این روزها شبکههای اجتماعی نزدیک به معارضان سوری درباره ثروت سرکرده جیش الاسلام سخن میگویند و تأکید دارند که وی پس از خروج از دمشق و ورود به ترکیه، به یک تاجر ثروتمند بدل شده است.
جیش الاسلام از جمله گروههای مورد حمایت عربستان در ریف دمشق بود که مردم را علیه دولت و ارتش تحریک به شورش کرد.
بیشتر بخوانید:
پایگاه خبری معارض «بلدی» اعلام کرد که با افزایش مصائب ساکنان غوطه شرقی که به شمال سوریه انتقال یافتند، البویضانی در یک نوار ویدئویی در حال یک سفر تفریحی در ترکیه است؛ «مسئلهای که برای ساکنان غوطه که در اردوگاهها حضور دارند، مشمئز کننده است».
به گزارش این پایگاه، البویضانی به شهر «عثمانیه» ترکیه رفته و منابع معارض حاضر در این کشور گفتهاند که «فرمانده جیش الاسلام با یک سرمایه هنگفت، برای سرمایهگذاری در ترکیه آمده است».
یک کاربر در واکنش به ویدئوی مذکور با کنایه و تمسخر نوشت: «بویضانی هستند؛ فرمانده جیش الاسلام هنگام آموزشهای نظامی در جنگلهای ترکیه برای آمادهسازی جهت بازپسگیری غوطه شرقی... دستکم به احساسات مردمی احترام بگذارید که فرزندان و خانههای خود را از دست دادند».
در چند تصویر، بویضانی به همراه چند نفر از همراهانش در حال گردش و ورزش در شهر عثمانیه هستند.
بویضانی و همراهانش در ترکیه
بلدی به نقل از فعالان معارض غوطه گزارش داد که ظاهر شدن بویضانی به این صورت، احساسات کسانی را به بازی گرفته که به تحریک او از غوطه آواره و خارج شدند.
روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» گزارش داد که خشم ساکنان غوطه بدین سبب است که شمار زیادی از ساکنان غوطه که ترجیح دادند این منطقه را ترک کنند، به دستور بویضانی این کار را کردند و کسانی که در شمال سوریه حضور دارند و کسانی که به ترکیه رفتند، وضعیت مناسبی ندارند.
بویضانی در اواخر سال 2015 به عنوان فرمانده جیش الاسلام، جانشین «زهران علوش» شد؛ شخصی که در یک حمله هوایی کشته شده بود.
بویضانی بارها به ساکنان غوطه گفته بود که با دولت سوریه، مصالحه نکنند، ولی سرانجام نخستین کسی بود که با اتوبوسهای سبز رنگ دولتی مخصوص انتقال تسلیمشدگان، عازم شمال سوریه سپس ترکیه شد.
رأی الیوم در ادامه گزارش داد، خبر مربوط به سرمایهگذاری بویضانی در ترکیه به خاطر انتشار خبری در مطبوعات ترکیه بود، مبنی بر اینکه یک تاجر سوری از شورای شهر آنتالیا خواسته است که اجازه دهند وی یک مجتمع تجاری بزرگ به ارزش 70 میلیون دلار در این منطقه احداث کند، و پس از اینکه این درخواست به رئیس این شورا مطرح شد، خواستار گفتوگو با این سرمایهگذار سوری شد.
زمانی که این سرمایه گذار درخواست رئیس شورای شهر آنتالیا را پذیرفت، رئیس دفترش به او گفت که سرمایهگذار سوری که خواستار سرمایه گذاری در آنتالیاست، کسی نیست جز بویضانی.
انتشار این خبر در شبکههای اجتماعی ضربهای به جیش الاسلام و عناصر این گروه وارد کرده است. یکی از کاربران معارض گفته بود که «اگر بویضانی از فرماندهی یک گروه اسلامی پس از ترور فرمانده نخستش که مشخص شده است خانوادهاش نیز در ترکیه حضور دارند و صدها میلیون دلار پول دارند، چرا ترکیه به جای مصادره اموال این افراد و توزیع آن در میان فقرا، به آوارگان کمک میکند؟».
رأی الیوم گزارش داد که «فرمانده جیش الاسلام توانسته است مبالغ هنگفتی از غوطه شرقی خارج کند و یقینا منبع اصلی آن (اموال) حمایت خارجی بوده است که گروههای نظامی [معارض] حاضر در سوریه از کشورهای منطقهای و به ویژه عربی دریافت میکردهاند.
برخی از فعالان معارض نیز ویدئویی منتشر کردند که در آن بویضانی در حال خوش گذرانی در ترکیه و گشتوگذار در یکی از شهرهای توریستی ترکیه است.
یکی از فعالان معارض نیز در واکنش به این ویدئو عنوان کرد: «ملت ما در اردوگاههای بی سرپناه از سرما و گرسنگی میمیرند، ولی فرمانده [جیش الاسلام] در حال خوش گذرانی و گردشگری در ترکیه است».
در واکنش به این مسئله، جیش الاسلام مجبور شد با انتشار بیانیهای ادعا کند که سفر بویضانی به شهر عثمانیه برای دریافت کمک از ترکیه بوده است.
رأی الیوم در پایان نوشت، کسانی که بویضانی را میشناسد میگویند که وی پیش از آغاز جنگ علیه سوریه در سال 2011 در یکی از بازارهای غوطه شرقی مغازه کوچکی داشته است، ولی آیا میتوان گفت که جنگ در سوریه از وی یک تاجر و سرمایهگذار بزرگ در ترکیه ساخته است؟