عمان هم خطرناک است، هم متزلزل!

به گزارش مشرق، تیم ملی فوتبال ایران پس از صعود به عنوان تیم نخست گروه D جام ملت‌های آسیا، حریف عمان در مرحله یک هشتم نهایی این مسابقات خواهد بود. عمان یکی از تیم‌هایی است که در گروه خود در جایگاه سوم ایستاد و به لطف ۲۴ تیمی شدن مسابقات، شانس رسیدن به مراحل حذفی را پیدا کرد.

عمانی‌ها البته در این دوره جزو تیم‌های نسبتاً بدشانس بودند. شاید اگر دو رقیب سرسخت مثل ازبکستان و ژاپن در گروه این تیم حضور نداشتند، راه ساده‌تری نیز برای صعود شاگردان پیم فربیک پیدا می‌شد. آنها در دیدار نخست با گل دقایق پایانی مغلوب ازبکستان شدند و در دومین بازی هم تنها با یک ضربه پنالتی قافیه را به ژاپن مدعی باختند. دیدار سوم هم که تلاش این تیم و ترکمنستان برای ایستادن در رده سوم گروه بود، با برتری ۳ بر یک عمانی‌ها خاتمه یافت.

رقابت تفاضل گل بین تیم‌های سوم گروه‌های مختلف که ۳ امتیاز داشتند، طوری بود که عمان اگر باخت‌های سنگینی مقابل ژاپن و ازبکستان متحمل شده بود، نمی‌توانست در بین چهار تیم برتر قرار گیرد و صعود کند.

بیشتر بخوانید:

فربیک: توانایی گل زدن به ایران را داریم

اما این حریف تیم ملی هم مانند هر تیمی از نقاط قوت مختلفی بهره می‌برد و ضعف‌هایی هم دارد که می‌تواند به رقبایش اجازه استفاده بدهد. شناخت مشاهده بازی‌های دور گروهی عمان در جام ملت‌ها شناختی نسبی به ما از این تیم می‌دهد. برخی از مهم‌ترین فاکتورهای موجود درباره این تیم، به شرح ذیل هستند:


- دروازه هنوز نقطه قوت است، حتی بدون اسطوره

یکی از بهترین بازیکنان عمان در سه بازی مرحله گروهی جام ملت‌های آسیا دروازه بان این تیم، یعنی فائز الرشیدی بوده است. این گلر ۳۰ ساله را باید یکی از خوش شانس ترین بازیکنان جام ملت‌ها نامید چرا که علی الحبسی، سنگربان اسطوره‌ای فوتبال عمان پیش از مسابقات دچار آسیب دیدگی شد و جام ملت‌ها را از دست داد. تا قبل از شروع تورنمنت، نگرانی‌های زیادی پیرامون جانشین الحبسی وجود داشت اما حالا نمایش‌های خوب الرشیدی دوباره خیال عمانی‌ها را از این بابت راحت کرده و آنها باز هم دروازه بان را به عنوان یک نقطه قوت در تیمشان می‌بینند. الرشیدی در بازی مقابل ژاپن هم که سخت‌ترین مسابقه عمان بود، چند سیو استثنایی داشت که باعث خفیف ماندن شکست عمان شد.


- رهبر فعلی؛ نبض عمان در دست اوست

در غیاب علی الحبسی، بازوبند کاپیتانی تیم ملی عمان به دیگر بازیکن باتجربه این تیم رسیده است. احمد مبارک المهیجری، ملقب به احمد کانو، هافبک ۳۳ ساله عمان است که در مقابل خط دفاعی این تیم بازی می‌کند. او اولین کسی است که در حملات باید توپ را از مدافعان عمان دریافت کند و استارت حرکت رو به جلوی تیمش را بزند. این هافبک دفاعی رهبر فعلی عمان به حساب می‌آید و نبض بازی تیم فربیک را در اختیار دارد. در رقم خوردن پیروزی حیاتی برابر ترکمنستان هم ضربه کاشته این بازیکن گل اول عمان را به ثمر رساند و کمک زیادی به صعود این تیم از گروه کرد.


- چینش نفرات در دفاع و حمله

به صورت کلی می‌توان گفت تیم عمان زمانی که مشغول دفاع است و مالکیت توپ را در اختیار حریف خود قرار داده، با سیستم ۴۴۲ بازی می‌کند. دو مهاجم این تیم به سمت خط دفاع حریف و در واقع عقب ترین نفراتی که صاحب توپ هستند، می‌روند. البته یکی از مهاجمان پرس شدیدتری می‌کند و دیگر بازیکن خط حمله با توجه به وضعیت هافبک‌های پشت سرش، پرسینگ را انجام می‌دهد.

اما سیستم پایه‌ای این تیم و چینش بازیکنان در زمان حمله، معمولاً چیزی بین ۴۳۳ و ۴۲۳۱ است. احمد کانو به همراه دو هافبک دیگر در میانه زمین قرار دارند و سه نفر هم جلوتر هستند که بسته به شرایط، در عرض زمین به صورت فشرده و یا با فاصله جاگیری می‌کنند.


