به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس به رغم اینکه مرکز مکانیزاسیون کشاورزی کشور میگوید سال گذشته 1247 میلیارد تومان تسهیلات به کشاورزان برای خرید ماشین آلات داده است اما ، برخی شرکتهای ماشینآلات کشاورزی اعلام میکنند کل خرید کشاورزان از شرکتهای تولیدکننده از 60 میلیارد تومان فراتر نرفته است. آنها میگویند بیش از 50 شرکت تولیدکننده ماشینآلات و ادوات کشاورزی در کشور وجود ندارد و آمارهای فروش آنها به راحتی در دسترس است و تنها 4درصد رقم اعلام شده مرکز مکانیزاسیون کشاورزی به خرید ماشینآلات اختصاص یافته است.
افشین هاشمی رئیس هیأت مدیره شرکت ابتکار که تولیدکننده ماشینآلات کشاورزی است در گفتوگو با خبرنگار فارس، گفت: طی استعلام اتحادیه ماشینآلات کشاورزی از شرکتهای تولید کننده ماشین آلات کشاورزی مشخص شد که میزان فروش آنها در سال گذشته بیشتر از 60 میلیارد تومان نبوده است.
*مرکز مکانیزاسیون فهرست فروش را اعلام کند
وی با بیان اینکه، این میزان تسهیلات برای خرید ماشینآلات کشاورزی داخل اختصاص نیافته است، گفت: اگر واقعاً این رقم از نظر مرکز مکانیزاسیون کشاورزی صحیح است فهرست فروش شرکتها را اعلام کند تا برای همه مشخص شود.
هاشمی گفت: تسهیلاتی که بانکها برای خرید ماشینآلات کشاورزی میدهند 5 ساله و با سود 10 درصد است، رقم بسیار اندکی از این تسهیلات به بخش خرید ماشینآلات میآید و بقیه سر از جاهای دیگر در میآورد.
وی گفت: تسهیلاتی هم که برای تولیدکنندگان ماشینآلات کشاورزی اختصاص یافته بود کاملاً سلیقهای و دل به خواهی بود به شرکتهای با سابقه طولانی که کارگران زیادی هم داشتند رقم بسیار کم و برای شرکتهای کوچک با تعداد کارگران کم تسهیلات بیشتر دادند.
هاشمی ادامه داد: قرار بود 50 میلیارد تومان به عنوان تسهیلات سرمایه در گردش به تولیدکنندگان ماشینآلات کشاورزی داده شود اما اکنون به برخی شرکتهای کوچک تا حد یک میلیارد تومان و به برخی شرکتهای بزرگ در حد 200 میلیون تومان تسهیلات دادند.
وی گفت: اتحادیه ماشین آلات هم نامهای نوشته و از مرکز مکانیزاسیون کشاورزی کشور خواسته بود به استثنای شرکتهای بزرگ برای بقیه شرکتها به طور مساوی 500 میلیون تومان داده شود که این کار را هم انجام ندادند.
*پاسخ مرکز مکانیزاسیون کشاورزی کشور به برخی اظهارات
برای پاسخ به این سوالات با کامبیز عباسی رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون گفتوگو کردیم
وی در پاسخ به اینکه آیا سهمیه خرید برای شرکتهای تولید کننده ماشین آلات تعیین کردهاید؟ گفت: همه کشاورزان و مردم در قبال خرید ماشینآلات کشاورزی آزادند، آنها خودشان تشخیص میدهند که از کدام کارخانه و چه ماشینآلاتی را خریداری کنند و حق انتخاب با متقاضیان است و شرکت هیچ اقدامی در این زمینه نمیکند.
وی ادامه داد: کشاورزی ماشین آلات یا ادوات کشاورزی مورد نیاز خود را طبیعی است از شرکتی خریداری میکند که کیفیت خوب و خدمات پس از فروش مناسب دارد اما بعضی شرکتها ناراحتند که فروش ندارند واقعیت این است که ما هیچ دخالتی در فروش آنها نداریم پرونده در سطح شهرستانها تشکیل میشود و با توجه به کیفیتی که هر شرکت و کارخانه دارد متقاضیان به سمت آن شرکت میروند.
رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشور در خصوص نحوه خرید متقاضیان، گفت: 80 درصد قیمت ماشینآلات در قالب تسهیلات 15 درصدی از سوی بانکها پرداخت میشود و کشاورزان تنها 20 درصد آورده دارند.
به گفته عباسی، در سال 97 به میزان 1248 میلیارد تومان تسهیلات از سوی بانکها در اختیار کشاورزان قرار داده شد تا ماشینآلات مورد نیاز را تأمین کنند.
وی ادامه داد: اگر 20 درصد آورده کشاورزان و 20 درصد خریدهای نقدی را محاسبه کنیم در مجموع سال گذشته 1600 میلیارد تومان در حوزه مکانیزاسیون کشاورزی سرمایهگذاری شد.
رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشور با بیان اینکه این بخش از صنعت در آستانه خودکفایی است، گفت: 95 درصد ماشینآلات مورد نیاز کشور در سال گذشته در داخل تأمین شد و تنها 5 درصد از ماشینآلاتی که تولید آنها در داخل وجود ندارد از خارج وارد شد.
