امضای تفاهم‌نامه همکاری میان کتابخانه و موزه ملی ملک با نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور

به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی خبرگزاری فارس، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در مراسم امضاء این تفاهم‌نامه اظهار داشت: این کتابخانه و موزه سال‌هاست که بنا بر نیت واقف فعالیت می‌کند و نه تنها جنبه کتابخانه‌ای و توریستی دارد بلکه از بعد مرمت نسخ خطی هم قابل توجه است.

وی در خصوص همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با کتابخانه و موزه ملی ملک گفت: نهاد چند کار را می‌تواند برای همکاری با کتابخانه ملک تعریف کند اولاً اینکه این کتابخانه و موزه قابلیت معرفی تمدن و فرهنگ ایران را دارد و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور را می‌تواند در تبلیغ  ترویج این فرهنگ و تمدن کمک کند.

تکمیل مربع فرهنگی کتاب و کتابخوانی در کتابخانه ملک 

مختارپور تصریح کرد: کتابخانه ملک علاوه بر اینکه نهاد تمدن فرهنگ است میراث زیادی را در خود جای داده است و در کتابخانه بخش زیادی قابلیت فراگیر شدن و استفاده برای مردم را دارد.

وی با تأکید بر اینکه یکی از جهت‌گیری‌هایمان در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور طی 4 سال اخیر ترغیب کودکان و نوجوانان به بحث کتابخوانی بوده، گفت: اگر در میراث‌داری بخواهیم افراد را علاقه‌مند به کتابخوانی کنیم چندان پاسخی نمی‌گیریم بنابر این باید از کودکی و نوجوانی بچه‌ها را با کتاب و کتابخوانی آشنا کنیم که این کار از محیط خانه و مدرسه شروع می‌شود.

وی ادامه داد: گاهی عده‌ای سوال می‌کنند که چرا در دهه اول انقلاب مردم کتابخوان‌تر بودند و بعد این روند آرام آرام افول کرد، باید در پاسخ بگوییم که یکی از دلایل کتابخوانی مردم در دهه اول انقلاب این بود که دوست داشتند خود را شبیه کسانی کنند که در پیروزی انقلاب نقش داشتند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با بیان اینکه باید مربع فرهنگی کتاب و کتابخوانی در کتابخانه ملک هم تکمیل شود گفت:‌محیط کتابخوانی، منابع کتابخوانی، کتاب‌دارها و خدمات، مربع فرهنگی کتاب و کتابخوانی را تشکیل می‌دهند که در کتابخانه ملک فراهم است اما باید تکمیل شود ما حتی می‌توانیم برخی از برنامه‌های نهاد را در این مجموعه برگزار کنیم.

مختارپور با اشاره به اینکه هدف ما توجه به کتاب و کتابخوانی است گفت: طی چند سال اخیر که رسانه‌های غیرکاغذی  رشد کردند در برخی کشورها برخی روزنامه‌ها و ناشران ترجیح دادند به سمت نسخه‌های دیجیتال بروند اما از سال گذشته همه آنها به سمت کاغذ برگشتند و این نشان می‌دهد که نمی‌توانیم از کتب و نشریات کاغذی بی‌نیاز باشیم.

وجود 19 هزار نسخه خطی در کتابخانه و موزه ملی ملگ

در ادامه این مراسم، غلامرضا خواجه‌سروی مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک تصریح کرد: همانطور که می‌دانید این مجموعه جزو موقوفات حاج‌حسین آقا ملک است که کتابخانه آن در تهران قرار دارد و از طریق موقوفات وی که زیر نظر آستان قدس رضوی است اداراه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در این مجموعه 19 هزار نسخه خطی خود واقف نگهداری می‌شود،‌گفت: علاوه بر این نسخ خطی مجموعه تمبر و سکه هم نگهداری می‌شود، بعدها عده‌ای مجموعه‌های خود را وقف کردند یا فروختند که همین باعث شد ما در بین مجموعه‌های خصوصی در رده اول قرار بگیریم.

خواجه‌سروی با گلایه از کاهش سرانه کتابخوانی در کشور گفت: در 6 ماهه اول امسال 15 هزار بازدیدکننده داشتیم البته باید بگویم مراجعه‌کننده مجازی ما بیشتر از مراجعه‌کننده حضوری است و ما تلاش داریم تا مجموعه و کتابخانه موزه ملک بیشتر شناسانده شود.

مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک تصریح کرد: در دوره‌های گذشته زیرساخت‌های خوب و استانداردی برای موزه، کتابخانه و نگهداری و مرمت نسخ خطی فراهم شد و حالا ما به دنبال این هستیم که اینجا بیشتر دیده شود. شاید جالب باشد که بگویم تعداد بازدیدکننده‌های ایرانی بیشتر است اما خارجی‌ها  علاقه‌مندی بیشتری به این مجموعه نشان می‌دهند.

وی با اشاره به امضای تفاهم‌نامه با نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت:‌بدون شک این اقدام می‌تواند کانال خوبی برای ارتباط با سایر کتابخانه‌ها باشد ضمن اینکه یکی از مزیت‌های نسبی مجموعه ملک مرمت، چاپ و اسکن نسخ خطی است که می‌توان از این امکان در جاهای دیگر هم استفاده کرد.

خواجه‌سروی گفت: کتابخانه و موزه ملک در نهایت متعلق به امام رضا (ع) است و مرحوم ملک هم اینجا را برای مردم وقف کرده، کتابخانه به صورت رایگان و موزه هم تقریباً به صورت رایگان در اختیار مردم قرار دارد و امیدواریم در شبکه کتابخانه عمومی کشور معرفی خوبی از مجموعه ملک شود.

مدیرعامل کتابخانه و موزه ملی ملک ادامه داد: نگاه آستان قدس همواره بر این بوده که کتابخانه و موزه ملی ملک یک مؤسسه فرهنگی باشد به همین جهت ما در اینجا به صورت مرتب برنامه‌هایی داریم ضمن اینکه خود واقف هم چنین نظری داشته و در وقف‌نامه خود اعلام کرده که باید 7 جشن مذهبی یعنی میلاد پنج‌تن آل‌عبا، ولادت حضرت معصومه (س) و ولادت حضرت امام رضا (ع) در اینجا جشن گرفته شود. وی همچنین تأکید کرده که باید 7 روز در محرم روضه‌خوانی داشته باشیم و ما مکلف هستیم و آن را اجرا می‌کنیم.

خواجه‌سروی با بیان اینکه آقای رئیسی به عنوان تولیت آستان قدس رضوی هم همواره تأکید داشتند که کتابخانه باید قوی باشد و به صورت یک مجموعه فرهنگی از آن استفاده شود،‌گفت:‌امیدوارم با تجربه‌ای که در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور وجود دارد اتفاق خیلی خوبی در این زمینه بیفتند و این تفاهم‌نامه بتواند به تقویت فرهنگ کتاب و کتابخوانی کمک کند.

رکورد اهدای 10 هزار جلد کتاب را داشتیم 

در ادامه این مراسم نجمه تفرشی، رئیس اداره کتابخانه و موزه ملی ملک در خصوص روند فعالیت کتابخانه ملک گفت: کتابخانه عضوگیری ندارد و ورود به تالارها برای هم با ارائه کارت ملی امکانپذیر است.

وی با اشاره به اینکه ما سه تالار بانوان، آقایان و محققین داریم،‌گفت: ما کتاب‌های تخصصی در یک رشته خاص نداریم اما رویکردمان تمدن ایرانی و اسلامی بوده و منابع خود را از طریق خرید عمده از نمایشگاه کتاب، وقف و هدیه تأمین می‌کنیم. در سال گذشته رکورد اهدای 10 هزار جلد کتاب را داشتیم که یکی از آنها مجموعه بیژن الهی با 7500 جلد است که کار سازمان‌دهی آن یک ماه و نیم پیش آغاز شده و همه آن وقفی است.

وی گفت: ما در کتابخانه ملک کنار گذاشتن کتاب نداریم و هر چه از روز اول ثبت شده موجود است. طبق وقف‌نامه امانت به بیرون نداریم و کتاب‌ها در خود کتابخانه مطالعه می‌شوند.

وی در خصوص کتابخانه کودکان گفت: ما کتابخانه کودکان نداریم اما یکسری کتاب کودک داریم که وقتی گروه‌های مدارس برای بازدید می‌آیند به آنها ارائه می‌کنیم همچنین تلاش کردیم با تشکیل کارگاه‌های عملی در زمینه چاپ و صحافی بچه‌ها را با حوزه کتاب آشنا کنیم.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی