به دلیل افزایش کلاهبرداریهای رخ داده در سایت دیوار، پلیس فتا خواستار مسدود شدن این سایت شد.
با توجه به تخلفات متعددی که در سایت دیوار رخ داده است، پروندهای در خصوص مسدود شدن این سایت و جلوگیری از فعالیت آن تشکیل شد و مقرر شده تا این سایت با حکم قضایی مسدود شود.
حجت الاسلام و المسلمین محمد مهدی منتظری دادستان کل کشور درباره مسدود شدن سایت دیوار، اظهار کرد: پرونده این موضوع ظاهراً روز سهشنبه (۱۶ بهمن ماه) ارجاع شده و دادسرا به آن رسیدگی میکند.
سردار علیرضا لطفی رئیس پلیس آگاهی پایتخت درباره سایت دیوار و کلاهبرداریهایی که در آن رخ میدهد، اظهار کرد: فضای مجازی علاوه بر تبادل اطلاعات، بستر و زمینه وقوع جرایم و سوءاستفاده برخی از افراد سودجو را فراهم کرده است.
وی با اشاره به افزایش سرقت و کلاهبرداری از شهروندان در حوزه فضای مجازی افزود: برخی از شهروندان که آموزشهای لازم و مناسب را در زمینه استفاده از فضای مجازی و چگونگی فعالیت در سایتهای تبلیغاتی را آموزش ندیدهاند، طعمه افراد سودجو قرار میگیرند.
سردار لطفی با اشاره به اینکه سایتهای دیوار، شیپور و ... محلی برای تبلیغات آگهیهای بازرگانی کالاها هستند، تصریح کرد: در پی انتشار آگهیهای تبلیغاتی، برخی افراد سودجو با استفاده از شیوههای مختلفی به کلاهبرداری از شهروندان اقدام میکنند و حتی این موضوع از فضای مجازی به فضای حقیقی نیز کشیده شده است و در برخی از پروندهها نیز ما شاهد زورگیری و خفتگیری هستیم.
وی با بیان اینکه انشار آگهیهای دروغین با شرایط ایدهآل و استثنایی یکی از شیوههای رایج کلاهبرداری در این سایتها است، افزود: در این شیوه افراد با انتشار آگهیهای تبلیغاتی مانند فروش خودرو با قیمتی کمتر از قیمت بازار و به قصد اغوای مشتری، گزینههایی نظیر تحویل فوری خودرو، تحویل در مقابل درب منزل، پیش فروش اقساطی و ... را در نظر میگیرند.
رئیس پلیس آگاهی پایتخت گفت: در شیوه دیگر کلاهبرداری در سایتهای تبلیغاتی، افراد سودجو درخواست دریافت مبلغ پیشفروش را از مشتریان میکنند، به عنوان مثال فرد سودجو در ابتدا از خریدار واریز مبلغ ۱۰۰ هزار تومان را درخواست میکند و پس از مدت کوتاهی و بدون آن که جنسی به خریدار تحویل دهد، این مبلغ را افزایش میدهد. حال تصور کنید که فرد سودجو از چندین نفر چنین مبالغی را طلب میکند و با این شیوه میلیونها تومان از شهروندان کلاهبرداری میشود.
وی افزود: در شیوه دیگر، فرد سودجو پس از به اشتراک گذاشتن آگهی فروش اجناس خود در سایتهای تبلیغاتی، از خریدار درخواست ارسال تراکنش مالی میکند و به بهانه اینکه مطمئن شود خریدار واقعا قصد خرید اجناسش را دارد، پس از دریافت تراکنش مالی از وی، خریدار را به ملاقات حضوری دعوت میکند و از او میخواهد که بخشی از مبلغ کالا را برایش کارت به کارت کند و خریدار را به این دلیل پای دستگاه عابربانک میکشاند و در موقعیتی مناسب کارت بانکی و وسایل شخصی از قبیل: ساعت مچی و تلفن همراه خریدار را با ترفند زورگیری به سرقت میبرد.
سردار لطفی گفت: همچنین برخی از افراد سودجو با انتخاب تصادفی آگهیهای سالم در سایت دیوار، با فروشنده برای خرید کالای آگهی شده قرار ملاقات میگذارند و پس از حاضر شدن در محل ملاقات به بهانه امتحان و ارزیابی کالای آگهی شده به عنوان مثال یک دستگاه خودرو، از فروشنده درخواست میکنند که به آنها اجازه دهد که پشت فرمان خودرو بنشینند تا در اطراف محل ملاقات یک دوری بزنند و کیفیت خودرو فروشی را بررسی کنند و در این حین با استفاده از غفلت فروشنده در یک چشم برهم زدن خودرو مالباخته را به سرقت میبرند.
