روانشناسی رنگ ها؛ رنگ ها چگونه بر احساسات اثر دارند؟

5c76787708a84_2019-02-27_15-15
متاسفانه با وجود توسعه شناخت انسان از ماهیت رنگ‌ها، هنوز خلا تحقیقاتی در زمینه‌ی روانشناسی رنگ‌ ها احساس می‌شود، اما تا کنون تاثیرات تجربی زیادی از رنگ‌ها بر رفتار و احساسات انسان ثابت شده است.

 «رنگ‌ها مانند تصاویر، بر احساست اثر دارند» - پابلو پیکاسو. آیا در یک اتاق زرد رنگ احساس پریشانی می‌کنید؟ آیا رنگ آبی شما را آرام می‌کند؟ هنرمندان و طراحان داخلی مدت‌هاست که باور دارند رنگ‌ها، به طرز شگفت انگیزی بر حالت روحی، احساسات و عواطف انسان اثر گذارند. رنگ یک ابزار ارتباطی قدرتمند است و می‌تواند بر سیگنال‌های ارتباطی، حالات و حتی واکنش‌های فیزیولوژیکی تاثیرگذار باشد. ثابت شده است که برخی رنگ‌ها فشار خون را افزایش می‌دهند و یا بر روی متابولیسم یا دید تاثیر می‌گذارند. رنگ‌ها دقیقا چگونه کار می‌کنند؟ چگونه رنگ بر حالت و رفتار تاثیرگذار است؟ روانشناسی رنگ‌ها را بخوانید تا بیشتر در این مورد بدانید.

 

روانشناسی رنگ‌ ها چیست؟

در سال ۱۶۶۶، دانشمند انگلیسی نیوتون، کشف کرد زمانی که نور سفید خالص از یک منشور عبور می‌کند، همه رنگ‌های مرئی آن از هم تجزیه می‌شوند. همچنین او نشان داد که هر رنگ از یک طول موج مشخص ساخته می‌شود و نمی‌تواند به رنگ‌های دیگر تجزیه گردد.
آزمایشات بیشتر نشان دادند که نور می‌تواند برای تولید رنگ‌های دیگر ترکیب شود. برای مثال، نور قرمز ترکیب شده با زرد، نور نارنجی ایجاد می‌کند. برخی رنگ‌ها، مانند سبز و سرخابی، وقتی مخلوط می‌شوند نتیجه نور سفید است. اگر تابه حال نقاشی کرده باشید، حتما می‌دانید که چگونه ترکیب رنگ‌ها یک رنگ جدید ایجاد می‌کند.
 

 
محقق ادرو الیوت و مارکوس مایر، خاطر نشان کردند: «با توجه به رواج رنگ‌ها، انتظار میرود که رنگ‌ها به خوبی توسعه یافته باشد. اما به طرز عجیبی، تحقیقات نظری بسیار کمی بر تاثیر رنگ‌ها بر روان انجام شده است؛ و کار‌های انجام شده نیز بیشتر به صورت آزمایشات عملی بوده‌اند و نه تحقیقات علمی.»
باوجود فقدان تحقیقات کافی در این زمینه، مفهوم روان شناسی رنگ به موضوع داغی در بازاریابی، هنر، طراحی و سایر زمینه‌ها تبدیل شده است. بسیاری از شواهد در این حوزه نوظهور و در بهترین حالت در حد روایات بی منبع است، اما محققان و متخصصان چند کشف مهم در رابطه با روانشناسی رنگ‌ ها و تاثیر آن بر روی حالات، احساسات و رفتار‌ آدمی انجام داده‌اند.


 
تاثیر رنگ‌ ها بر روان انسان

چرا رنگ‌ها این چنین قدرتمند هستند؟ چه تاثیری می‌توانند بر بدن و ذهن داشته باشند؟ درحالی که ادراک از رنگ تا حدودی ذهنی و شخصی است، برخی از تاثیرات در رابطه با رنگ‌ها وجود دارد که معنایی جهانی دارند. رنگ‌ها در طیف رنگی قرمز، به عنوان رنگ‌های گرم شناخته می‌شوند، مانند قرمز، نارنجی، زرد. این رنگ‌های گرم احساسات گسترد‌ه‌ای از حس گرما و راحتی تا خشم و دشمنی را برمی انگیزانند.
رنگ‌های هم خانواده آبی، به عنوان رنگ‌های سرد مشهور هستند، مانند آبی، بنفش و سبز. این رنگ‌ها اغلب آرامبخش توصیف می‌شوند، اما می‌توانند حس ناراحتی یا بی تفاوتی نیز ایجاد کنند. افراد چگونه به رنگ‌های مختلف واکنش می‌دهند؟ روانشناسی رنگ های سیاه، سفید، قرمز ، آبی، سبز، زرد، بنفش،‌ قهوه‌ای، نارنجی و صورتی را در ادامه بخوانید...

 

۱- روانشناسی رنگ سیاه
 


 
بر اساس روانشناسی رنگ ها، رنگ مشکی دارای این‌ خصوصیات است:

رنگ سیاه، تمام طیف‌های نوری را به خود جذب می‌کند. رنگ سیاه اغلب به عنوان نماد تهدید یا شر استفاده می‌شود، اما به عنوان نشانه قدرت نیز معروف است. از آن برای نشان دادن شخصیت‌هایی مانند دراکولا استفاده می‌شود و اغلب با سحر و جادو در ارتباط است. سیاه، در بسیاری از فرهنگ‌ها یادآور مرگ و سوگواری است، همچنین با نارضایتی، تمایلات جنسی، تشریفات و پیچیدگی مرتبط است.
در مصر باستان، سیاه نماد زنگی و تولد دوباره بوده است. سیاه اغلب در طراحی لباس برای لاغر نشان دادن استفاده می‌شود. به کاربرد کلمه سیاه در زبان توجه کنید: سیاهی شب، بازار سیاه، لیست سیاه، گربه سیاه و غیره.
 


۲- روانشناسی رنگ سفید

روانشناسی رنگ ها، سفید را اینگونه تعریف می‌کند: رنگ سفید یادآور خلوص و معصومیت است. سفید روشن است و احساس فضا یا سایه روشن می‌دهد. طراحان معمولا برای بزرگتر نشان دادن فضا از رنگ سفید استفاده می‌کنند. سفید همچنین به عنوان رنگی سرد، بی روح و استریل شناخته می‌شود. اتاق‌هایی که کاملا سفید رنگ می‌شوند، ممکن است بزرگ به نظر برسند، اما از طرفی غیر صمیمی هستند. 
کارمندان بیمارستان‌ها برای القای احساس استریل بودن از رنگ سفید استفاده می‌کنند. برخی از ویژگی‌های مثبت این رنگ شامل پاکیزگی، تازگی، سادگی است.
سفید به نشانه‌ی یک بوم خالی است که آغاز یک شروع دوباره است. از طرفی در بعد منفی، سفید می‌تواند سرد، منزوی و خشک باشد. یک اتاق خالی، بزرگ و سفید را در نظر بگیرید...


 
۳- روانشناسی رنگ قرمز



 
قرمز روشن و گرم است و احساسات قوی را تحریک می‌کند.
قرمز معمولا با عشق، گرما، انرژی و راحتی مرتبط است.
این رنگ همچنین شدید، خشمگین و هیجان انگیز است.
 
۴- روانشناسی رنگ آبی
 

 

 آبی به عنوان رنگ مورد علاقه بسیاری از مردم انتخاب می‌شود و معمولا انتخاب مردان است.
از آن جا که آبی برای بسیاری از مردم محبوب است، معمولا رنگی ایمن است که شاید کمی سنتی و مذهبی نیز باشد.
رنگ آبی احساس آرامش و وقار را به ذهن می‌آورد. آبی معمولا صلح آمیز، آرام، امن و منظم توصیف می‌شود.
آبی اغلب به عنوان نشانه‌ی ثبات و قابل اعتماد بودن دیده می‌شود. کسب و کار‌هایی که می‌خواهند ایمنی را القا کنند، معمولا از رنگ آبی در تبلیغاتشان استفاده می‌کنند.
از طرفی دیگر، رنگ آبی همچنین احساس غم نیز ایجاد می‌کند.
از رنگ آبی در اتاق‌های ادارات استفاده می‌شود چرا که آبی کارایی افراد را افزایش می‌دهد.
رنگ آبی بسیار رایج است، اما به شدت اشتها را کاهش می‌دهد. برخی از برنامه‌های کاهش وزن معمولا توصیه می‌کنند که غذا را در بشقاب آبی صرف کنید.
 

