احساس نابرابری و نرخ مشارکت پایین زنان از عوامل اصلی ضعف فرهنگ کار

به گزارش خبرگزاری فارس، دفتر امور فرهنگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشست علمی، فرهنگی با حضور مقصود فراستخواه جامعه‌شناس و عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی و با حضور معاونین و تعدادی از مدیران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با عنوان بررسی خلقیات آحاد جامعه ایرانی در رابطه با کار جمعی و همکاری و نقش آن در فرآیند توسعه توسط دفتر فرهنگی برگزار شد.

در این نشست علمی تخصصی بررسی خلقیات آحاد جامعه ایرانی در رابطه با کار جمعی و همکاری و نقش آن در فرایند توسعه با سخنرانی دکتر مقصود فراستخواه نویسنده کتاب ما ایرانیان در ساختمان مرکزی وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی برگزار و مسائل مربوط به فرهنگ کار در کشور مورد ارزیابی قرار گرفت.

در این نشست ابتدا بی‌نظیر لالی مدیر کل دفتر امور فرهنگی به ضرورت ارتقای فرهنگ کار و استفاده از نظرات استادان برجسته جامعه‌شناس، روانشناس صنعتی و ... در ارتقای فرهنگ کار در جامعه کار و تولید تأکید کرد.

وی هدف از برگزاری این نشست‌ها را با حضور مدیران وزارتخانه و رؤسای سازمان‌های تابعه، ارائه مفاهیم به روز در حوزه علوم اجتماعی و مدیریتی مرتبط با فرهنگ کار دانست تا در سیاست‌گذاری و تدوین برنامه‌ها مورد مداقه قرار گیرند.

فراستخواه جامعه‌شناس و عضو هیأت علمی مؤسسه پژوهش و برنامه‌ریزی آموزش عالی به عنوان سخنرانی اصلی این نشست عنوان نمود زمانی که فرهنگ کار نهادینه شود، کار به عنوان یک ارزش تلقی می‌شود و همه افراد جامعه در سطوح مختلف کار کردن را مسیر توسعه موزون جامعه دانسته و از طریق درست کار کردن به توسعه اقتصادی کمک می‌کنند.

وی آشنایی‌زدایی از فرهنگ کار را مهم دانست و گفت : ساده فکر کردن نسبت به فرهنگ کار را باید کنار بگذاریم . فرهنگ کار یعنی یک نفر برای همه و همه برای یک نفر.

وی ضمن اشاره به اینکه جامعه ما دچار ترومای فرهنگی شده است گفت: هم اکنون در ایران گروه‌های اجتماعی با مشاهده فساد، اختلاس و ... حس قربانی شدن در جامعه داشته و دچار بی‌اعتمادی گردیده‌اند و این به مفهوم ترومای فرهنگی است. 

وی یکی دیگر از عواملی که به فرهنگ کار در جامعه لطمه می‌زند را احساس بی‌قدرتی دانست و گفت : در واقع احساس بی‌قدرتی در کار از سوی کارمندان و کارگران باعث می‌شود کارگران و کارمندان نسبت به سازمان خود احساس بیگانگی نمایند.

فراستخواه همچنین با اشاره به اینکه نابرابری‌های فاحش در سازمانها و جامعه نیز به فرهنگ کار لطمه وارد می سازد، گفت : افراد برای رضایت از کار و زندگی لازم است از امکانات و فرصت‌های برابر برخوردار باشند و چون مردم احساس می‌کنند توزیع منابع عمومی درست و معقول و عادلانه نیست یک نوع بی‌اعتمادی در سازمان و جامعه رخ می‌دهد که باید این اعتماد به جامعه بازگردانده شود. ادبیات و متون فرهنگی ما آسمانی و اهورایی و زمین ما اهریمنی است؛ یعنی واقعیات عینی جامعه ما بسیار سخت و سنگلاخی است.

این استاد دانشگاه با ارائه نتایج تحقیقات آمارهایی که از سوی مراکز تحقیقاتی بین‌المللی تهیه شده است به چند شاخص مهم از جمله: فاصله قدرت، احساس نابرابری، نرخ مشارکت زنان جهت‌گیری درازمدت که در بررسی شاخص‌های فرهنگ کار در کشورهای مختلف دارای اهمیت است اشاره نمود.

وی گفت: با بررسی تفاوت کشورها در این شاخص‌ها می‌توان ارزیابی کلی از فرهنگ کار آن کشور ارائه کرد. ساختار ناکارآمد رفتار معیوب را ایجاد می‌کند و رفتار معیوب ساختار معیوب را بازتولید می‌نماید. فرهنگ کار به صورت اجتماعی ساخته می‌شود و اگر فرهنگ کار ما ایراد دارد به شکل اجتماعی ساخته شده است.

وی ضمن اشاره به خصوصیات منفی مورد اشاره در خصوص خلقیات منفی ایرانیان مانند ضعف در فرهنگ کار جمعی و خود محوری ، فردگرایی و تعارف بیش از حد، غیرقابل پیش‌بینی بودن و بی‌اعتمادی و... اشاره کرد: این خصوصیات در طول دوره تاریخی طولانی‌مدت و در شرایط جنگ‌ها و نابسامانی‌های اجتماعی ساخته و پرداخته شده است و ابداً ذاتی جامعه ایرانی نیست و قابل تغییر است اما به شکل بنیادی نیازمند تغییر در سیستم‌های کلان و شیوه‌های مدیریتی و رویه‌های اجتماعی است.

انتهای پیام/

 

 

برچسب ها:

اجتماعی