- بازیکنان کناری؛ تیغ دو لبه

عمانی‌ها در حمله‌های خود خیلی خوب از نفرات کناری استفاده می‌کنند. ضدحمله های این تیم به ژاپن از کناره‌ها و ارسال پاس‌های عمقی توسط بازیکنان لب خط، گواه این مدعا است. ضمن اینکه ارسال‌های روی دروازه از کناره‌ها نیز یکی از دستورات کلی عمان مثل بسیاری از تیم‌ها است. همچنین معمولاً مدافعان کناری این تیم همکاری‌های خوبی با بازیکنان کناری خطوط جلوتر انجام می‌دهند.

اما ضعف عمان در این بخش از زمین، مربوط به کارهای تدافعی است. تیم عمان در کل خط دفاع چندان مستحکمی ندارد اما به صورت جزئی‌تر می‌توان به این نکته اشاره کرد که مدافعان کناری این تیم هم تقریباً جزو نقاط ضعف محسوب می‌شوند.


- انتقال؛ مسیری که سرعت رفت و برگشت آن مساوی نیست!

بازی عمان مقابل ایران را بیش از هر مسابقه‌ای می‌توان به بازی این تیم با ژاپن ربط داد. چرا که فربیک و شاگردانش به احتمال زیاد مقابل دیگر مدعی جام هم تصمیم به تقدیم مالکیت توپ و استفاده از ضدحملات می‌کنند. در مقابل ژاپن هم این تیم با مالکیت تنها ۳۷ درصد از زمان مفید بازی، چند فرصت خطرناک روی ضد حمله‌ها ایجاد کرد و در یک صحنه اگر داور دقت بیشتری می‌کرد، پنالتی و فرصت کشاندن بازی به تساوی را هم به دست می‌آورد.

این توانایی در ضد حمله، نشان می‌دهد که عمان در انتقال از دفاع به حمله خوب عمل می‌کند. این مسئله به ویژه زمانی مشخص می‌شود که هافبک‌های عمان توپ گیری می‌کنند. در این لحظات معمولاً ۳ نفر به سمت محوطه تیم حریف می‌روند و ضد حمله نسبتاً پرتعدادی را شکل می‌دهند. سرعت بالای بعضی از بازیکنان عمان هم باعث می‌شود که با پاس‌های طولی بلند، ضد حمله زودتر به دروازه تیم رقیب برسد.

اما نقطه ضعف مهمی که در تیم عمان وجود دارد، این است که همین مسیر در جهت عکس چندان سریع توسط بازیکنان این تیم طی نمی‌شود. هافبک‌های عمان هر اندازه در شکل دادن ضد حمله‌ها سرعت به خرج می‌دهند، در کمک و پیوستن به خط دفاعی تیمشان کند عمل می‌کنند. همین مسئله مدافعان عمان را در حمله‌های پرتعداد و سریع رقبا زمین گیر می‌کند.


- مسعود، ترابی یا دیگران؟ پشت مهاجم‌ها در این بازی مهم اند

همین کند اضافه شدن هافبک‌های عمان به خط دفاع، باعث می‌شود در دقایق زیادی از بازی فاصله خطوط هافبک و دفاع این تیم زیاد باشد. این منطقه در دیدار مقابل ژاپن بارها از سوی سامورایی‌ها هدف قرار داده شد و آنها ضربات زیادی را از همین قسمت به پیکره تیم عمان وارد کردند. در پنالتی به دست آمده برای ژاپن که زمینه ساز تنها گل بازی هم بود، این ضعف بزرگ عمانی‌ها مشهود بود. به همین دلیل بازیکنانی که در این منطقه بازی می‌کنند، می‌توانند در دیدار برابر عمان کلیدی باشند. باید ببینیم کی روش فرد خاصی را برای حضور در پشت مهاجم نوک ایران و قرار گرفتن در این فضا مامور می‌کند یا خیر.


- قاتل عمان: بازی ترکیبی، پاس‌های سریع

باز هم با رجوع به دیدار مقابل ژاپن، ملاحظه می‌شود که بازی ترکیبی و پاسکاری های سریع به سادگی مدافعان عمان را وادار به اشتباه می‌کند. بازیکنان عمان چندین مرتبه مغلوب مهاجمان سرعتی ژاپن شدند و قطعاً در بازی یک هشتم نهایی هم چنین فرصتی می‌تواند نصیب بازیکنان خلاق و تند و تیز ایران شود. در مجموع کند بودن عمان در فاز دفاعی پاشنه آشیل این تیم به حساب می‌آید.

موقعیت مکانی بازیکنان خط هافبک و خط حمله عمان در هنگامی که توپ در اختیار بازیکنان ژاپن است.

برچسب ها:

ورزش