به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، موضوع سخت و زیان آور بودن شغل آتش نشانان یکی از موارد است که سال هاست بلاتکلیف باقی مانده و آتش نشانان تحت پوشش شهرداری تهران که بیمه تامین اجتماعی ندارند مشمول این قانون نمیشوند.
یکی از آتش نشانان به خبرنگار فارس گفت: شغل ما سختی های زیادی دارد؛ حقوق و مزایای مناسبی دریافت نمی کنیم و مدام با خطر دست و پنجه نرم می کنیم؛ در برخی از ماموریت ها دچار آسیب و یا بعضاً نقص عضو میشویم.
وی با بیان اینکه برخی همکاران ما در عملیات ها جان خود را ازدست می دهند، گفت: ما جزو شهدا محسوب نمی شویم و همچنین جزء مشاغل سخت و زیان آور هم نیستیم.
یکی دیگر از آتش نشانان به فارس گفت: ما بعد از ۲۰ سال کار، تازه پست می گیرم و قدری حقوق و مزایای ما بالا می رود و همکاران به خاطر وضعیت معشیتی می خواهند چند سال دیگر کار کنند تا با پایه حقوق بالاتری بازنشسته شوند.
آتش نشان دیگری گفت: هربار مسئولان مراسمی می شود کلی وعده و عید می دهند و بعد یادشان می رود که ما هم هستیم. وضعیت خوبی نداریم از مسئولان تقاضا می کنم این مشکل ما را برطرف کنند؛ بنده ۲۳ سال خدمت کرده ام و در چند عملیات مجروح شدم اما سخت و زیان آور بودن مشمول بنده نشده است.
یکی دیگر از آتش نشانان گفت: مشکل تنفسی پیدا کرده ام و همچنین در یکی از عملیات ها بخشی از شنوایی ام را از دست دادم.
پیروز حناچی شهردار جدید تهران در این باره به خبرنگار فارس گفت: موضوع سخت و زیان آور بودن شغل آتشنشانان را پیگیری میکنم اما چون عقبه ذهنی ندارم نمیتوانم برای این کار زمان دهم.
وی همچنین در مراسم دیگری که برای آتش نشانان بود گفت: آتش نشانی قطعا جزء مشاغل سخت و زیانآور است اما مسالهای که مطرح میشود بحث میزان و مبنای محاسبه این سختی کار است آن بخشی که در دست ماست پیگیری میکنیم اما همه موضوع در این باره در اختیار ما نیست و سازمانهایی مانند سازمان تامین اجتماعی نیز در این بین دخیل هستند و آنها نیز باید این سختی کار را بپذیرند اما ما به آتش نشانان قول دادیم که قطعا این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
هفته پیش سید احسان جامعی یکی از آتش نشان شهرداری تهران در حین عملیات جان خود را از دست داد ؛ شهرداری مراسم تشییع برای این آتش نشان گرفت. یکی از آتش نشانان به سراغ محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران رفت و با گلایه گفت: قرار بود موضوع سخت و زیان آور بودن شغل آتش نشانان درست شود، اما هنوز جزو مشاغل سخت و زیان آور نیستیم و باید فکری به حال ما کنید و هاشمی سری تکان داد و گفت: چشم.
در مصوبه 138 آمده این است که پنج سال سنوات ارفاقی برای شغل آتش نشانی در نظر گرفته شود؛ اما اینکه سنوات به 10 سال برسد نیاز به مصوبه مجلس شورای اسلامی دارد.
مهدی داوری رئیس سازمان آتش نشانی شهرداری تهران در این باره به خبرنگار فارس گفت: در حال حاضر همه آتشنشانان بیمه عمر هستند.
وی در مورد سرانجام سخت و زیانآور خواندن شغل آتشنشانی، اظهار کرد: آنچه که در مصوبه 138 آمده این است که پنج سال سنوات ارفاقی برای اینگونه مشاغل در نظر گرفته میشود، اما اینکه سنوات به 10 سال برسد نیاز به مصوبه مجلس شورای اسلامی دارد.
داوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا مدل بیمه آتشنشانان تغییر نمیکند تا مشکل سخت و زیانآور بودن شغل آنها رفع شود، ادامه داد: موضوع بار مالی نیست، اما صندوق بیمه بازنشستگی در شهرداری وجود دارد و اگر قرار باشد که این صندوق تغییر کند، ممکن است که برخیها موافق نباشند.
مدیرعامل آتشنشانی در پاسخ به این سوال که چرا مشکلات آتشنشانی را از طریق مجمع 51 نفره مجلس شورای اسلامی و شوراشهر و حضور حناچی در جلسه هیات دولت به گوش مسئولان نمیرسانید، اظهار کرد: من حاضرم در هر مجمعی دلایل و مستنداتم را مطرح کنم، اما راه قانونی شورای شهر و شورای عالی استانهاست.
به گفته داوری، در بودجه سال آینده برای اولین بار ردیف سخت و زیانآور بودن برای شغل آتشنشانی در نظر گرفته شده است. هرچند که امسال شهرداری حمایت کرد و دو نفر از پرسنل که خواستار بازنشستگی بودند را با 30 روز حقوق در زمره مشاغل سخت و زیانآور بودن بازنشسته کردیم.
موضوع سخت و زیان آور بودن شغل آتش نشان بارها در شورای شهر تهران مطرح شده است.
شهربانو امانی عضو شورای شهر تهران در این باره به خبرنگار فارس گفت: بحثهای زیادی در این باره در شورا شده است. باید قانون سخت و زیانآور را مجلس تعریف کند.
وی به زمانی که نماینده مجلس بود اشاره کرد و گفت: در آن زمان وزارت کار لایحه به مجلس میآورد و مجلس آن را بررسی میکرد؛ قطعاً شغل آتشنشانی جزو مشاغل سخت و زیانآور است.
عضو شورای شهر تهران گفت: مهمترین موضوع برای این گونه مشاغل این است که روی ایمنی افرادی که میخواهند مداخله در بحران کنند آموزش ببینند و ایمنی جان خود را حفظ کنند و بعد در بحران مداخله کنند.
وی با بیان اینکه آتشنشانانی که در حین عملیات جان خود را از دست میدهند جزو شهدای خدمت محسوب میشوند، گفت: ما تلاش میکنیم برای آتشنشانان اقدامات خوبی انجام دهیم و در این باره نیز در شورا مباحثی مطرح شده است.
بعد از پیگیری های صورت گرفته در یکصد و چهل و نهمین جلسه شورای عالی حفاظت فنی که با حضور محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، برگزار شد، سخت و زیان آور بودن شغل آتش نشانی مورد بررسی قرار گرفت.
شغلی که در رده «الف» مشاغل سخت وزیان آور قرار داشت بعد از گذشت 20 سال در شورای عالی حفاظت فنی و ایمنی با موافقت اعضا مشاغل عملیاتی آتشنشانی به ۱۳ گروه شغلی گروه «ب» مشاغل سخت و زیانآور الحاق شد، بنابراین آتش نشانان به مدد این مصوبه میتوانند بعد از 20 سال بازنشسته شوند و از مزایای این موضوع بهرهمند شوند. لازم به ذکر است بر این اساس با توجه به اینکه بخشی از آتشنشانان خارج از شمول قانون کار هستند طبق مصوبه شورای عالی حفاظت فنی، تمام آتشنشانان مشاغل عملیاتی تابع قانون کار و خارج از قانون کار مشمول مشاغل سخت و زیانآور میشوند.
محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بااشاره به بررسی مهمترین دستور این جلسه که موضوع سخت و زیان آور شناختن شغل آتش نشانی بود، گفت: گروه الف مشاغلی هستند که با بررسی آلایندههای محیطی میتوانند در زمره مشاغل سخت و زیان آور قرار بگیرند و طبیعتاً شغل آتش نشانی را نمیشد در این بخش قرار بدهیم، اما در مشاغل گروه «ب» که ماهیت سخت و زیان آور دارند نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت، بنابراین تمام مشاغل عملیاتی آتش نشانی در سراسر کشور که تابع قانون کار هستند با مصوبه شورای عالی حفاظت فنی مشمول مشاغل سخت و زیان آور شدند که لیست مشاغل عملیاتی را پیوست مصوبه شورای عالی حفاظت فنی به تمام استانها ابلاغ خواهیم کرد و سازمان تأمین اجتماعی نیز آن را در دستور کار خود قرار میدهد تا آتش نشانان بتوانند پیرو آن از مزایای این موضوع بهرهمند شوند.
وی افزود: علاوه بر این مشاغلی مطرح بودند که آنها علی الظاهر عملیاتی نیستند و ممکن است با توجه به جغرافیای کشور در زمره مشاغل عملیاتی قرار بگیرند، بنابراین آنها را به تشخیص کمیتههای محلی و استانی واگذار کردیم که متناسب با شرایط خاص در استانها درباره آن مشاغل بتوانند علاوه بر لیست مصوب تصمیم بگیرند و بدین ترتیب این موضوعی که از سال80 با تصویب قانون در مجلس شورای اسلامی و بعد از آن با یک استفساریه از ریاست مجلس شورای اسلامی که با ابلاغ ریاست جمهوری به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی محول شده بود، در این جلسه به تصویب اعضای شورا رسید.
شریعتمداری درخصوص زمان آغاز اجرای این مصوبه بیان کرد: به محض ابلاغ لازم الاجراست، معمولاً مصوبات به تاریخ روز تصویب ابلاغ میشوند و تا یک هفته دیگر به سراسر کشور ارسال خواهد شد.
زهرا صدر اعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران بعد از تصویب این لایحه در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آتش نشانان شهرداری تهران تهران بیمه تامین اجتماعی نیستند آیا مشمول این قانون می شوند، گفت: شامل تمام آتش نشانان می شود و به طور کلی نباید مانعی وجود داشته باشد چون مصوبه است و باید برای اجرای آن تلاش کرد و این موضوع را پیگیری می کنیم.
همچنین مجید فراهانی رئیس کمیته بودجه و نظارت شورای اسلامی شهر تهران در این باره به خبرنگار فارس،گفت: قطعاً آتشنشانان تهرانی هم مشمول این قانون میشوند؛ جای تشکر از وزیر کار دارد که به این مطالبه مهم آتشنشانان جامه عمل پوشاند.
وی در پاسخ به این پرسش که آتشنشان شهرداری بیمه تأمین اجتماعی نیستند، آیا مشمول قانون وزارت کار میشوند،گفت: چیزی که مهم است مسئله قانون کشوری است و اینکه چه نوع بیمهای رد میشود مهم نیست.
رئیس کمیته بودجه و نظارت شورای اسلامی شهر تهران در پاسخ به این پرسش دیگری مبنی بر اینکه شهرداری توان مالی برای پرداخت الباقی بیمه دارد گفت:کسی که جان خود را کف دست میگذارد و در سختترین شرایط به دل آتش میزند و در برخی مواقع بعضاً جان خود را از دست میدهد باید جزء مشاغل سخت و زیانآور باشد و ما به عنوان شورا حمایتهای لازم را انجام میدهیم و پیگیری میکنیم تا این بخشنامه اجرایی شود.
فراهانی با بیان اینکه این لایحه لازمالاجراست گفت:نیاز نیست برای تصویب به مجلس برود.
بر اساس این گزارش، ناهید خداکرمی رئیس کمیته سلامت شورای شهر به خبرنگار فارس درخصوص قانون سخت و زیانآور بودن شغل آتشنشانان گفت: به محض ابلاغ، قانون لازمالاجراست.
وی با بیان اینکه تفاوتهایی در استخدام آتشنشانان شهرداری وجود دارد،گفتبرخی کارگران عملیاتی آتشنشانی مشمول قانون تامین اجتماعی هستند و دریافتیهای متفاوتی دارند و برخی از آتشنشانان بیمه شهرداری تهران هستند. به عنوان مثال آتشنشانانی که بیمه تامین اجتماعی دارند به ازای هر سال خدمت یک سال سنوات میگیرند و آتشنشانانی که تحت پوشش شهرداری هستند به ازای هر سال خدمت دو سال سنوات میگیرند.
خداکرمی با تاکید بر این موضوع که قانون سخت و زیانآور بودن شغل آتشنشان مشمول آتشنشانان تهران هم میشود؛ گفت: باید این طبقهبندیها درست شود و شهرداری به محض ابلاغ قانون را اجرا میکند.
وی در خصوص تامین هزینههای اجرای این کار گفت: باید هزینهها تامین شود چرا که آتشنشانان جان خود را در دست گرفته اند.
به گزارش فارس، شهروندان در سامانه «فارس من» خواستار رسیدگی به موضوع سخت و زیان آور بودن شغل آتش نشان شدند و بیش از ۲۵۴۷ نفر از این درخواست حمایت کردند.
انتهای پیام/