به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، محمدرضا مودودی امروز در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه با توجه به کاهش شدید صادرات در آذرماه برآوردهها از وضعیت صادرات چگونه است، گفت: تمام پیشبینیها این بود که وقتی تحریمهای مجدد و یکجانبه آمریکا علیه ایران آغاز شود، ایران در بحث توسعه صادرات دچار سقوط خواهد شد، اما میبینیم که واقعا روند صادرات کشور در طول این ماهها همچنان مثبت بوده و روند تجارت خارجی کشورمان منفی نبوده است.
وی با اشاره به افت صادرات در آذرماه گفت: این افت ناشی از افت نرخ رشد صادرات بوده است، یعنی به جای اینکه رشد صادرات 13 درصد باشد این رشد 2 درصد بوده است، همچنین عامل دیگر در این مسئله این بوده که قیمتهای پایه گمرکی اصلاح شد و بعضا قیمت پایه گمرکی برخی اقلام تا 70 درصد کاهش یافته که قطعا بر روی آمار صادراتی تاثیر گذار بوده است.
مودودی اظهار داشت: نکته حائز اهمیت دیگر در این مسئله این است که ما هر چه در این زمینه جلوتر میرویم دشمنان شرایط تجاری ایران را سختتر میکنند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه صادرکنندگان یکی از عوامل افت صادرات را پیمان سپاری ارزی عنوان میکنند، گفت: من فکر نمیکنم این مساله خیلی مطرح باشد، زیرا هیچ کس نباید با شفافسازی مخالف باشد و هیچ کس نباید مخالف بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور باشد. بنابراین من در تمام نشستهایی که با بخش خصوصی و صادرکنندگان و تجار داشتهام، به این نکته تاکید کردهام که صادرکنندگان روی مکانیزم برگشت ارز صادراتی فکر کنند و به این مساله فکر نکنند که با توجه به تعهدات ارزی دیگر نباید صادرات داشته باشند.
مودودی با بیان اینکه اکنون با توجه به افزایش نرخ ارز بهار صادرات است، گفت: واقعا بخش خصوصی باید قدر این فرصت را بداند و از آن استفاده کند، آنهایی که خیانت میکنند و ارز را از کشور خارج میکنند و بر نمیگردانند، باید از برخورد دولت و قوه قضائیه بترسند و کسانی که همواره به این مملکت خدمت کردهاند و سالیان سال به فکر تولید و صادرات بودهاند و ارز خود را در قالب مواد اولیه به کشور بازگرداندهاند، نباید دغدغهای داشته باشد و دراین دوران باید بیش از هر زمان دیگری به تولید و صادرات فکر کنند.
اختصاص کانال ویژه مالی اروپا – ایران برای انتقال مالی کالاهای غیرتحریمی چندان خوشایند ایران نیست
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار فارس مبنی بر اینکه ایا ایجاد کانال مالی ویژه اروپا – ایران میتواند به توسعه صادرات غیرنفتی ایران به کشورهای اروپایی در دوران تحریمهای مجدد کمک کند، گفت: امروز شاهد این هستیم که سه کشور اروپایی فرآیندی را ایجاد کردهاند تا از طریق یک کانال مالی ویژه برخی مبادلات مالی انجام شود.
سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران بیان داشت: اینکه برخیها مطرح میکنند، این کانال مالی برای نقل و انتقالات مالی غذا و دارو و بعضی دیگر عنوان میکنند که این کانال مالی برای نقل و انتقالات مالی کالاهای غیر تحریمی است، چندان خوشایند ما نیست.
وی گفت: زیرا ما در ماجرای برجام تخلف نکردیم و به هیچ کدام از معاهدات و تعهدات پشت پا نزدیم، بنابراین نباید در اینجا اقلام تحریمی و غیرتحریمی مطرح شود، زیرا اگر اروپاییها بپذیرند که اقلام تحریمی از فهرست تجارت خارج شود، به معنی آن است که آنها پذیرفتهاند که آمریکاییها درست میگویند و این خلاف معاهده و امضایی است که با ما داشتهاند.
مودودی گفت: این کانال مالی بیش از اینکه برای ایران باشد به معنای اعاده حیثیت برای اروپاست و من اعتقاد دارم که باید اروپاییها نشان میدادند که امضا آنها حتما دارای اعتبار است، زیرا اگر در فرآیند برجام اروپا خنثی عمل کند به این معناست که نظر آمریکا ارجج تر به نظرات تمام دنیاست و این مساله تمام معاهداتی که اروپاییها امضا میکنند را میتواند زیر سوال ببرد.