۵- روانشناسی رنگ سبز
 

رنگ سبز، رنگی سرد است که طبیعت را به تصویر می‌کشد.
سبز همچنین، نشانه‌ی خوش شانسی، سلامت و حسادت است.
محققان کشف کرده‌اند که رنگ سبز، توانایی خواندن را افزایش می‌دهد. برخی از دانش آموزان با قرار دادن یک برگه‌ی شفاف سبز رنگ بر روی ماده مورد مطالعه بهتر موضوعات را یاد می‌گرفتند.
رنگ سبز، مدت‌ها نماد باروری بوده‌است و زمانی برای لباس عروس نیز مورد استفاده بوده است.
از رنگ سبز، در دکوراسیون‌ها برای آرامش بخشی استفاده می‌شود. برای مثال در اتاق انتظار، برای آنکه میهمانان در حال انتظار آرام باشند.
گفته می‌شود که رنگ سبز، کاهنده‌ی اضطراب است و آن‌ها که در محیط‌های سبز رنگ کار می‌کنند، کمتر دل درد می‌گیرند.


روانشناسی رنگ زرد

 

رنگ زرد اغلب پر حرارت است و به عنوان رنگی شاد و گرم توصیف می‌شود، مانند خورشید.
رنگ زرد به خاطر انعکاس بالای نور، برای چشم می‌تواند آزار دهنده باشد اگر از آن برای پس زمینه‌ی یک نوشته یا تصویر استفاده شود می‌تواند خسته کننده باشد.
رنگ زرد همچنین می‌تواند احساس ناامیدی و عصبانیت ایجاد کند. درحالی که این رنگ به عنوان رنگ شادی در نظر گرفته می‌شود، اما مردم معمولا در اتاق‌های زرد رنگ زودتر عصبی می‌شوند و نوزادان بیشتر گریه می‌کنند.
زرد باعث افزایش متابولیسم می‌شود.
از آنجا که رنگ زرد مشخص‌ترین رنگ است، می‌تواند توجه را به خود جلب کند. به همین خاطر در بسیاری از تابلو‌های اعلان یا راهنمایی رانندگی استفاده می‌شود.


 
روانشناسی رنگ بنفش

 

 

بنفش هم مانند همه‌ی رنگ‌های دیگر، بسته به فرهنگ و شرایط احساسات متفاوتی القا می‌کند. اما مشترکات آن به قرار زیر است:

بنفش معمولا رنگ سلطنتی به حساب می‌آید. رنگ بنفش نشانه‌ی ثروت و سلطنت است.
بنفش همچنین به عنوان رنگی سمی دیده می‌شود. رنگ بنفش معمولا در طبیعت دیده نمی‌شود مگر آنکه مصنوعی یا سمی باشد.
رنگ بنفش حاوی نشانه‌های زیادی است. برای مثال قلب بنفش در ارتش آمریکا به شجاع‌ترین سرباز اهدا می‌شود.
رنگ بنفش شخصیت بصری بسیار خاصی دارد. از لحاظ دیداری، بنفش دشوارترین رنگ برای ایجاد تمایز است. همچنین دارای قوی‌ترین طول موج الکترو مغناطیسی است که تنها چندتا از گاما و اشعه ایکس کمتر است. به همین خاطر اغلب در توهمات بصری از این رنگ استفاده می‌شود.
رنگ بنفش رنگی شاهوار است.
بنفش دارای احساس است.
بنفش احساس خرد را القا می‌کند.
بنفش احساس آرامش می‌دهد.
رنگ بنفش مرموز است.


