تلاش غرب برای انحراف افکارعمومی جهانی از عربستان به سمت ایران

به گزارش مشرق، وزارت امور خارجه دانمارک سفیر خود از ایران را به بهانه اقدامات جاسوسی نیروهای امنیتی ایرانی در خاک این کشور به کپنهاگ فراخواند. مقامات کپنهاگ مدعی شده‌اند که نیروهای امنیتی ایرانی قصد داشتند تا در خاک این کشور یکی از مخالفان جمهوری اسلامی را به قتل برسانند.

مقامات تهران به سرعت اظهارات خصمانه وزارت خارجه دانمارک علیه ایران را تکذیب و ابراز اطمینان کردند که دانمارک با چنین اقداماتی قصد دارد به روابط جمهوری اسلامی و اتحادیه اروپا آسیب برساند.

بیشتر بخوانید:

ظریف: ادعای دانمارک عملیات طراحی‌شده از سوی موساد است

نقشه اروپا برای فرار از اجرای تعهدات

روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» روسیه با اشاره به روند اوضاع کنونی در این رابطه نوشته است، دانمارک خواستار تحریم‌های گسترده اروپایی علیه جمهوری اسلامی ایران شده است. در حالی است که کارشناسان روس بعید می‌دانند اتحادیه اروپا به این درخواست کپنهاگ پاسخ مثبت دهد

البته در بروکسل اعلام شده که اتحادیه اروپا با دقت رویارویی دیپلماتیک بین دانمارک و ایران را زیر نظر داشته و در صدد است تا اطلاعات کاملتری در این باره به دست آورد.

"نیکولای کوژانوف" کارشناس ارشد مدرسه عالی اقتصاد مسکو، یادآور شده است،  اگر واقعا هم چنین برنامه ریزی برای نابودی یک فرد از سوی نیروهای امنیتی ایرانی صورت گرفته باشد، این مسئله ممکن است با موافقت دولت جمهوری اسلامی نباشد، چرا که مقامات تهران در حال حاضر تلاش می کنند تا روابط خود را با کشورهای اروپایی را تقویت کنند و بعید است تمایل داشته باشند که اقدامات جاسوسی آسیبی به این مسئله برساند. وی بعید ندانست که نیروهای مشخصی ممکن است در این مسئله دست داشته باشند.

"ولادیسلاو بیلوف" معاون مدیر موسسه اروپا در آکادمی علوم روسیه نیز اطمینان دارد که برغم آنکه این جنجال سیاسی جدی به نظر می‌رسد، ولی بعید است اتحادیه اروپا تحریم‌هایی را علیه تهران اعمال کرده و روابط خود با جمهوری اسلامی را کاهش دهد.

این کارشناس در این رابطه به مواضع قاطع کشورهای آلمان، فرانسه و انگلیس در رابطه با لزوم حفظ توافق هسته‌ای با ایران اشاره کرد و گفت: «چنین ارزیابی تقریبا در همه جای اروپا دیده می شود. بطور کلی در شرایطی که آمریکا قصد دارد بزودی دور جدید تحریم‌های خود علیه ایران را اعمال کند، چنین مسئله‌ای به نفع اتحادیه اروپا نخواهد بود. البته ممکن است بطور کلی چنین اقدامی محکوم شود، ولی اقدام خاصی جمهوری اسلامی انجام نخواهد شد.»

بیلوف همچنین بعید دانست که مقامات کپنهاگ تحت تاثیر واشنگتن دست به چنین اقدامی زده باشند، چرا که به عقیده وی، دولت دانمارک بطور کلی مواضع چندان طرفدار آمریکایی از خود نشان نمی‌دهد.

