رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: ۲۰ میلیون نفر امروز قابلیت بهرهبرداری از سامانه ثنا را پیدا کردند.
نشست چهل سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران با موضوع دستاوردهای قوه قضاییه در حوزه فناوری اطلاعات، بعدازظهر امروز در مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه برگزار شد.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه اظهار کرد: فعالیتهای گستردهای در حوزه فضای مجازی از حدود ۱۰ سال پیش شروع کردیم که بسیاری از این موارد برای اولین بار در قوه قضاییه و نظام جمهوری اسلامی ایران صورت گرفت.
وی ادامه داد: مجموعه فعالیتهای دستگاه قضایی در حوزه معماری جدید در ۴ لایه توانمندسازهای نهادی، زیرساختهای فنی، درون سازمانی و فرآیندها و لایه خدمات بوده است که در لایه اول ساختار ستادی و استانی را تشکیل دادیم و توانمندسازهای حوزه فناوری اطلاعات در حوزه انسانی و اصلاح قوانین و مقررات شکل داده شد.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری افزود: لایه دوم به زیرساختهای نرم افزاری و شبکه ملی عدالت را در بر میگیرد و لایه سوم خدمات به کارکنان و ذی نفعان قوه قضاییه و مدیریت منابع سازمان و تعاملات ستادی را شامل میشود و لایه چهارم به ارائه خدمات قضایی به مردم، تعامل با ضابطان قضایی و دستگاههای اجرایی میپردازد.
وی اضافه کرد: لایه اول یعنی توانمندسازهای نهادی مرکز آمار و فناوری اطلاعات، برای اولین بار در قوه قضاییه شکل گرفت و تمرکز اصلی و جدی در این حوزه داشتیم، از طرفی گستره استانی به شکلی شد که ۳۱ معاونت در استانها تشکیل شد، در واقع برای توسعه عملیات قضایی در حوزه فناوری نیازمند معاونتهایی در استانها بودیم که در حال حاضر مشغول فعالیت هستند.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه گفت: برای اولین بار پژوهشکده فناوری اطلاعات تأسیس شد و برای انجام هرکاری، فعالیتهای مطالعاتی آن در این پژوهشکده انجام میشود.
وی ادامه داد: ما نیازمند نیروی انسانی کافی و خبره بودیم و به همین منظور منابع انسانی قوی را به کار گرفتیم، در یکی از تعاونیهای قوه قضاییه شرکت حامی عدالت را تأسیس کردیم که نیروهای توانمند و دانشگاهی در این شرکت استخدام شدند که این موضوع از پروژههای موفق ما بوده است که در حال حاضر بیش از ۲۰۰ نفر در این شرکت فعالیت میکنند که از همه آنها از مهندسان نرم افزار و سخت افزار هستند که در حوزههای شبکهای فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: ما متوجه شدیم که باید به قضات و کارکنان آموزشهای لازم را بدهیم، لذا فعالیت گستردهای در حوزه کارآموزان و ذی نفعان قضایی برای استفاده از فناوری اطلاعات شکل گرفت و آموزشهای لازم ارائه شد.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری افزود: یکی از مهمترین کارهایی که در دستگاه قضایی برای اولین بار شکل گرفت تصویب آیین دادرسی الکترونیکی بود که مشکلات بسیاری را از پیش روی ما برداشت.
وی گفت: ما متوجه شدیم که بدون تغییر قوانین و مقررات نمیتوانیم کارهایمان را پیش ببریم که با مساعدتهای مجلس و معاونت حقوقی قوه قضاییه، اصلاحات گستردهای در قوانین و مقررات در حوزه آیینهای دادرسی و دستورالعملها و آیین نامهها ایجاد شد و برای اولین بار شبکه ملی عدالت در قوه قضاییه شکل گرفت.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری گفت: ایجاد دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یکی از افتخارات دستگاه قضایی است، همچنین راه اندازی سامانه ثنا و دسترسی مردم به آن در راستای عدالت الکترونیکی ایجاد شده است که ۲۰ میلیون نفر امروز قابلیت بهره برداری از سامانه ثنا را پیدا کردند و در همین راستا با توسعه ابلاغ الکترونیک بالغ بر ۳۰۰ میلیارد تومان در مدت دو سال صرفه جویی شده است.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در تشریح لایه دوم تصریح کرد: از اقداماتی که در این زمینه انجام شد تجمیع سرور استان تهران با استانهای دیگر بود که یک کار جهادی بود که شکل گرفت.
وی افزود: در بسیاری از مراکز شهرستانها و بین استانی شبکه گسترده فیبر نوری را داریم و با تأسیس شبکه ملی عدالت مجموعه آیین نامهها به صورت الکترونیکی در عرض چند ثانبه به کاربران رسانده میشود. از طرف دیگر با راه اندازی ۱۴۰۰ دفتر خدمات الکترونیک قضایی تا پایان سال، بستری برای مبادلات اطلاعاتی مردم با دستگاه قضایی فراهم شد.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری ادامه داد: در حال حاضر اطلاعات ثبت دادخواست و شکواییه از منازل مردم امکان پذیر شده و مردم میتوانند با فراغت خاطر مطالب خود را به دفاتر خدمات قضایی ارسال کنند و فردای آن روز در دفتر خدمات قضایی احراز هویت شود و توسط دفتر خدمات شکواییه یا دادخواست خود را بفرستد، البته ما یک کانالی هم به دولت زدهایم و به ثبت احوال هم وصل شدیم تا اینکه بتوانیم احراز هویت را انجام دهیم.
وی اذعان کرد: گاهی اوقات مشکلاتی از ناحیه احراز هویت پیش میآمد و فرد ادعای هویتی را در دادگاه میکرد و ما فقط یک کارت ملی از وی مطالبه میکردیم که گاهی اوقات ممکن است همین کارتهای ملی نیز مجعول باشد، اما اکنون هر قاضی میتواند احراز هویت شاکی، طرف و خواهان پرونده را استعلام کند.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه اضافه کرد: در لایه درون سازمانی خدمات قضات و کارکنان را داشتیم، دبیرخانه الکترونیک یک ارتباط درون سازمانی بود که در همه نقاط یاد شده امکان مراسلات ما فراهم است و بعد از شبکه بانکی، شبکه ملی عدالت بزرگترین شبکه گسترده در کشور محسوب میشود.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری در ادامه و در خصوص موضوع سجل قضایی اظهار کرد: قبلاً اگر کسی در استانی مرتکب جرمی میشد در استان دیگر این امکان وجود نداشت که اسم او را ثبت داشته باشیم، از ۳۱ استان استعلام میشد، اما با راه اندازی سجل کیفری این امکان برای قضات فراهم شده تا مجموعه سوابق فرد را تحت هر عنوانی که به دستگاه قضایی مراجعه کرده باشند، ملاحظه کنند که یکی از دستاوردهای مهم و بزرگ در قوه قضاییه است.
وی در ادامه گفت: اطلس جرایم کشوری و اطلس دادخواستهای کشوری استخراج شده و به صورت ماهانه به روسای کل دادگستری ارسال میشود که مورد استقبال قرار گرفته است؛ چرا که این یک تحول جدی بود که ما اطلاعات گستردهای را در اختیار روسای کل هر استان قرار دهیم و در سطح مدیریتی این فعالیتها را انجام دادیم
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه بیان کرد: در لایه سوم که سازمانی و فرآیندی بود منابع سازمانی را داشتیم و با یک مطالعه ۹ ماهه و با تلاش یکی از شرکتهای فناوری داخلی موفق شدیم سامانه جامع منابع انسانی را در قوه قضاییه راه اندازی کنیم که امروز حقوق تمام کارکنان، قضات و رصد فعالیتهای منابع انسانی ذیل این سامانه جامع انجام میشود و ما در کمتر از یک هفته میتوانیم احکام سالهای جدید را صادر کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: همین طور سامانه جامع منابع مالی را داریم که بر اساس آن اموالی که بیش از آن در دادگستری وجود داشت هیچ اطلاعاتی نداشتیم، اما امروز با این سامانه به اموال مذکور دسترسی داریم. لذا این دو سامانه که گفته شد تحول جدی در معاونت پشتیبانی و معاونت منابع انسانی در قوه قضاییه ایجاد کرد.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری در ادامه بیان کرد: یکی از افتخارات ملی این موضوع محسوب میشود و من توصیه میکنم که به همه دستگاهها از این موضوع الگو بگیرند و به صورت سراسری در نهاد خود استفاده کنند.
رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه در ادامه و در خصوص ابلاغیههای الکترونیکی بیان کرد: بزرگترین افتخاری که همکاران در مرکز فناوری داشته اند ابلاغ الکترونیکی بوده است؛ چراکه ما موظف بودیم که سالانه ۵ درصد ابلاغها را به صورت الکترونیکی انجام دهیم که قاعدتاً باید ۲۰ سال طول میکشید، اما امروز از حدود یک سال و نیم که از راه اندازی آن گذشته بیش از ۸۰ درصد از ابلاغها به صورت الکترونیکی انجام میشود که این موضوع یکی از نوآوریها و ابداعات دستگاه قضایی است.
وی افزود: دومین ابداع طرح مراقبت الکترونیک بوده که بر اساس آن بسیاری از زندانیانی که بار اولشان بوده که زندانی شدهاند و مثلا چک برگشتی داشته و یا بدهکار معمولی بودند برای آنها این مجوز را گرفتیم که با پابند در خانه خود دوران محکومیت را سپری کنند.
حجت الاسلام و المسلمین حمید شهریاری بیان داشت: در این خصوص بالغ بر هزار پابند تولید و حدود ۳۰۰ زندانی با پابند الکترونیکی مشغول گذراندن دوران محکومیت خود در منزل هستند که این نیز یکی از افتخارات قوه قضاییه بوده است.
در ادامه نشست ۴۰ سالگی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران حجت الاسلام و المسلمین سالک، نماینده مجلس شورای اسلامی، گفت: انقلاب اسلامی ما مبتنی بر مجموعه ارزشهای الهی، دینی و اسلامی است و جامعه بشری را تحت پوشش این حرکت بزرگ خود قرار داده است.
حجت الاسلام و المسلمین سالک با اشاره به پشتیبانی مردم با بصیرت و حاضر در صحنه از نظام جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: حتما در ۲۲ بهمن امسال شاهد یک تجلی قدرت الهی در وجود انسانهای انقلابی خواهیم بود و دشمنانمان مأیوس و مأیوستر خواهند شد.
وی با اشاره به دستاوردهای قوه قضاییه افزود: بهترین دستاورد قوه قضاییه در دهه چهارم انقلاب اسلامی دادرسی الکترونیک است و یکی از مواردی که رئیس مرکز آمار وفناوری اطلاعات قوه قضاییه به آن اشاره کردند استفاده از پابندهای الکترونیک برای جلوگیری از افزایش تعداد زندانیان بود. از طرفی ترویج فرهنگ صلح وسازش در جامعه و آسیب شناسی و تقویت شوراهای حل اختلاف میتواند در کاهش جمعیت کیفری نقش موثری داشته باشد.
قضات دادگاههای خانواده در کاهش طلاقهای توافقی تلاش کنند
نماینده مجلس شورای اسلامی بر تلاش قضات دادگاههای خانواده در کاهش طلاقهای توافقی، تاکید کرد و گفت: حرکت قوه قضاییه بر مبنای برنامه محوری از مسائل مهم و اساسی است که باید مورد توجه قرار گیرد و ضرورت دارد قوه قضاییه در لایههای مختلف اصلاح و تنقیح قوانین، مجلس را کمک کند و مجلس نیز متقابلا به کمک قوه قضاییه بیاید.
حجت الاسلام و المسلمین سالک افزود: در حال حاضر ما با جرایم جدیدی همچون جرایم فضای مجازی روبه رو هستیم، لذا اصلاح قوانین در این راستا اهمیت ویژهای دارد.
حجت الاسلام و المسلمین سالک با بیان اینکه ۴۰ سال از انقلاب اسلامی میگذرد و ما همچنان شاهد دستاوردهای بسیاری هستیم تصریح کرد: استکبارجهانی از طریق اعتبار زدایی از نظام جمهوری اسلامی با رویکرد فساد درصدد طراحی توطئه است. این در حالی است که قوه قضاییه با قدرت در این زمینه ورود کرده است و حتی با دانه دشتها نیز برخورد میکند. وقتی قوه قضاییه با این مفسدان برخورد میکند موجب ایجاد امنیت و جذب سرمایه گذاری به ویژه در این شرایط جنگ اقتصادی در کشور میشود.
در ادامه این نشست سردار حسن بهشتی رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه پاسداران و از پیشکسوتان دفاع مقدس گفت: در این ۴۰ سال توطئههای بسیاری علیه انقلاب اسلامی انجام شد و ما کارشکنیهای دشمنان و منافقین را در سالهای اول انقلاب فراموش نمیکنیم.
وی با بیان اینکه رویکرد فناورانه در دستگاه قضایی جای تقدیر و تشکر دارد، افزود: قوه قضاییه با معماری فناورانه خود نقش ممتازی در مهار فتنهها و جنگ روانی و فرهنگی داشته است.
سردار بهشتی افزود: معماری فناورانه میتواند فرآیندهای سنتی را اصلاح و مسیر دادرسی را کوتاه کند، حتی تجهیزات فنی میتواند در مدل رسیدگی و برخورد با جرایم موثر باشد.
رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه پاسداران با بیان اینکه دنیا علاقمند است که مدلی را از جمهوری اسلامی ایران الگو بگیرد، تصریح کرد: در مبارزه با تروریسم دنیا علاقمند است که روش جمهوری اسلامی ایران را الگو قرار دهد. این در حالی است که ما در حوزه مسائل قوه قضاییه هم میتوانیم به مدل برسیم و دنیا علاقمند است از مدلهای فناورانه بهره گیری کند. اگر بناست که راهبرد امام راحل به عنوان حکومت اسلامی در جهان و جمهوریهای مستقل شکل بگیرد، قوه قضاییه میتواند در این راستا برای جهان اسلام الگو باشد و چنانچه اشکالاتی در اجرا و پیاده سازی وجود دارد، انشاءالله برطرف شود.
سردار بهشتی بر لزوم ارتقاء شاخصهای رضایتمندی مردم در قوه قضاییه تاکید کرد و گفت: اگر بخواهیم متوجه شویم که این معماری فناورانه توانسته موفق عمل کند یا خیر، باید شاخصها را بررسی کنیم و ببینیم آیا ما توانستهایم میزان رضایتمندی مردم را افزایش دهیم.
رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه پاسداران در پایان خاطرنشان کرد: شفاف سازی، اصلاح فرآیندها، افزایش رضایتمندی در میان آحاد جامعه اهمیت بسیاری دارد و برای رسیدن به سطح مطلوب راه بسیاری در پیش است.