به گزارش گروه محیط زیست و گردشگری خبرگزاری فارس، جلسه ارائه گزارش معاینه سه یوز پلنگ در اسارت پارک پردیسان و هم اندیشی برای انتخاب بهترین روش تکثیر مصنوعی با حضور دو کارشناس آلمانی لودر و مولر صبح امروز در پارک پردیسان برگزار شد.
مسعود خرازیان مقدم مدیر دفتر حیات وحش سازمام محیط زیست در ابتدای این نشست وضعیت یوز را در زیستگاههای موجود کشور مناسب ندانست و گفت: حفاطت از این گونه در زیستگاه اولویت است.
وی ادامه داد: وضعیت فعلی این گونه علیرغم اقدامات صورت گرفته مناسب نیست و برای بهبود وضعیت یوز باید اقدامات مداخله گرانه هم صورت گیرد.
خرازیان مقدم اظهارات داشت: پیش نویس فاز سوم صنعت پروژه یوز آسیایی تنظیم شده و در آینده نزدیک به امضا خواهد رسید.
وی ادامه داد: در این فاز همچون سابق حفاظت گونه در زیستگاه ادامه خواهد یافت و سعی میشود عوامل تهدید و چالشهای موجود در حفاظت از یوز ایرانی بازشناسی شود.
مدیر دفتر حیات وحش سازمان محیط زیست در خصوص تکثیر در اسارت یوز ایرانی نیز توضیح داد: مطالعات امکان سنجی در این خصوص انجام شده و همزمان با پروژه بین المللی حفاظت از یوز به این مسئله هم می پردازیم چرا که تکثیر در اسارت به عنوان یکی از بازوهای نجات یوز آسیایی به شمار می آید و در واقع این دو بازو مکمل همدیگر هستند
خرازیان در خصوص آخرین وضعیت سه قلاده یوز(دلبر، کوشکی و ایران) که در پارک پردیسان نگه داری میشوند، توضیح داد: قرار است با همراهی دو مشاور حاضر در این جلسه که نماینده دو موسسه IZW و جئولایف هستند به بررسی سلامت جسمانی و سلامت دستگاه تولید مثلی یوزها بپردازیم.
وی افزود: بنابر بررسی هایی که تا امروز صورت گرفته کوشکی (یوز نر) از نظر سلامت جسمانی و وضعیت سلامت تناسلی شرایط رضایت بخشی دارد، تخمدانهای دلبر (یوز ماده بالغ) فعال بوده و عفونت موجود در رحم آن از بین رفته است.
خرازیان مقدم ادامه داد: ایران (ماده یوز نابالغی که چند وقتی است در پارک پردیسان نگهداری میشود) بالغ شده و میتواند گزینه دیگری برای بارورسازی به حساب بیاید.
مقدم با اعلام این خبر که قراردادی با پژوهشکده محیط زیست درخصوص تکثیر در اسارت امضا شده است گفت: علاوه بر بحث تکثیر در اسارت برای دو قلاده یوزی که در یزد زندگی میکنند نیز برنامههایی به منطور زنده گیری در نظر گرفته شده است.
وی افزود: این مسئله هنوز قطعی نشده در کنار حفاظت از گونه در زیستگاه ها دنبال میشود.
ایکه لودر متخصص تلقیح مصنوعی حیات وحش از موسسه جئولایف که در این نشست حاضر بود با تاکید بر اینکه تکثیر در اسارت یوزها در جهان طی یک عملیات بسیار سخت شناخته میشود، گفت: توان باروری یوزها پس از هشت سالگی به شدت کاهش می یابد و باید بین سن ۴ تا ۸ سالگی به دنبال تولید مثل باشیم.
این کارشناس با اشاره به اینکه وضعیت دو یوز ماده دلبر و ایران را چک کرده است گفت: تخمدان هر دو یوز فعال بوده و رحم آنها سالم است در حال حاضر مشکلات رحم دلبر خیلی جدی به نظر نمیرسد.
لودر در خصوص عدم موفقیت تکثیر خاطرنشان کرد: اتفاقاتی که پیش از بلوغ برای یوزهای ماده می افتد در روند بارداری آنها در سالهای باروری بسیار مهم است.و به نظر میرسد لقاح مصنوعی را که آخرین شانس برای باروری دلبر است.
انتهای پیام/