وی با بیان اینکه بدل اندازی از دیگر شیوههای بروز این تخلفات است، افزود: با توجه به بسترهای وقوع جرم در این حوزه، مدیران سایت دیوار نسبت به کنترل این فضا ناتوان ظاهر شدند و از طرفی این موضوع که کدام آگهی سالم و کدام ناسالم است، برای کاربر به صورت واضح مشخص و قابل رویت نیست.
بررسی موضوع در شورای فرماندهان پلیس پایتخت
رئیس پلیس آگاهی پایتخت با بیان اینکه این موضوعات در جلسات شورای هماهنگی روسای پلیس پایتخت به ریاست سردار رحیمی رئیس پلیس تهران بزرگ مطرح شده است، گفت: با توجه به صحبتهای مطرح شده و اعلام نظرات روسای پلیس در این جلسات، مقرر شد تا پلیس فتا تهران بزرگ پیگیر مسائل مربوط به کلاهبرداریهای رخ داده در سایت دیوار شود.
سردار لطفی در توصیهای خطاب به شهروندان اظهار کرد: شهروندان در زمان معامله کالاها به خصوص خرید و فروش خودرو و منزل، حتما نکات ایمنی را رعایت کنند تا برایشان مشکلی پیش نیاید و با توجه به اطمینان از صحت معامله، کار خود را ادامه دهند.
به اعتقاد رئیس پلیس آگاهی پایتخت باید از ادامه فعالیت سایتهای تبلیغاتی همچون سایت دیوار باید جلوگیری شود، چرا که این قبیل سایتها باعث افزایش بزه و کلاهبرداری در فضای مجازی و به تبع آن در فضای حقیقی میشوند.
سرهنگ تورج کاظمی رئیس پلیس فتا تهران بزرگ درباره درخواست پلیس فتا مبنی بر مسدودسازی سایت دیوار اظهار کرد: با توجه به تعداد شاکیان و مالباختگان در سایت تبلیغاتی دیوار، پلیس فتا با ارسال نامهای به دادسرای جرایم رایانهای خواستار مسدودسازی این سایت شد.
وی افزود: در گذشته اخطارهایی مبنی بر افزایش امنیت و حفظ حریم اطلاعات کاربران را به مدیران سایت دیوار ارسال کردیم، اما آنها در انجام این امور ناتوان ظاهر شدند.
سرهنگ کاظمی تصریح کرد: درخواست پلیس فتا این است که تا زمانی که کنترل سایت دیوار توسط مدیران آن انجام نشود، این سایت مسدود باقی بماند.
وی افزود: طبق بررسی پروندهها، ۹۸ درصد جرایم رخ داده در این فضا متعلق به سایت دیوار است.
رئیس پلیس فتا پایتخت با اشاره به خرید و فروش برخی از اقلام ممنوعه در این سایت، گفت: برخی از کالاها و اجناسی که خرید و فروش آنها ممنوع است، در سایت دیوار به اشتراک گذاشته میشد و مدیران این سایت با علم به اینکه خرید و فروش این اقلام ممنوع است، مجوز فعالیت در این حوزه را صادر میکردند.
وی افزود: خرید و فروش دسته چک، حیوانات کمیاب و تزئینی گران قیمت، تبیلغ ماساژور زن برای آقایان و بالعکس و ... از جمله اقداماتی بود که در این سایت انجام میشد.
سرهنگ کاظمی با بیان اینکه یک ششم پروندههای پلیس فتا پایتخت مربوط به سایت دیوار است، گفت: از ابتدای سال ۹۷ تاکنون، گزارش بالغ بر ۲ میلیارد تومان کلاهبرداری در سایت دیوار به پلیس اعلام و در این زمینه شکایت شده است و این سایت شاکیان بسیاری دارد.
رئیس پلیس فتا تهران در توصیهای خطاب به شهروندان خاطرنشان کرد: شهروندان تا زمانی که جنس و کالای خود را تحویل نگرفتند، وجهی را برای خرید آن نپردازند. در فضای حقیقی در زمان خرید ابتدا جنس را تحویل بگیرند و پس از ارزیابی و تأیید کالا، مبلغ جنس خریداری شده را به فروشنده پرداخت کنند و همچنین در فضای مجازی هم به همین صورت کار خرید و فروش را انجام دهند.
با توجه به وقوع بزه و جرایمی همچون کلاهبرداری در سایتهای تبلیغاتی همچون سایت دیوار، این سایت به دلیل رعایت نکردن نکات ایمنی از سوی مدیرانش در آستانه مسدود شدن است و حال باید منتظر رأی دادسرای جرایم رایانهای باشیم و ببینیم که چه مجازاتی برای مدیران این سایت در نظر گرفته شده است.