وی افزود: بنابراین من فکر میکنم بیش از اینکه ما به این کانال مالی امید داشته باشیم، اروپاییها به آن امیدوارند و آنها از این طریق باید نشان دهند که رای قالب دارند و در مقابل اقدامات یکجانبه آمریکا مقاومت میکنند.
سرپرست سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: اما در مجموع این اقدام، اقدام خوبی بود و امیدواریم توسعه یابد و بتواند به اهدافی که قول آن را به ایران دادهاند، عمل کند.
ترخیص خودروهای در گمرک مانده با ثبت سفارش مجدد
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس درباره اینکه آخرین خبرها از ترخیص خودروهای در گمرک مانده چیست، گف: بعد از حکمی که هیئت وزیران و معاونت اول ریاست جمهوری اعلام کرد مقرر تا خودروهایی که تا قبل از تاریخ 97.5.16 ثبت سفارش شدهاند، اجازه یافتند که براساس روند قانونی ترخیص شوند.
مودودی بیان داشت: فرآیند قانونی ترخیص بدین ترتیب است که واردکنندگان باید دوباره ثبت سفارش را انجام دهند و آنهایی که ارز بانکی باید دریافت کنند، باید تعهدات لازم را بابت پرداخت مابهالتفاوت به بانک مرکزی بدهند که این روند شکل گرفته و کسانی که خودروهایشان در گمرکات دپو شده و تا قبل از 97.5.16 وارد گمرکات شده میتوانند از طریق ثبت سفارش مجدد خودروهای خود را ترخیص کنند.
گمرک آمار خودروهایی که قرار است ترخیص شود را به سازمان توسعه تجارت اعلام نکرد
وی همچنین در پاسخ به این سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه چه تعهداد از این خودروها قبل از تاریخ مذکور وارد گمرک شدهاند و براین اساس چه تعهداد خودرو ترخیص میشود، گفت: طی نامهای سازمان توسعه تجارت از گمرک خواستار شد، تا این آمار را در اختیار ما قرار دهند، اما گمرک اعلام کرد که در حال حاضر قادر به ارائه آمار دقیق نیست.
وی افزود: گمرک اعلام کرد که بعضی از این خودروها ثبت سفارش نشده است و برخی دیگر به صورت ترانزیت است، بنابراین آمار دقیق ندارد.
مودودی اظهار داشت: اما قطعا با ثبت سفارش مجدد دوباره میتواند این آمار را به ما اعلام کند.
وی همچنین در رابطه با روند ثبت سفارش اظهار داشت: روند ثبت سفارش در حال انجام است و از وقتی ثبت سفارش به استانها تنفیذ شد سهولت بیشتری یافته است.
سرپرست سازمان توسعه تجارت در پاسخ به این سوال که دلایل وجود کانتینرهای مانده در گمرک و عدم ترخیص آنها چیست گفت: بخشی از این مشکلات با تغییر اعتبار زمان ثبت سفارش از 3 ماه به 6 ماه حل شده و بر این اساس برای ترخیص واردکنندگان نیاز به ثبت سفارش دوباره ندارند.
وی افزود: اما بخشی از کانتینرهای موجود در گمرکات که فرآیند ثبت سفارش آنها به کندی صورت گرفته، مربوط به تامین ارز بوده و از آنجا که کشور در شرایط خاصی قرار دارد باید حتما منابع ارزی صرف واردات محصولاتی شود که یا مواد اولیه است و یا تجهیزات مورد نیاز تولید است، بنابراین باید تخصیص ارز برای واردات بر اساس اولویت انجام شود که اگر سه وزارتخانه صنعت، بهداشت و جهاد کشاورزی تخصیص ارز برای واردات آن کالاها را تایید کند، قطع یقیین سازمان توسعه تجارت هم در زمینه ثبت سفارش به واردات آن کالاها کمک میکند.
مودودی با اشاره به برگزاری یک نمایشگاه دائمی در کشور عراق اظهار داشت: عملکرد این نمایشگاه تا امروز رضایت بخش بوده است و اگر نتایج خوبی از آن استخراج شود قطعا برای برگزاری چنین نمایشگاههایی در کشورهای دیگر هم برنامهریزی خواهیم کرد.
وی افزود: البته برای برگزاری نمایشگاه در عمان مذاکراتی انجام شده و پیگیری لازم برای برگزاری چنین نمایشگاهی در افغانستان هم صورت گرفته است.
سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران اظهار داشت: ضمن اینکه ظرفیت برگزاری چنین نمایشگاههایی در کشورهایی مثل ترکیه و روسیه را هم داریم.
انتهای پیام/ب