کریمه کنگو بیماری حاد تب دار و خونریزی دهنده با جولان در آغاز فصل گرما، بیماری شدیدی همراه با مرگ انسان را به همراه دارد که در سال های گذشته کانون این بیماری در برخی استان های کشور مشاهده شده است.
طبق گزارش های واصله، دامداران و روستاییان بیشترین آمار مبتلایان به بیماری کریمه کنگو را داشته اند در حالی که با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی می توان شیوع این بیماری را مدیریت کرد.
دستگاه های متولی هرساله اقدامات زیادی را برای جلوگیری از بیماری کریمه کنگو انجام می دهند اما بدون شک آموزش و ارایه راهکارهای جلوگیری از ابتلای به این بیماری در صدر اقدامات پیشگیری قرار دارد.
در این گزارش دکتر علی اکبر عندلیبی پژوهشگر و مسئول درمانگاه مرجع اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی در بخش های مختلف علت، راه انتقال و راهکارهای پیشگیری از این بیماری را در گفت و گو با خبرنگار ایرنا تشریح می کند.
عامل بیماری
کارشناس بهداشت و مدیریت بیماری های دام اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: کریمه کنگو ویروسی از گروه آربوویروس ها است که به وسیله کنه ها منتقل می شود، شایع ترین آن ها کنه هیالوما است. علی اکبر عندلیبی افزود: مقاومت ویروس در برابر حرارت کم است و در دمای 56 درجه به مدت 30 دقیقه از بین می رود، بنابراین پختن گوشت و یا پاستوریزه کردن شیر باعث از بین رفتن ویروس می شود، ضمنا ویروس می تواند در خون به مدت 10 روز در دمای 40 درجه سلسیوس مقاومت کند.
وی ادامه داد: در صورتی که گوشت دام ذبح شده به مدت 24 ساعت قبل از مصرف در دمای یخچال نگهداری شود به دلیل محیط اسیدی ایجاد شده پس از جمود خطری برای مصرف کننده ندارد. عندلیبی اظهار داشت: این ویروس در برابر هیپوکلریت سدیم یک درصد و محلول 2 درصد گلوتاردئید و یا ضدعفونی کننده های فنولیک حساس است، صابون و مایعات یا مواد شستشو دهنده با اینکه ویروس از بین نمی برند ولی تا حدی ویروس را غیر فعال می کنند.
شرح بیماری
پژوهشگر امور دام در ارتباط با شرح بیماری کریمه کنگو گفت: این ویروس به وسیله کنه هیالوما منتقل میشود و کنه ها به عنوان مخزن اصلی در کنار گاو، گوسفند، بز و خرگوش فعالیت می کنند. وی ادامه داد: این ویروس از طریق تماس مستقیم با خون یا ترشحات بیمار، لاشه حیوان آلوده و انتقال به قصاب ها و سلاخ ها سبب ایجاد همه گیری های ناگهانی می شود.
عندلیبی با بیان اینکه این بیماری بیشتر در بین کشاورزان، دامداران، دلالان دام، سلاخ ها، قصاب ها و پرسنل دامپزشکی که با دام سروکار دارند مشاهده می شود، اظهار داشت: پرسنل بیمارستان ها و زنان خانه داری که گوشت مصرفی خانه را خرد می کنند از دیگر مبتلایان این بیماری هستند.
وی اضافه کرد: بیماری در فصول گرم سال از اواخر فروردین تا آخر شهریور (زمان رشد و تکثیر کنهها) شیوع پیدا میکند و مواردی در بین اعضای خانواده بیمار و پرسنل پزشکی بعد از آلودگی با خون یا ترشحات بیمار رخ داده است.
راه انتقال و علایم بیماری
کارشناس بهداشت و مدیریت بیماری های دام اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی گفت: ویروس این بیماری اصولا در طبیعت به وسیله کنههای هیالوما منتقل میشود و توانایی انتقال از طریق تخم و نیز انتقال در مراحل مختلف بلوغ کنه وجود دارد. وی افزود: دوره کمون بیماری به طور متوسط چهار روز و حداکثر 12 روز است که معمولا تا روز چهارم علایم غیر خونریزی مانند تب، سردرد، احساس سرما، خستگی درد عضلانی، پرخونی صورت، پرخونی ملتحمه و چشم، استفراغ و دردهای بالای معده مشاهده می شود.