وی در پاسخ به اینکه مثلاً چه ماشینآلات و ادواتی وارد شدهاند، گفت: تراکتورها و کمباینهای سنگین و برخی ماشینهای حوزه دام و طیور و ماشین آلات برداشت برنج وارد شدند که در مجموع 5 درصد کل ماشینآلات مورد نیاز بخش کشاورزی است.
عباسی در پاسخ به اینکه اعتبار بخش مکانیزاسیون کشاورزی در سال 98 چه میزان است، گفت: پیشبینی میشود در سال آینده 2 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای مکانیزاسیون کشاورزی تأمین شود و در مجموع 2500 تا 3 هزار میلیارد تومان در این بخش سرمایهگذاری خواهد شد.
رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون کشور درباره پیشبینی از قیمت ماشینآلات کشاورزی در سال آینده، گفت: پیشبینی میشود که در سال آینده قیمت در حوزه ماشینآلات کشاورزی بیش از 25 درصد افزایش نیابد.
به گفته وی، در سال جاری میزان افزایش ماشینآلات حدود 40 درصد بوده است. در حالی که افزایش قیمت در سایر بخشهای صنعتی مثل خودرو بسیار بیشتر بوده است.
عباسی دلیل افزایش کمتر قیمت در حوزه ماشینآلات کشاورزی گفت: با توجه به اینکه متقاضیان و خریداران این حوزه کشاورزان هستند و متولیان صنعت این بخش هم میدانند که باید از این بخش حمایت کرد بنابراین به دنبال بالا بردن قیمتها در این حوزه نیستند.
*آیا 1248 میلیارد تومان ماشین آلات از شرکتها خریداری شده است؟
عباسی در پاسخ به اینکه برخی شرکتهای تولیدکننده ماشینآلات کشاورزی میگویند کل خریدی که کشاورزان امسال از داشتند از 60 میلیارد تومان بیشتر نبوده گفت: 16 دستگاه تراکتورسازی تنها تراکتورسازی ایران فروخته و بیش از 500 کمباین امسال توسط کشاورزان خریداری شده، 4 هزار بذرکار و 4 هزار دستگاه بوم سمپاش خریداری شده است که اینها نمونههایی از فروش ماشینآلات کشاورزی است.
وی گفت: اگر از شرکتهای بذرکار همدان، سهند و استان مرکزی جویا شوید رقمهای درشتی اعلام خواهند کرد که میزان تسهیلات اعطایی شرکت مکانیزاسیون کشاورزی را تأیید خواهد کرد.
عباسی در پاسخ به اینکه آیا امکان با جزئیات میزان فروش شرکتها را اعلام کنید، گفت: بسیاری از این شرکتها نمیخواهند اطلاعاتشان فاش شود و اینها به عنوان اطلاعات شخصی آنها تلقی میشود.
وی گفت: بیش از 220 عرضهکننده ماشینآلات کشاورزی در کشور وجود دارد که بسیاری از آنها عضو انجمن نیستند بنابراین آمار انجمن نمیتواند دقیق باشد.
*تسهیلات سرمایه در گردش کارخانهها عادلانه توزیع شد
رئیس مرکز مکانیزاسیون کشاورزی کشور درباره اینکه چرا تسهیلات سرمایه در گردشی که به تولیدکنندگان ماشینآلات کشاورزی داده شده است گفت: انجمن فهرست 50 نفره به ما داده بود و خواسته بود که برای همه آنها به طور مساوی 500 میلیون تومان تسهیلات سرمایه در گردش داده شود اما این از نظر ما منطقی نیست چرا که شرکتها تفاوتهای زیادی با هم دارند برخی شرکتها تریلر و خرمنکوب میسازند و برخی کمباین و این اصلاً منطقی نیست که به همه آنها تسهیلات یکسان بدهیم.
وی گفت: تسهیلاتی که ما برای آنها انتخاب کردیم از 300 تا 800 میلیون متغیر است و فکر میکنیم که این به عدالت نزدیکتر است.
کشاورزی کشور تامین کننده امنیت غذایی کشور است و مکانیزاسیون نقش بسیار پررنگی را ایفا میکند به گفته سازمان خواروبار جهانی تامین امنیت غذایی در 40 سال آینده تنها با مکانیزاسیون کشاورزی و تحقیقات امکانپذیر خواهد بود.باید علاوه بر اینکه از تولید کنندگان ماشینالات کشاورزی کشور به ویژه در شرایط تحریم حمایت جدی کرد، بلکه با شفافیت لازم از دلخوری و دلسردی آنها جلوگیری کرد.
در دیگر سو کارخانههای تولید کننده هم باید با انسجام بیش از پیش در خدمت بخش کشاورزی باشند، کشاورزی کشور به اذعان کارشناسان بینالمللی بهترین ضدضربه در برابر تحریمها میتواند باشد،پوتین رئیس جمهور روسیه سیاست تقویت بخش کشاورزی در زمان تحریم را در برابر تحریمهای آمریکا عملی میکند و نتیجه خوبی هم گرفته است.
انتهای پیام/