به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، پس از گذشت چهار دهه از انقلاب ایران،کشورمان همواره یکی از پیشتازان حفظ استقلال و درعین حال تعامل با دیگر کشورها بوده است؛ موضوعی که تهران را از بسیاری از کشورها متمایز کرده است.
سعدالله زارعی کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شاخص های دیپلماسی ایران در طول چهار دهه پس از انقلاب اسلامی ایران اظهار کرد: به نظر میرسد که در درجه اول مهمترین شاخص سیاست خارجی ایران، دور کردن دخالت بیگانگان در امور داخلی کشورمان و همچنین منطقه غرب آسیا بوده است.
وی ادامه داد: امروز اگر نگاهی به وضعیت حاکم بر ایران و همچنین منطقه غرب آسیا بیاندازیم، متوجه میشویم که از میزان دخالتهای قدرتهای استعمارگری نظیر آمریکا در منطقه کاسته شده است. موضوعی که بیش از هر چیز مرهون سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه بوده و باعث شده کاخ سفید تاثیرگذاری قبلی خود را بر بسیاری از کشورهای منطقه از دست بدهد.
زارعی با اشاره به نفوذ موفق ایران در کشوری نظیر سوریه و مقابله با تهاجم تروریست های تکفیری گفت: موفقیت در عرصه سیاست خارجی یک کشور بیش از هر چیز در میزان اثر گذاری یک کشور در محیط پیرامونی خود ارزیابی میشود؛ از همین رو بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان، ایران پس از انقلاب را قدرتی متکی به خود و موثر در مسائل منطقه ارزیابی میکنند، این در حالی است که در تصویر ارائه شده در دوران شاهنشاهی، ایران همواره کشوری وابسته و دارای یک نقش تابع در منطقه بوده است.
کارشناس مسائل سیاست خارجی در خصوص نفوذ ایران در منطقه غرب آسیا گفت: شالوده سیاست خارجی ایران همواره بر پاکسازی سیطره غرب در منطقه غرب آسیا شکل گرفته است و به این سبب که کشورهای غرب آسیا همواره از دخالت کشورهای استعمارگری نظیر آمریکا رنج میبرند، از سیاست خارجی کشورمان به مثابه یک ظرفیت منطقهای در مقابله با غرب و به طور خاص آمریکا استقبال به عمل آورده اند. وضعیت امروز منطقه شبیه فردی است که با هجوم دزدی نظیر آمریکا به خانه خود مواجه شده و ایران به عنوان کشوری که در تقابل با این دزد بر آمده موجبات جلب اعتماد این کشورها را فراهم آورده است. بعدها نیز اگر این کشورها خواستار انجام معاملهای باشند، با همان کشوری این معامله را انجام میدهند که خانهشان را از تهاجم دزد حفظ کرده است.
وی در پایان تاکید کرد: اگر نگوییم امروز ایران در تمامی کشورهای منطقه نفوذ دارد، باید گفت که در بسیاری از کشورها نظیر پاکستان، افغانستان، آذربایجان، ترکمنستان، تاجیکستان، ترکیه، عراق، سوریه، یمن، لبنان و فلسطین حضور خود را به اثبات رسانده است. همچنین امروز تمام کسانی که در حوزه مسائل سیاسی تجزیه و تحلیل دارند، ایران را به مثابه قدرتی همافزا و رو به جلو ارزیابی میکنند.
انتهای پیام/