشویق لازم در راستای شکوفایی و بروز استعدادها برنامه ریزی کنند.
این روانشناس گفت:سادهترین راه برای اطلاع از میزان استعداد و نوع علاقه فرزندان مراجعه به مربی و معلم است. با انجام آزمونهای هوش توسط متخصص میتوان ارزیابی دقیقی از مهارتها و تواناییهای شناختی فرزندانتان به دست آورید.
اسماعیلی تشریح کرد: فراهم کردن برنامههای آموزشی و کمک به ارتقا برخی ابعاد مهارتهای هوشی فرزندان و توانایی ذهنی آنها نیاز به مهارت والدین در راهنمایی آنها دارد. شناخت فعالیتهایی که باعث افزایش تحریک ذهن میشوند و ورزشهای مغز که سبب شکل گیری ارتباطات جدید میان سلولهای مغزی میشوند باید توسط والدین شناسایی شوند. نیاز است که والدین مراقب باشند که فرزندانتان از این فعالیتهای ذهنی نترسند و پا پس نکشند و از انجام آنها لذت ببرند و در عین حال انتظارات غیر معقول از آنها نداشته باشد چرا که فشار آوردن به کودکان باعث ناکامی و سرخوردگی میشود. راهنمایی مداوم و موثر والدین در پرورش ذهن کودک نقش عمده دارد.
وی با اشاره به اینکه باید تعامل کلامی بین اعضای خانواده افزایش یابد، گفت: صحبت کردن با فرزندان باعث میشود که آنها راحتتر بتوانند مسائل و مشکلات خود را با والدین در میان بگذارند؛ در ضمن گفتگو باعث فعالیت ذهن میشود. در کنار گفتگو درباره مسایل روزمره در رابطه با وقایع و اخبار فرهنگی و اجتماعی نیز با کودکان صحبت کنید و به آنها اطلاعات بدهید، مشغول کردن ذهن آنها و صحبت و سوال درباره آنها باعث پرورش ذهن میشود.