به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر دستاوردهای علمی و فناوری خود را به مناسبت چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی به نمایش گذاشتند.
نکته جالب توجه در این نمایشگاه، کاربردی بودن فناوریها بود که شاید گره کار علم و فناوری ما تاکنون بوده است.
درباره موفقیت محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ارائه طرحهای کاربردی که میتوانند در چرخه اقتصادی کشور نیز نقش ایفا کنند با سیداحمد معتمدی رئیس این دانشگاه گفتوگو کردیم.
فارس: براساس آمار پایگاههای معتبر علمی دنیا، ایران در عرصه تولید علم در دنیا سرآمد است، اما به نظر شما این طرحها چقدر میتواند برای مردم کارآیی داشته باشد؟
معتمدی: تمام طرحهای دانشگاه امیرکبیر میتواند کاربردی باشد و کاربردی هم هست .اما به این معنی نیست که در حال حاضر به تولید رسیده و مردم از آن استفاده میکنند
اما در کل، هدف دانشگاه این است که صرفاً تحقیق برای تحقیق نداشته باشیم، تحقیقات را باید از تحقیقات بنیادی شروع کنیم بعد به تحقیقات کاربردی، توسعهای و نیمهصنعتی برسیم و سپس وارد عرصه تولید شویم.
تحقیقاتی را میتوانیم بگوییم موفق است که در چرخه اقتصادی کشور وارد شود و برج فناوری ابنسینا چنین مأموریتی را برعهده دارد که طرحهای موفق چه از داخل دانشگاه و چه از بیرون دانشگاه بتواند با کمک ما تجاریسازی شود.
فارس: چه تعداد طرح در برج فناوری دانشگاه وجود دارد؟
معتمدی: تعداد طرحها زیاد است و شرکتها و تیمهایی که در آنجا حضور دارند بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ شرکت دانشبنیان، شرکت رشد و پیشرشد است که هر کدام چند سهم دارند و برخی از آنان شرکتهای معتبری شدهاند که از نظر اقتصادی نیز وضعیت خوبی دارند و هر کدام ممکن است تا ۲۰ طرح داشته باشند.
فارس: برخی از این محققان پیشنهاداتی از کشورهای دیگر دارند، چه شرایطی برای ماندنشان فراهم شده است؟
معتمدی: عوامل مختلفی وجود دارد که جوانان در کشور بمانند به خصوص جوانان با استعدادی که فارغالتحصیل میشوند برای ادامه تحصیل امکانات بهتری در خارج از کشور میبینند هرچند خروجی دکترای ما کمتر از خروجی دکترای کشورهای دیگر نیست اما در زمینههایی ما تجهیزات لازم را نداریم. یکی اینکه باید به دانشگاهها بیشتر رسیدگی شود دوم اینکه بتوانیم وضعیت اشتغال را بهتر کنیم، البته فارغالتحصیل دانشگاهی مانند دانشگاه امیرکبیر کمتر دغدغه اشتغال را دارد اما به هر وضعیت کلی کشور این گونه است که مسائل سیاسی، اجتماعی و فرهنگی میتواند در مجموع دانشجویان را تشویق به ماندن کند.
البته ما تأیید میکنیم که دانشجویان به خارج از کشور بروند و علم را از دانشگاههای پیشرفته بیاموزند و سپس برگردند، این خدمت بزرگی به کشور است و ما هم همین کار را کردهایم البته در آن زمان رشتههای فوق لیسانس و دکتری در ایران نبود و ما مجبور به رفتن بودیم. اما در هر صورت کسی که برود و بازگردد قابل تقدیر است. ولی ما هم باید جای جوانان کار کنیم و در همه بخشها امید به آینده را در آنها بیشتر کنیم تا ماندگاریشان در کشور بیشتر شود.
* از دانشجویان انرژی میگیریم
فارس: برخی میگویند درها به روی دانشجویان بسته است و نمیتوان پیشرفت کرد، دانشمندان بزرگی مانند شما چطور به پیشرفت رسیدید و آنها چه باید بکنند؟
معتمدی: اتفاقاً دانشجویانی که با ما کار میکنند و درگیر پروژه هستند شادابی خاصی دارند و به ما انرژی میدهند ما باید زمینه این نوع کارها را برایشان فراهم کنیم که احساس مفید بودن برای کشور داشته باشند شرایط فعلی هم شرایط خاصی است که مطمئناً بهتر میشود. در مقاطع مختلف این وضعیت را داشتهایم که شرایط اقتصادی کشور رکود کرده است اما امید به بهبود داریم و از جوانان هم می خواهیم به خصوص به بحث اشتغال امیدوار باشند.
مطمئناً وضعیت بهتر میشود ما باید از حالت نظری و تئوری خارج شده و به سمت تحقیقات کاربردی و فناورانه برویم و کارآفرین تربیت کنیم، کسی که کارآفرین است جزء شادابترین افرادی است که ما میشناسیم زیرا تولید محصول جدید شادابی به افراد میدهد و جو مثبتی در دانشگاه امیرکبیر وجود دارد.
انتهای پیام/