بسته‌های آموزشی در مکتب یک رویکرد تحولی تعلیم و تربیت

به گزارش خبرگزاری فارس، تحول نظام آموزشی، یکی از مسائل مهمی است که امروز دغدغه بسیاری از مردم است. شاید نتوان از بدنه کلی آموزش و پرورش انتظار زیادی برای ایجاد اقدامات تحولی و بزرگ داشته باشیم، اما مدارسی هستند که به صورت خودجوش و با روش های خلاقانه، تحول بنیادین آموزشی را با جدیت دنبال می‌کنند.

یکی از مهمترین دغدغه‌های هر مدرسه پیشرو و آینده‌نگر، تهیه محتوای آموزشی مناسب برای مربیان، شاگردان، و حتی خانواده‌هاست. در کنار این مسأله، تحول سازوکارهای سازمانی و سیستمی برای فعالیت‌های یک مدرسه از دیگر مسائل مهم است؛ هر مدرسه‌ای که قصد دارد، در مسیر تحول قدم بردارد، نیازمند محتوا و سازوکارهای آموزشی مناسب است. 

یکی از مدارس تحول‌گرا که نه تنها خود در مسیر تغییر و تحول قدم برداشته است، بلکه بستری را برای بهره‌مندی سایر مدارس در راه بهبود و ارتقای تعلیم و تربیت فراهم کرده، مدرسه حکمت است؛ مدرسه حکمت که پس از 12 سال کار پژوهشی و تحقیق، ده سال پیش در بابلسر کار خود را آغاز کرد، امروز بیش از یک مدرسه است و به یک رویکرد تعلیم و تربیت تبدیل شده است.

قابل توجه است که این روزها مدارس متعددی در شهرهای مختلف کشور، و نیز برخی از مدارس کشورهای منطقه (نظیر افغانستان)، بر اساس این رویکرد فعالیت می کنند و پژوهش و تکامل آنان نیز کماکان ادامه دارد.

یکی از اقدامات مهم انجام شده، تهیه بسته های آموزشی و سیستمی است که مدارس بر اساس آن بتوانند، با پشتوانه بهتری در مسیر تحول قدم بردارند و با سهولت بیشتری رویکرد مدرسه‌ای حکمت را محقق کنند.

چند ویژگی برجسته این بسته آموزشی

این بسته شامل موضوعات تربیت مربیان در قالب یک نقشه آموزشی است(حدود 300 بسته برای  15 الی 30 سال آموزش قبل و ضمن خدمت، در یک دوره آموزش مجازی و نیمه مجازی تدارک دیده شده است که به جرات در حال حاضر جزو غنی ترین بسته های آموزشی مربیان در سراسر کشور است)

این بسته شامل ویژه نامه هایی برای تدریس و یادگیری موضوعات درسی توسط مربیان و شاگردان است. (حدود 2300 بسته اصلی و 5000 بسته فرعی، که تمام مباحث دروس رسمی اول ابتدایی تا نهم متوسطه را پوشش می دهد. این بسته‌ها به صورت واگرا تنظیم شده است. به این معنا که شاگردان را به تفکر - به جای حفظ کردن- سوق می‌دهد.)

این بسته آموزشی دربرگیرنده بسته‌های ویژه، برای آموزش خانواده‌ها است (حدود 300 بسته برای پاسخ به نیازهای آگاهی و مهارتی خانواده ها، در تربیت فرزندان، و امور منزل)

این بسته دارای بسته های آموزشی موضوعات کاربردی برای یادگیری موضوعات مورد نیاز زندگی واقعی است که در کتابهای درسی به آنها پرداخته نشده است (حدود 400 بسته در مباحثی نظیر فن بیان، تعاملات اجتماعی، زبان بدن، بینش و مهارت‌های هنری، مهارت‌های ورزشی، مهارت‌های خانه‌داری، مسائل مدیریت منزل، سواد مالی، اقتصاد خانواده و کسب و کار، سواد رسانه‌ای، بینش و مهارت‌های فنی و ...).

این بسته دارای بسته های سیستمی است که  معماری الگوی مدرسه ای و سازوکارهای عملیاتی و سازمانی مدرسه را به صورت یک نظام یکپارچه منسجم، در بر می‌گیرد (10 بسته اصلی و 400 بسته فرعی).

این بسته شامل گنجینه ای از یک بانک منابع مستند و آموزشی دسته بندی و موضوع بندی شده، برای استفاده در مدارس، با بیش از 6000 عنوان فیلم مستند و سایر منابع متنی و غیر متنی است.

در مجموع این بسته‌ها شامل محتوای آموزشی برای مدرسه‌ها و آموزش فرا مدرسه، در قالب هزاران ساعت فیلم آموزشی و مستند و هزاران منبع متنی و صوتی و نرم افزاری است. این بسته‌ها از طریق وبگاه حکمت بازار hekmatbazar.ir در اختیار مدارس و سایر علاقه‌مندان قرار گرفته است. بخشی از محتوای این بسته ها به صورت رایگان در این وبگاه قابل مشاهده است. .

همچنین، همراه با معرفی عمومی رویکرد مدرسه‌ای حکمت، مستندات و انتشارات متعدد در این وبگاه maktabe-hekmat.ir به رایگان به اشتراک گذاشته شده است.  

برای پشتیبانی از این رویکرد، بیش از 10 کانال و گروه در شبکه های اجتماعی که در حوزه‌های مختلف تخصصی زمینه تعلیم و تربیت کودک و نوجوان و مدارس فعال هستند، و نیز 3 کانال تلویزیونی اینترنتی مثل آپارات و تماشا و ... برای به اشتراک‌گذاری رایگان فیلم‌های رویکرد نیز دایر شده است. تا کنون چندین برنامه تلویزیونی در مجموعه‌هایی نظیر توقف ممنوع، ثریا، عمق آب، بازباران و ... به بررسی این رویکرد مدرسه ای و حرکت تحولی آن در کشور پرداخته اند.

لازم به ذکر است که نتایج مطالعات نظری و پژوهشهای زمینه شامل مقالات متعدد، اسناد راهبردی و چند کتاب از طریق وبگاه موسسه پژوهشی irit.ir  به صورت رایگان به اشتراک گذاشته شده است.

رویکرد مدرسه‌ای حکمت، تلاش می‌کند، به شکل‌گیری رویکردهای متعدد تحولی در تعلیم و تربیت کشور اسلامی‌مان کمک کند.  

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی