موضع رسمی وزارت نیرو برای آب های ژرف تا سال آینده اعلام می‌شود/وجود 40 لیتر بر ثانیه آب ژرف صحت ندارد

هدایت فهمی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در پاسخ به این سوال که اگر اظهارات کارشناسان و برخی مسئولان مبنی بر وجود آب ژرف در سیستان صحت دارد، چرا وزارت نیرو وجود آب در اکتشافات و حفاری در سیستان را اطلاع‌رسانی نمی‌کند و آن را نمی‌پذیرد،‌گفت: موضعی که وزارت نیرو می‌تواند در مورد اکتشافات و حفاری در سیستان در عمق 2200 متری بگوید و اعلام کند این است که فعلا رسانه‌ها و کارشناسان نباید اطلاعات نادرست به مردم بدهند.

وی افزود: در بحث چاه‌های عمیق و آب‌های ژرف یک چاه اکتشافی در منطقه سیستان حفاری شد که این چاه در حال حاضر به یک آبی رسیده است که دبی آن ابتدا 6 لیتر بر ثانیه و بعد به 4.5 و سپس به صفر رسیده است، شوری این آب 25 گرم در لیتر است. بنابر این این آب ظاهراً به یک موادی مثل مواد رادیواکتیو و یا فلزات سنگین هم آلوده است که هنوز نمونه‌های برداشت شده و آزمایشات آن نهایی نشده است.

فهمی با اشاره به اینکه باید اطلاعات دقیق و فنی به مردم بدهیم، گفت: با یک چاه اکتشافی نمی‌توان در مورد آبی که در عمق 2200 متری وجود دارد یا خیر با قاطعیت صحبت کرد، پس باید با احتیاط بیشتری در این باره اظهارنظر صورت بگیرد.

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو افزود: اصولاً برای دقیق بودن اطلاعات نیاز به مطالعات وسیع و برداشت اطلاعات ژئوفیزیک حفاری، چاه‌پیمایی و لرزه‌نگاری و اطلاعات ژئوشیمی است و با تطبیق دادن عکس‌های ماهواره‌‌ای می‌توان پس از بررسی‌های تفصیلی در مورد آن اظهارنظر کرد. بنابر این نمی‌توان با این احتمال که آب آلوده است و به سلامتی مردم صدمه می‌زند، به همین سادگی اظهارنظر کرد.

به گفته وی،پس تا زمانی که وزارت نیرو از کیفیت آب و میزان حجم آب مطمئن شود نمی‌تواند این آب را در اختیار مردم برای شرب قرار دهد.

فهمی ادامه داد: هر آبی که آب تجدیدپذیر یا آب قابل شرب برای منطقه باشد در آن منطقه وزارت نیرو وظیفه ذاتی خود می‌داند که برای مناطق محروم آب‌رسانی کند.

*برخی کارشناسان و مسئولان در خصوص آب ژرف اطلاعاتی می‌دهند که نادرست است

وی ادامه داد: نکته‌ مهم این است که برخی کارشناسان و مسئولان در مورد آب ژرف اطلاعاتی می‌دهند که نادرست است، چرا که هنوز هیچ اطلاع دقیقی به دست نیامده است که میزان دقیق آب را اعلام کند، پس باید احجام آب برآورد شود و سپس در مورد آن اظهارنظر شود، پس این اظهارات غیرتخصصی و آرزوی قلبی آنها است.

وی افزود: وظیفه وزارت نیرو این است که به هر روش و امکانی هر نوع آب مناسبی که به سلامت مردم صدمه نزند را در اختیار مردم قرار دهد، حتی در کنار حفاری استفاده از نمک‌زدایی آب دریا هم مطرح است که بتوانیم مردم آن منطقه را در همان محل ساکن کنیم و از مهاجرت آنها جلوگیری کنیم.

فهمی در پاسخ به این سوال که میزان نمک‌زدایی آب در آن منطقه چقدر است، گفت: نمک‌زدایی آب در کل کشور در مقابل کشورهای حاشیه خلیج فارس رقم پایین است، چرا که این عدد و سهم ما 2 درصد از کل آب شیرین‌کن و سهم کوچکی است.

وی افزود: باید برای کشور حقابه درست کنیم که در آینده حق و حقوق خود را دریافت کنیم، اما اینکه تصور شود که آب خوبی پیدا شده است، اما وزارت نیرو از دادن اطلاعات و پذیرفتن آن خودداری می‌کند صحت ندارد.

* آب ژرف اکتشافی در منطقه سیستان که گفته شده 40 لیتر بر ثانیه آب دارد صحت ندارد

فهمی در پاسخ به این سوال که دهمرده نماینده مردم سیستان اعلام کرده است که آب ژرف اکتشافی در منطقه سیستان 40 لیتر بر ثانیه آب دارد آیا این صحت دارد، گفت: این اطلاعات صحت ندارد بنابر این بحث ما وجود یک لیتر و 2 لیتر نیست، چرا که اگر منبع موجود آب قابل شرب و تجدیدپذیر باشد قطعاً از آن استفاده خواهیم کرد اما اگر آب موجود به دلیل ورود املاح در جریان حفاری کیفیت بدی داشته باشد، باید از لایه‌های مختلف نمونه‌برداری کامل صورت گیرد و پس از آن اگر آب تجدیدپذیر بهداشتی و سالم استخراج شد آن را به مردم اطلاع‌رسانی خواهیم کرد.

*موضع رسمی وزارت نیرو برای آب های ژرف ۱ سال دیگر

مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در پاسخ به این سوال که وزارت نیرو چه زمانی اطلاعات دقیقی از وجود این آب را به مردم اطلاع‌رسانی رسمی خواهد کرد، گفت: مردم و رسانه‌ها اطلاعات و مراجع غیررسمی در خصوص وجود آب در حفاری منطقه سیستان بسنده نکنند چرا که مرجع رسمی در اعلام آمار و اطلاعات در مورد وضعیت منابع آب وزارت نیرو است، بنابر این وزارت نیرو به محض تکمیل اطلاعات حتماً اظهارنظر رسمی در این باره خواهد کرد.

وی تاکید کرد:حداکثر یک سال طول خواهد کشید که اطلاعات تکمیل شود، چرا که با یک چاه اکتشافی نمی‌توان در مورد وجود آب در یک منطقه وسیع اظهارنظر دقیق کرد.

انتهای پیام/ب

برچسب ها:

اقتصادی