 
روانشناسی رنگ قهوه‌ای

 

قهوه‌ای یک رنگ طبیعی است که احساس قدرت و اعتماد را تحریک می‌کند. معمولا سخت و شبیه به زمین دیده می‌شود.
رنگ قهوه‌ای معمولا با وابستگی، تکیه کردن، امنیت و ایمنی در ارتباط است.
قهوه‌ای همچنین احساس تنهایی، ناراحتی و انزوا ایجاد می‌کند.
رنگ قهوه‌ای احساس گرما، راحتی و امنیت را به ذهن می‌آورد. معمولا به عنوان رنگی طبیعی، متواضع و متعارف شناخته می‌شود.
 

روانشناسی رنگ صورتی

 

رنگ صورتی درواقع همان قرمز روشن است و با احساسات و عشق در ارتباط است.
باور بر این است که رنگ صورتی آرامبخش است. یکی از تناژ‌های رنگ صورتی معمولا در زندان برای آرام کردن زندانی‌ها استفاده می‌شود.
با این وجود روانشناسان دریافته‌اند که اثر آرامش بخشی این رنگ، تنها در برخورد اولیه حاکم است. زمانی که از این رنگ در زندان‌ها استفاده می‌شود، زندانیان بعد از عادت کردن به این رنگ حتی پرخاشگرتر شده‌اند.
رنگ صورتی به عنوان رنگی زنانه شناخته می‌شود. شاید این موضوع از کودکی ریشه می‌گیرد، اسباب بازی‌های دختربچه‌ها معمولا صورتی و بنفش است درحالیکه اسباب بازی پسربچه‌ها آبی، قرمز، سبز و زرد است.
از آنجا که این رنگ زنانه دیده می‌شود، افراد معمولا رنگ صورتی را با ویژگی‌های زنانه همراه می‌کنند مانند لطافت، مهربانی، عشق.


 
روانشناسی رنگ نارنجی

 نارنجی ترکیب زرد و قرمز است و به عنوان رنگی انرژی بخش شناخته می‌شود.
رنگ نارنجی هیجان، شوق و گرما را به ذهن می‌خواند.
رنگ نارنجی معمولا برای جلب توجه استفاده می‌شود، برای مثال در علائم راهنمایی و رانندگی
رنگ نارنجی انرژی بخش است، به همین خاطر بسیاری از تیم‌ها از این رنگ در برندینگ و یونیفرمشان استفاده می‌کنند.
نارنجی اغلب با پائیز شناخته می‌شود، مثل رنگ برگ‌ها و کدو.
رنگ نارنجی ارتباط زیادی با جشن هالووین دارد.


 
سخن آخر

رنگ‌ها می‌توانند نقش مهمی در انتقال اطلاعات، ایجاد حالات خاص و حتی تاثیرگذاری بر تصمیمات مردم ایفا کنند. استفاده از رنگ‌ها، حتی بر چیز‌هایی که افراد خریداری می‌کنند نیز تاثیر گذار است و همین طور بر لباسی که می‌پوشند، طراحی محیطشان و غیره. افراد اشیاء را در رنگ‌های خاصی انتخاب می‌کنند که احساسات مشخصی را در آن‌ها برمی‌انگیزانند. مثلا در انتخاب رنگ ماشین به دنبال رنگ های براق و قابل اعتماد هستند. رنگ اتاق‌ها نیز می‌تواند بر حالات روحی افراد اثرگذار باشد. مثلا رنگ سبز روشن برای اتاق خواب بسیار آرام بخش است.
بیشتر بدانید: چه رنگ و نوری برای اتاق خواب مناسب است؟
نتیجه اینکه متخصصان دریافته‌اند، درحالی که رنگ‌ها می‌توانند بر حالات، احساسات و اعمال ما اثر بگذارند، این اثرات ممکن است شخصی، فرهنگی و یا وابسته به موقعیت خاصی باشند. تحقیقات بیشتر و دقیق‌تری برای فهمیدن روانشناسی رنگ‌ ها نیاز است.

برچسب ها:

اجتماعی