مؤسس جبهه النصره در این مصاحبه تلاش کرد همراهی علنی با ترکیه را با استفاده از ادبیات رایج معارضین سوری و کلیدواژههایی مانند «انقلاب» توجیه کند: «گروهی که آن منطقه را اشغال کرده است، حزب pkk است. این حزب، دشمن "انقلاب"(!) بوده و بر منطقه وسیعی حکمرانی میکند که اکثریت ساکنان غیرنظامی آن را اعراب سنی تشکیل میدهند. در نتیجه ما به ضرورت نابود کردن این حزب یا دور کردن آن از مناطق عربنشین سنی واقفیم و از عملیات ارتش ترکیه حمایت میکنیم».
بیشتر بخوانید:
اردوغان، سعودیها را به آغوش بشار اسد بازگرداند!
احرارالشام تسلیم تحریرالشام شد
آغاز حمله النصره و درگیری در جنوب ادلب
به این ترتیب، بزرگترین و فراگیرترین گروه تروریستی شمال سوریه که از سوی همه کشورها (حتی ترکیه) به عنوان یک گروه تروریستی شناخته شده و هر گونه همکاری با آن جرم تلقی میشود، صراحتاً از عملیات ارتش ترکیه حمایت کرد.
در آخرین هفته منتهی به سال جدید و زمانی که احتمال عملیات ارتش ترکیه و مزدوران آن در شرق فرات و منبج به بالاترین سطح رسیده بود، «ابوالیقظان» (اهل مصر) از مفتیهای افراطی تحریر الشام در یک سخنرانی تند قاطعانه هر گونه مشارکت در این عملیات را حرام خواند. او در خطبه تحریم خود با حرارت فریاد میزد: «در این عملیات یک ارتش سکولار (اشاره به ارتش ترکیه) به جنگ یک حزب سکولار (اشاره به قسد) میرود و درونمایه آن نیز اختلاف میان قومگرایان ترک و قومگرایان کرد است. از هر منظر که بنگریم این عملیات هیچ ارتباطی با اسلام ندارد و سران آن دغدغه اسلامی ندارند.»
ماجد الراشد مشهور به «ابو سیاف» از اتباع عربستان سعودی که از قدیمیترین تروریستهای حاضر در سوریه است و سابقه نزدیک به بیست سال زندان – پیش از عزیمت به سوریه – را در کارنامه دارد، با کنایه به مفتیهای شرعی تحریر الشام در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «تمام فتاوایی که برای تحریم جنگ در شرق فرات صادر شده بود، حالا به وجوب جنگ در آن منطقه تبدیل میشود! زیرا آنها (مفتیهای شرعی تحریر الشام) الجولانی را مانند یک قدیس میانگارند که اخبار شریعت را برای آنان نقل میکند؛ کسی که میتواند حلال خدا را حرام و حرام خدا را حلال کند! سیره آنان شبیه به شیوخ وابسته به حکام طاغوت است.»
روز ۵ ژانویه و در اوج درگیری میان تروریستهای تحریر الشام و الزنکی، ابو سیاف در صفحه شخصی خود در توییتر از توافق دو جانبه ترکیه و تحریر الشام خبر داده بود: «حدودا دو هفته قبل (یعنی نیمه دوم دسامبر ۲۰۱۸) الجولانی نیروهای خود در لشکر بادیه و مهاجرین شرقی (دیرالزور، حسکه و رقه) را فراخواند و گفت از ما برای مشارکت در عملیات تل ابیض دعوت کردهاند. ما در این عملیات حضور مییابیم؛ پس خود را برای عملیات آماده کنید!» در آن زمان کمتر کسی به این خبر توجه کرد؛ زیرا شواهد و قرائن – مانند فتوای تحریم عملیات – مخالف آن بود؛ اما الان با گذشت ۱۰ روز صحت خبر ابوسیاف مشخص میشود.
