گرانی گوشت به تحریم مربوط است، گرانی دلار به گوشت ربط ندارد/سرمایۀ اجتماعی مردم کاهش پیدا کرده و اعتماد کامل نسبت مدیران ندارند

مهمان این هفته برنامه دست خط اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی بود.

بگرانی گوشت به تحریم مربوط است، گرانی دلار به گوشت ربط ندارد/سرمایۀ اجتماعی مردم کاهش پیدا کرده و اعتماد کامل نسبت به دستاندکاران و مدیران ندارنده گزارش گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، مهمان این هفته برنامه دست خط  اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانۀ ملی بود.

بروجردی در عُنفوانِ جوانیشان در عرصۀ سیاسی حضور داشت و در کارنامه کاری خود مسئولِ امور زنان حزب جمهوری اسلامی یکی از نخستین مسئولیت‌هایی  وجود دارد  از مهمترین سِمت هایی وی مدیرکل امور زنان و مشاور وزیر کشور در دولت هشتم و معاون امور اجتماعی و شوراها است.

در ابتدای برنامه بروجردی در رابطه با کار در کتابخانه ملی گفت: ما هم تاکیدمان بر این است که میتوانند اسنادشان را نگه دارند به شرط اینکه مطابق استاندارد‌های بینالمللی باشد، محافظت شود و اینکه یک نسخه از آن اسناد را به صورت دیجیتال در اختیار مرکزِ آرشیو قرار بدهند، چون آرشیوِ ملی ایران است، بنابراین همۀ آن‌ها باید آنجا یک ردپایی در مرکز اسناد داشته و منابع کتابی هم همینطور.

وی افزود: به عنوان یک سرمایۀ درحقیقت تاریخی برای ملتِ ما محسوب می شود، ۴۰ هزار جلد کتابی که اکثراً دستنویس، یعنی تمامش دستنویس است یعنی این‌ها توسط دانشمندان، اساتید، بزرگان نوشته شده و اینجا جمع آوری شده است.

بروجردی بیان کرد:بیشتر از ما که البته عمدتاً قرآن هاست که آنجاست و وقفی است که مردم انجام دادند وقف کردند و به آستان قدس رضوی سپردند. کتابخانه آیتالله مرعشی هم می گویند ما چهل و دو هزار جلد کتابِ خطی داریم منتها ما استفادۀ چندانی تا به الان از آنها نداشتیم چون به صورت دیجیتال کار نشده که اینها در اختیار کتابخانه ملی قرار بگیرد.

وی گفت: دغدغۀ خاصِ ما در این حوزه این است که بسیاری از این منابع خطی که تاریخِ این ملت است، تاریخِ تشیع است این‌ها به دلیل اینکه ما امکانِ خریدِ همۀ آن‌ها را نداریم بعداً از مرز خارج می شود و به کشور‌های دیگر می رود.

بروجردی بیان کرد: همین الان هم به خارج می رود، علتش هم این است که منابع مالی ما محدود است و امکانِ خریدِ همۀ آن‌ها نیست و نکتۀ دیگر این‌ها در کشور‌های دیگر با دلار خرید و فروش می شود طبیعتاً کسی که فروشنده است ترجیح می دهد ببرد آن طرف آب بفروشد، ولی همۀ سعی ما بر این است که این‌ها را نگه داریم.

بروجردی گفت: قطعاً کتاب ها به صورت قاچاق و غیرقانونی از کشور خارج می شود.

وی گفت: اولین جایی که رئیس جمهور به من پیشنهاد شد همین کتابخانه ملی بود.

بروجردی افزود: سابقۀ کارم فرهنگی است، من عضو هیات علمی پژوهشگاهِ علوم انسانی مطالعات فرهنگی هستم و تقریباً الان ۲۵ سال است در آنجا شاغل هستم.

بروجردی ادامه داد: من خودم فضا کتابخانه را خیلی دوست دارم و این فضا فرصتی است برای افزایش دانش و منابع اطلاعاتی و این خودش یک گامِ مثبتی است هم برای من و هم اینکه من یک فضایی را ایجاد کردم که اصحاب علم و دانش بتوانند بیایند آنجا و تبادلِ اندیشه بکنند و ما بتوانیم مباحثشان را در اختیار عموم قرار بدهیم.

وی افزود: من فکر می کنم باور‌های افراد خیلی در جهت گیری هایشان موثر است، چه در حوزۀ سیاست و چه در حوزۀ اقتصاد و چه در حوزۀ مسائل فرهنگی و اجتماعی، بنابراین فرهنگ می تواند حرفِ اول را بزند اگر این وجه فرهنگ را بگیریم که باورِ انسان‌ها و فهم و درکشان از مسائل درواقع یک نوع زایشِ فرهنگ است در اندیشهشان و به تبع آن در اجتماع، آنجایی که دیپلماسی سیاسی در بین کشور‌ها نمیتواند کارآمدی داشته باشد، اما دیپلماسیِ فرهنگی می تواند و دیپلماسی فرهنگی یک وجهی از تعاملِ بین کشور‌ها می تواند قرار بگیرد.

بروجردی بیان کرد:  من فکر می کنم یک مقداری از تغییراتی که ما امروز شاهد آن هستیم معلولِ فضای مجازی و فضای اجتماعی است یعنی درواقع این فضای مجازی که به وجود آمده ذهنِ جوانِ ما را به عدول از مبانیِ فرهنگی متبادر کرده است، نکتۀ دوم اینکه احساسِ من این است به عنوان مسئولینِ فرهنگی کشور ما خیلی روی مسائل فرهنگی جدی وارد نشدیم یعنی نه اینکه وارد نشده باشیم بلکه هزینه‌هایی که باید می کردیم از جهت آشنا کردن نسل امروز، شنیدن حرفهایشان، گوش کردن به خواسته هایشان، توجه کردن به نیازهایشان، اگر این‌ها را یک مقدار رشد می دادیم شاید بهتر میتوانستیم نسلِ امروز را در درونِ خودمان نگه داریم و فکر می کنم اگر در انتقال مفاهیم همراهی و همفکری با نسل امروزمان می شد و بشود این قاعدتاً می تواند نسل را ماندگار کند. امروزه که جوان ما می رود آن طرف آب نهایتاً دلش با ایران است و قلبش برای ایران می تپد و آرزویش این است که‌ای کاش آن شرایطِ مناسب برای رشد، برای توسعه و تکاملش در ایران فراهم می شد و می آمد در ایران می ماند و در ایران خدمتاش را به جامعه ارائه می داد.

وی گفت: من فکر میکنم همۀ ما از سطح تا ذیل در این زمینه، چون نگاهمان یک سویه بوده کم و بیش مقصر هستیم و این محدودیت را برای نسل امروز فراهم کردیم، طبیعی است که نسل امروز دلش می خواهد رشد کند، توسعه پیدا کند.

بروجردی افزود: آن محدودیت‌هایی که ایجاد کردیم، عرض کردم یکی عدم بهرهگیری از ظرفیت‌های افراد است، جامعۀ ما یک جامعۀ جوان است و ۶۷ درصد جوان در کشور وجود دارد، ظرفیت‌هایی که ما داریم تطابق ندارد برای اینکه از تمام این ظرفیتِ جوانی و انرژیِ جوانی بهرۀ مناسب را ببریم، طبیعی است که وقتی ما از این ظرفیت استفاده نکنیم، اِقبالِ این جوان ما به بیرون از مرز‌ها خواهد بود.

بروجردی تصریح کرد: ذاتِ من زن است، بودنِ در خانه و محور خانه بودن، محور خانواده بودن زن است و هیچ کس نمی تواند منکر آن شود، ولی ما اگر نگاهمان را محدود کنیم به اینکه زن حق ندارد از این چهاردیواری خانه به بیرون برود آن زمان است که آسیب است، دخترِ امروز و نسل جوانِ امروز با توجه به نیاز‌هایی که دارد احساس می کند شرایط باید به گون‌های باشد که بتواند همۀ این موانع در نوردد مثلاً بتواند در عرصۀ صنعت، سیاست، علم و اجتماع بتواند رشد کند نه اینکه محدودیت برای او ایجاد شود؛ ایرادی که من عرض کردم باوری است که بر همۀ رفتار‌های ما سایه افکنده است یعنی که فکر می کنیم البته الان شرایط خیلی متفاوت شده است.

بروجردی گفت: همتِ والاست به دلیل اِقبالی که در بدوِ انقلاب یعنی دستوری که امام دادند که همه باید درس بخوانند، زنان باید مطالعه کنند، باید به دانشگاه بروند، آن دستورات تسری پیدا کرد، این یک نکته، نکتۀ بعدی اینکه ما قبل از انقلاب ۳۰ میلیون جمعیت داشتیم الان ۸۰ میلیون جمعیت داریم یعنی ۵۰ میلیون نفر به جمعیت ما اضافه شده است، طبیعی است که خیلی از سطوحِ مختلف سنی متفاوت از گذشته شده، آن زمان اگر زنان وارد عرصۀ اجتماع میشدند در قالبِ دخترِ شایستۀ سال که مثلاً ملاکش زیبایی بود و اگر هم مجلس میرفتند کسانی بودند که جوان نبودند، ولی امروز جوانان ما دارند وارد عرصه می‌شوند، وارد عرصۀ سیاست می شوند و دلشان می خواهد حرفی برای گفتن داشته باشند یعنی این‌ها مواردی است که کسی نمیتواند بعد از انقلاب منکر آن شود، امروز حرفِ زنانِ مسلمان، پایبند و توانمند در جامعه این است که این عرصه را نبندید بگذارید همچنان این رشد وجود داشته باشد، این تبعیض را اِعمال نکنید که از بین همۀ کسانی که در جامعه حضور دارند چرا فقط باید مرد‌ها حضور داشته باشند؟

وی گفت: من یادم است به یکی از بزرگواران  حالا اسم نمی آورم ؛  در زمانی که کاندیدای ریاست جمهوری بودند گفتیم سهمِ ما زنان چه می شود اگر شما رئیس جمهور شدید؟ گفت: از اینجا تا سرِ خیابان همۀ یقه سفید‌ها به صف ایستادند نوبت به شما نمی رسد.

بروجردی: به ما به عنوان یک جمعِ خصوصی گفتند، به عنوان یک جمع خصوصی گفتند نوبت به شما نمی ­رسد، غرضم این است که امروز دیگر زنِ مسلمانِ ایرانیِ متدین و متعهد احساس می­ کند عرصه باید برای او فراهم شود، در عرصۀ سیاست چرا ما باید فقط دو تا سفیر زن داشته باشیم؟ در عرصۀ مدیران جامعه و وزراء چرا ما نباید وزیرِ زن داشته باشیم؟ دیدیم نتوانستند آن مدیریت را تحمل بکنند و خانم دستجردی برکنار شدند.

بروجردی در رابطه با خانم دستجردی وزیر اسبق بهداشت گفت: بله نظراتِ ایشان نمادی از باورِ عمومیِ جامعه است و طبیعی است که ایشان باید این مواضع را داشته باشد و دارد.

بروجردی در رابطه با وضعیت اقتصادی جامعه و قیمت ها گفت: من معمولاً خرید را خودم انجام می­ دهم.خیلی اخیراً افزایش پیدا کرده است.

وی در رابطه با قیمت گوشت گفت:­ قیمت گوشت خیلی افزایش پیدا کرده است ترجیح می­ دهیم گوشت نخوریم و بتوانیم به مرغ اکتفا کنیم، چون واقعاً برای مردم، یعنی آدم احساس می­ کند که اگر قرار است مانند دیگران زندگی بکند باید خودش را کنترل بکند که هم­سطح دیگران باشد و این برای مردم سخت است.

بروجردی تاکید کرد: قطعاً قیمت گوشت به تحریم ها ربط دارد، قطعاً دارد حالا البته من اقتصاددان نیستم، ولی یک معادلۀ دو دوتا ۴ تاست هم اعم از وارداتش یا حتی مثلاً می­ گفتند مدت­ها مسئولین ممکلت گرفتارِ دانۀ مرغ بودند که دانۀ مرغ را چگونه وارد کنند به دلیل تحریم امکانش نبود و این سختی ­ها باعث شد که این‌ها چندین روز؛ بالاخره این‌ها تاثیر دارد به اضافۀ اینکه ما اگر واقعاً بخواهیم اقتصادِ کشور را از شرایطی که امروز در آن قرار داریم نجات بدهیم همه باید با هم باشند یعنی دیگر آنجا مبحث شخصی مطرح نیست، واقعاً نیاز عمومیِ جامعه را باید دید و توجه بکنیم به اینکه هر عاملی که می­ تواند راه را برای زندگیِ بهتر برای مردم فراهم بکند باید آن عامل ایجاد شود، به همه می­ گویند دلار گران شده بنابراین گوشت هم گران می­ شود، دلار گران شده خیلی به گوشت ربط ندارد گویی آن قسمت ­هایی هم که وارد می­ کنند مرتبط می­ شود، ولی در هر حال می ­خواهم بگویم مباحث اقتصادی جامعه از جهت اقتصادی شرایط خوبی را ندارد، ولی مسئولین دارند تلاش خودشان را می­ کنند.