نقش عربستان در جنجال سیاسی بین دانمارک و ایران نادیده گرفته شده است

روزنامه «پراودا»، چاپ مسکو نیز در تحلیلی در این رابطه این سئوال را مطرح کرده است که چرا کسی به امکان نقش داشتن عربستان سعودی در این ماجرا توجه ندارد؟

دولت دانمارک ایران را متهم کرده که در صدد نابودی رهبر «شاخه دانمارکی» سازمانی تحت عنوان «جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز» است. این گروه در داخل ایران تمایلات جدایی طلبانه داشته و عامل حمله تروریستی اخیر در شهر اهواز (در جنوب ایران) بوده است. با توجه به اینکه این سازمان یک شاخه دانمارکی دارد، صحبت بر سر یک ساختار بین المللی است که البته در اکثر کشورهای اروپایی یک سازمان تروریستی و جدایی طلب تلقی نمی شود.

ضمن اینکه این مسئله را نباید نادیده گرفت که مقامات ریاض از این سازمان حمایت می کنند و چنین نظریه‌ای وجود دارد که این مسئله تا حدودی نیز به عربستان سعودی مربوط است.  اخیرا و بعد از ماجرای قتل "جمال خاشقجی" روزنامه نگار عربستانی در کنسولگری عربستان در آنکارا، افکارعمومی جهانی بشدت علیه مقامات ریاض شده است. دولت عربستان مسئولیت دست داشتن در این قتل را بر عهده نگرفته و اعلام کرده که مقصران آن تنبیه خواهند شد. ولی این ادعا نمی‌تواند این واقعیت را از بین ببرد که این روزنامه نگار در نمایندگی دیپلماتیک عربستان در خاک یک کشور دیگر به قتل رسیده است.

در این بین نباید نادیده گرفت که عربستان روابط تجاری نزدیکی با بسیاری از کشورهای اروپایی و به خصوص آمریکا دارد و در همین رابطه هم بسیاری از کشورهای غربی بعد از ماجرای قتل خاشقجی، گفتند: «درست است این کار اشتباهی بوده، ولی ما روابط تجاری زیادی با عربستان داریم و سعودی‌ها نیز معذرت خواهی کرده‌اند.» و قضیه به همین جا خاتمه یافته است.

به نوشته این روزنامه، جالب است که ادعای دولت دانمارک علیه ایران دقیقا در چنین شرایطی مطرح شده است. آیا این جنجال آفرینی به خاطر این نیست را تلاشی برای منحرف کردن توجه جامعه جهانی به موضوع دیگری، یعنی قتل روزنامه نگار عربستانی باشد؟

به خصوص آنکه به نظر می رسد ایران در این ماجرا هدف مناسبی باشد. اولا، این کشور تحت تحریم‌های شدید آمریکا قرار گرفته و در ثانی ایران در جبهه رویارویی ژئوپلیتیکی جدی با عربستان سعودی قرار دارد. جمهوری اسلامی برای سال‌ها در نه تنها در آمریکا، بلکه در اتحادیه اروپا نیز کشوری منزوی تلقی می‌شد. به همین دلیل نشانه رفتن انگشت اتهام به سمت مقامات تهران درباره تلاش برای کشتن یکی از رهبران مخالفان داخلی در خاک یک کشور اروپایی می تواند تا حداکثر ممکن افکار عمومی جهانی را از قتل روزنامه نگار عربستانی در ترکیه دور سازد. این مسئله نه تنها بی توجهی کشورهای غربی نسبت به جنایت صورت گرفته توسط عربستان سعودی، بلکه برخورد دوگانه و انتخابی آنها با مسئله حقوق بشر را نشان می‌دهد.

این در حالی است که اتهامات مطرح شده از سوی مقامات کپنهاگ علیه مقامات جمهوری اسلامی ایران بسیار مبهم بوده و هیچ مدارک و شواهدی در این زمینه ارائه نشده است. البته در هر صورت این جنجال به قصد خود رسیده و توجه افکار عمومی جهانی اکنون از عربستان سعودی به سمت ایران معطوف شده است.

برچسب ها:

جهان