«مروان الدغیم» از استراتژیستهای سابق تحریر الشام درباره موضع اخیر الجولانی نوشت: «در واقع رهبر تحریرالشام دارد با ترکیه تسویه میکند. آنکارا از تحریرالشام برای سیطره کامل بر قلمرو ادلب و حمله به گروههای الزنکی، احرار الشام و صقور الشام حمایت کرد و حالا در ازای این حمایت، تحریرالشام از عملیات ارتش ترکیه در شرق فرات حمایت میکند. اما نکته مهم این جاست که فردا تجزیهطلبان pkk همین موضوع را دستاویز قرار داده و خطاب به جهانیان میگویند ما را از تروریسم القاعده نجات دهید! به راستی که اوجالان و الجولانی چیزی جز عروسکهای گماشته سازمانهای اطلاعاتی و جاسوسی نیستند.»
علاوه بر مروان الدغیم، «معتز ناصر» از استراتژیستهای معارضین سوری و «محمد شریف فؤاد هزاع» از مفتیهای تکفیری منتقد الجولانی نیز همین تحلیل را با ادبیات متفاوتی تکرار کردند.
علی الامین السوید از نویسندگان و تحلیلگران مشهور سوری در این مورد نوشت: «گروه تروریستی جبهه النصره از برنامه اردوغان برای عملیات در شرق فرات حمایت کرد. این واقعیت نشان میدهد تروریستی مانند الجولانی به ولی نعمت خود اردوغان خدمات ارائه میدهد. این رویداد شاید یکی از واکنشهای آنکارا نسبت به توییت ترامپ باشد که ترکیه را به نابودی اقتصادی تهدید کرده بود.»
صطوف از افسران فراری ارتش سوریه که مدتی در منطقه سهل الغاب یک گروه تروریستی وابسته به ارتش آزاد را فرماندهی میکرد نیز با ادبیات جالبی توافق ترکیه و تحریرالشام را تقبیح کرد: «همچنان تروریسم با تروریسم میجنگد و از ملت سوریه قربانی میگیرد! تروریستی مانند الجولانی برای مشارکت در عملیات شرق فرات اعلام آمادگی میکند؛ در حالی که ترکیه او را مانند قسد و pkk گروه تروریستی خوانده است. به راستی که با یک گروه تروریستی نمیتوان به جنگ یک گروه تروریستی دیگر رفت؛ زیرا تروریسم ماهیتاً امنیت را تهدید و مشکلات بسیار ایجاد میکند.»
دامنه انتقادات به تصمیم اخیر الجولانی به گروههای معارض نزدیک به ترکیه محدود نشد؛ بلکه بخشی از تکفیریهای مقیم ادلب نیز به انتقاد از این اقدام پرداختند. حیرت و اعتراض داخلی در تحریر الشام به قدری بود که «ابو محمود الفلسطینی» از مفتیهای تکفیری النصره برای توجیه تصمیم اخیر الجولانی در یک فرار به جلوی آشکار از منتقدان خواست عربی فصیح یاد بگیرند! «رهبر هیئت تحریر الشام نگفت خودشان نیرو به این عملیات اعزام میکنند؛ بلکه صرفاً جنگ علیه pkk را ستود و آن را مناسب خواند. اصلاً ما نشانهای نمیبینیم که ارتش ترکیه بخواهد در این منطقه عملیات کند! به طریق اولی هم قرار نیست در کنار آنان بجنگیم!»
ابو محمد الجولانی نخستین کسی است که سازمان وابسته به القاعده را در سوریه تأسیس کرد. همچنین الجولانی همان فردی است که در سال ۲۰۱۱ به نمایندگی از «ابوبکر البغدادی» (که بعدها در داعش اعلان خلافت کرد) به سوریه آمد تا زمینه نخستین گروههای تروریستی سلفی تکفیری را در این کشور ایجاد کند. علاوه بر آن تأسیس و رهبری «جبهه النصره»، «جبهه فتح الشام» و «هیئت تحریر الشام» باعث شده الجولانی به عنوان یکی از شاخصترین رهبران تروریست سوری در سطح جهان شناخته شود؛ به طوری که حتی ترکیه هم به شکل ظاهری الجولانی و تحریر الشام را در لیست افراد و گروههای تروریستی تحت تعقیب قرار داده است.