بروجردی ادامه داد: ببینید اینکه می­شود با اینکه شرایط چگونه است، دو تا مساله است ممکن است، همه در معادلات­مان بگوییم می­ شود، ولی وقتی شما روی زمین قرار می­ گیرید و با واقعیت روبرو می­ شوید می­ بینید که هر کدام از رفتار‌هایی که می­ خواهید در بهبود اقتصاد انجام بدهید خودبخود یک مانعی سد راه شما است و آن مانع نمی ­گذارد مثلاً ما یک کشوری هستیم که به نفت وابسته هستیم، نمی­ توانیم نفت را بفروشیم وقتی نتوانیم نفت را بفروشیم نمی ­توانیم درآمد داشته باشیم و وقتی درآمد نداشته باشیم نمی ­توانیم حقوق کارمند و کارگر و ... را افزایش بدهیم و وقتی حقوق افزایش پیدا نکند، نمی‌شود که زندگیِ افراد تامین ­شود و از آن طرف هم بحث واردات و صادرات و بحث نیاز‌های اولیه­ای که برخی از آن‌ها هم به همین تحریم­ها بازمی­ گردد، همۀ این‌ها را اگر کنار هم قرار بدهید دقیقاً به این می ­رسیم که اینطور نیست که همتی نباشد و هیچ وقت هم نمی ­شود مسائل را صفر و صدی دید، بله بخشی ممکن است منِ نوعی سوءتدبیر داشته باشم، ولی نمی ­شود از این منظر به همۀ آنچه که اتفاق می ­افتد نگاه کرد.

بروجردی افزود: اقتصاد ما اقتصاد آزاد است یعنی به معنایی صددرصد دولتی نیستیم و صددرصد ملی هم نیستیم.

بروجردی گفت: حالا من عرضم فقط این نکته است که بگویم وقتی نگاهِ ما به صورت مساله این باشد که همۀ عواملی که در این ماجرا دخیل است و در سطح زندگیِ مردم اگر قرار است به دولت منتهی شود دولت هم مدعی است که فقط به من مربوط نمی­ شود آنچه که است خیلی از عوامل دیگر در آن دخیل هستند، به دلایل مختلف سرمایۀ اجتماعی مردم کاهش پیدا کرده و اعتماد کامل نسبت به دست­اندکاران و مدیران ندارند همین مساله باعث می ­شود که اگر امروز بگویند تحریم­ ها در ۱۳ آبان اِعمال شد، همه بروند خرید کنند و بیایند انبار کنند، این یک کارِ فرهنگی است اگر مردم بدانند آنچه که دارند باید با هم بخورند.

بروجردی در پاسخ به این سوال که دو تفکر در میان اصلاح­طلبان وجود دارد برخی­ها می­گویند با توجه به شرایط موجود باید از آقای روحانی عبور کرد. از این افراد نام نمی­برم ـ. هم به خاطر انتخابات مجلس سال ۹۸ و هم انتخابات بعد ریاست جمهوری، بعضی­ها معتقدند نه باید همچنان از آقای روحانی حمایت کرد، شما کدام تفکر را قبول دارید؟گفت:من جزء تفکرِ گروه دوم هستم یعنی معتقدم که آقای روحانی خیلی تغییر ایجاد کرد بالاخره در تصمیماتی که گرفته شد و در مجموع، تصمیمات و رویه­ هایی که اعمال شد کمک کرد که خیلی از مباحث، قابلیت طرح پیدا کند که قبل از آن امکانش نبود یعنی ما جرات نمی­ کردیم که در یک برهۀ زمانی هر حرفی را بزنیم و آقای روحانی این سد را شکست و بنابراین من معتقدم آقای روحانی توانست مقدار زیادی تعدیل ایجاد کند، ولی موانعی هم در راهش وجود دارد که قاعدتاً مطلوبِ همه نیست که این رویه­ ها اعمال شود، همچنان هست دیگر.

در حال تکمیل...

برچسب ها:

سیاسی