عندلیبی ادامه داد: علایم خونریزی از روز چهارم شروع میشود که در مخاط دهان و پوست، خونریزی از لثهها، بینی، معده، روده، رحم، زیر پوست ناحیه ساق پا و دست ها ظاهر میشود. وی تصریح کرد: در ادامه مرگ بیمار ناشی از شوک، کم خونی، خونریزی شدید ریوی، عفونت و اختلال انعقادی داخل عروقی ناشی می شود.
عندلیبی ادامه داد: بیماری در حیوانات بدون علامت است و گاو، گوسفند، بز و خرگوش نیز به عنوان مخزن مطرح و پرندگان غیر از شترمرغ به بیماری مقاومند و میتوانند با پخش کنه های آلوده باعث اپیدمی شوند. وی در ادامه اظهار داشت: در هفته اول بیماری و در مرحله تب می توان با نمونه گیری از خون ویروس را جدا و ویروس را از نمونه های بافتی مثل بافت کبد، طحال، کلیه و غدد لنفاوی جدا کرد.
درمان و پیشگیری
پژوهشگر امور دام با بیان اینکه اساس درمان حمایتی است و شامل تنظیم آب و الکترولیت و درمان اختلال انعقادی درون رگی پیش رونده است افزود: استفاده از ریباورین موجب بهبود بیماران به شدت بدحال و اثر این دارو در آزمایشگاه مانع از تکثیر تعداد زیادی از ویروس ها می شود.
وی اظهار داشت: آموزش به مردم در خصوص محافظت از گزش کنه و خودداری از جدا کردن آنها با دست و یا له کردن کنه ها، از مهمترین راهکار های پیشگیری از این بیماری است که در ادامه آن مصرف گوشت مورد تایید سازمان دامپزشکی توصیه می شود.
عندلیبی با بیان اینکه گوشت باید پس از کشتار بلافاصله 24 ساعت در یخچال نگهداری شود گفت: بر روی خون و ترشحات ریخته شده دام ها باید محلول سفید کننده خانگی با رقت یک درصد ریخته شود و 15 دقیقه بعد با آب و صابون شسته شود. وی یادآور شد: در صورت تماس کارکنان پزشکی با خون و ترشحات بیمار مشکوک یا تایید شده باید مدت 14روز بروز علایم با کنترل تب تحت پیگیری و در صورت وجود تب تحت درمان قرار گیرد.
کارشناس بهداشت دام خراسان جنوبی توصیه کرد: بیمار مشکوک به تب خونریزیدهنده کریمه کنگو (CCHF) باید ایزوله شود و با افراد خانواده و پرسنل بیمارستانی در تماس نباشد و همه وسایل بیمارستانی مانند ماسک، دستکش، روپوش، پیش بند، لوله های خون، سرنگ های استفاده شده و هر وسیلهای که با ترشحات بیمار در تماس بوده باید سوزانده شود. وی در ادامه با بیان اینکه سمپاشی منازل و اصطبل ها برای کاهش کنه ها ضروری است، افزود: مصرف مواد ضد عفونی برای گند زدایی توالت ها، محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار باید مد نظر قرار گیرد.
مردم تب کریمه کنگو را جدی بگیرند
مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با بیان اینکه استان به لحاظ بیماری تب کریمه کنگو پاک است گفت: بیماری تب کریمه کنگو از هفت سال گذشته با توجه به اقدامات پیشگیری در استان گزارش نشده است. محمد اصغرزاده، سمپاشی دام، نظارت بر کشتارگاه، کنترل حمل و نقل دام و آموزش و اطلاع رسانی را به عنوان مهمترین فعالیت های دامپزشکی در پیشگیری از این بیماری برشمرد.
وی افزود: در 10 ماه سال جاری 700 هزار راس دام سبک و سنگین و بیش از یک میلیون و 300 هزار مترمربع جایگاه نگهداری دام، علیه کنه ناقل بیماری تب کریمه کنگو سمپاشی شده است. وی ادامه داد: خطر انتقال این بیماری از دام به انسان در فصول گرم سال بیشتر است از این رو شهروندان نسبت به رعایت مسایل بهداشتی و توجه به هشدارهای دامپزشکی توجه کنند.