کتاب قوانین و مقررات پژوهش و فناوری منتشر شد

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، کتاب قوانین و مقررات پژوهش و فناوری به قلم مهدی پاکزاد، احسان احتشام‌نژاد و مهدی نصیری توسط مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور منتشر شد.

این کتاب با هدف پاسخگویی به نیاز سیاست‍گذاران، تصمیم‌گیرندگان و پژوهشگران حوزه علم و فناوری جهت دسترسی سریع و مطمئن به متن نهایی سیاست‌ها، قوانین و مقررات تنظیم شده و با همکاری و تعامل دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری و مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور تدوین و تنظیم شده است.
از جمله ویژگی‌های کتاب قوانین و مقررات پژوهش و فناوری، جامع بودن در گرآوری سیاست‌ها، قوانین، مقررات است و سعی شده کلیه مواردی که بر نحوه عمل کنشگران حوزه پژوهش و فناوری تأثیرگذار هستند شناسایی و استخراج شود. به عبارت دیگر در این کتاب کلیه سیاست‌های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری، قوانین و مقررات مصوب مجلس شورای اسلامی، هیأت وزیران، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری، قوه قضائیه، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در حوزه پژوهش و فناوری گردآوری و تنقیح شده است.
همچنین به روز بودن در فرایند تنقیح سیاست‌ها، قوانین، مقررات و همچنین مستدل و دقیق بودن یکی دیگر از ویژگی های این کتاب است که ذی‌نفعان حوزه پژوهش و فناوری با اطمینان خاطر با استناد به آن اقدام نمایند.
مهدی پاکزاد عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور با بیان اینکه توسعه علم و فناوری که بواسطه تأثیر فزاینده‌اش بر رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی کشورها به یکی از دغدغه‌های اصلی مسئولان و سیاست‌گذاران آنها تبدیل شده، ماهیتی سیستمی دارد، گفت: این سیستم، شامل مجموعه‌ای از سازمان‌ها و تعاملات پیچیده است، که علیرغم تمام پیچیدگی‌هایش، از اقدامات هدفمند تأثیر می‌پذیرد. طراحی و تدوین این اقدامات هدفمند در قالب کارکرد سیاستگذاری در نظام نوآوری تبیین می‌شود. به عبارت دیگر براساس رویکرد نظام نوآوری، ابتدا باید سیاست‌های علم و فناوری توسط مراجع ذی‌صلاح، تعیین و تدوین گردند تا جایگاه مجموعه اجزاء و فعالیت‌های درون سیستم به خوبی مشخص شده و بازیگران و نقش‌آفرینان سیستم بتوانند با قدرت و استحکام بیشتری در راستای توسعه علم و فناوری و دستیابی به اهداف مشخص شده گام بردارند.
وی افزود: بررسی ساختار سیاست‌گذاری علم و فناوری کشور نشان‌دهنده این واقعیت است که مراجع متعددی در زمینه قانون‌گذاری، تدوین و تصویب مقررات و آیین‌نامه‌های اجرایی در حوزه علم و فناوری فعال هستند، نهادهایی از قبیل مجلس شورای اسلامی؛ هیئت دولت؛ شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری؛ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و قوه قضائیه که هر کدام براساس وظایف و اختیارات خود در حوزه سیاست‌گذاری کلان، بخشی، منطقه‌ای و فناورانه فعال هستند.
پاکزاد با تاکید بر اینکه سیاست‌ها، قوانین و مقررات الگوهای رفتاری فعالان و ذی‌نفعان یک حوزه را شکل داده و آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهند، تصریح کرد: از این‌رو دسترسی سریع و آسان به سیاست‌ها، قوانین و مقررات و آگاهی از آخرین تغییرات صورت گرفته در آنها نقش مهمی در نحوه عملکرد و شکل‌گیری الگوهای رفتاری ذی‌نفعان دارد. فراوانی سیاست‌ها، قوانین و مقررات مصوب حوزه علم و فناوری به دلیل تعدد مراجع سیاست‌گذاری از یک سو و تغییرات مستمر صورت گرفته در آنها از سوی دیگر، ارائه مجموعه دقیق و مستند از آخرین نسخه قابل اجرا از سیاست‌ها، قوانین و مقررات امری ضروری و لازم است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برای گردآوری، تنقیح و تنظیم این کتاب ابتدا مراجع قانونی که صلاحیت تدوین و تصویب سیاست‌ها، قوانین، مقررات در حوزه پژوهش و فناوری دارند شناسایی و با مراجعه به پایگاه‌های رسمی آنها فهرست کاملی از سیاست‌ها، قوانین، مقررات تصویب و ابلاغ شده تا پایان شهریورماه 1397 جمع‌آوری شدند و در مرحله تنقیح سیاست‌ها، قوانین، مقررات منسوخ شده کنار گذاشته شدند و تغییرات صورت گرفته در متن سیاست‌ها، قوانین، مقررات جاری اعمال شد و در نهایت در مرحله تنظیم سیاست‌ها، قوانین، مقررات به ترتیب زمانی تصویب و براساس مرجع تصویب کننده در کتاب ارائه شدند.
کتاب قوانین و مقررات پژوهش و فناوری با وجود کاستی‌هایی که ممکن است داشته باشد، مرجع مطمئن و معتبری برای ذی‌نفعان این حوزه است. ضرورت تکمیل و رفع اشکالات احتمالی مجموعه حاضر ایجاب می‌کند خوانندگان پیشنهادهای اصلاحی و تکمیلی خود را از طریق رایانه pakzad@nrisp.ac.ir ارسال کنند تا در چاپ‌های بعدی مورد استفاده قرار گیرند.
وی گفت: با توجه به تعدد نهادهای سیاست‌گذار، جمع‌آوری و تنقیح و تنظیم سیاست‌ها، قوانین، مقررات ماحصل کار تیمی است که افراد مختلفی در به سرانجام رسیدن آن نقش داشته‌اند، از این رو جا دارد از همکاری صفر بیگ‌زاده در فرایند گردآوری، تنقیح و تنظیم کتاب و از حمایت و پشتیبانی مصطفی کاظمی معاون اجرایی دبیرخانه و وحید احمدی مشاور وزیر و رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و همچنین همکاری زهره رحیمی‌فر،  الهه عباسی، خلیل نوروزی، مرتضی کاظمی در بخش استخراج و تنقیح قوانین، مریم فلاح در ویراستاری کتاب تشکر کنم. علاقمندان می توانند برای تهیه کتاب به مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور مراجعه کنند.

انتهای پیام/