به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، عباس عبدی پژوهشگر اجتماعی در نشست علمی تخصصی «محورهای رسانهای بیانیه گام دوم و مسئولیت رسانهها »که عصر امروز در دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه دانشگاه آزاد برگزار شد، گفت: هیچ خطری بیشتر از رسانه ایران را تهدید نمیکند، رسانه چند کارکرد دارد که سادهترین آن سرگرمی است و بخش مهمی از آن اطلاعرسانی آزاد و بخش دیگری نقش اجتماعی کننده افراد است. مثلا در یک روستای 200 نفره نیازی به رسانه نیست و افراد از طریق پدر و مادر و اقوام و همسایهها به صورت چهره به چهره اجتماعی میشوند اما در یک کشور اگر چیزی برای نزدیک شدن نباشد پس از مدتی افراد به جزایر جداگانه تبدیل میشوند و فقط رسانه میتواند افراد را به یکدیگر نزدیک کند.
وی با بیان اینکه رسانه افکار افراد را به هم نزدیک یا دور یا پالایش میکند، گفت: رسانه صداهای تمام افراد را به چند صدا تبدیل میکند و همه در قالب این چند صدا به هم نزدیک میشوند.
پژوهشگر اجتماعی ادامه داد: رکن اساسی اجتماعی شدن، خانواده، دین، آموزش و پرورش و رسانه است که اگر دو رسانه وجود داشته باشد مطمئنا به دو جامعه میرسیم. سؤال اساسی این است که چه عناصری ارزشها و باورهای یک دانشآموز دیپلمه ما را شکل میدهد؟ جواب کارشناسی به این سؤال این است که اثر دین از طریق خانواده نشان داده میشود و آنچه تاثیر دارد خانواده و رسانه است اما امروز با دو نوع دانشآموز مواجهیم افرادی که رسانه داخلی را دنبال میکنند و افرادی که رسانه خارجی را پیگیر میشوند. بنابراین جامعه ما منشعب میشود. زیرا دو رسانه دارد. ولی راه مسئله این نیست که رسانه خارجی را ببندیم.
عبدی افزود: مشکل ما آن طرف نیست بلکه مشکل آنجایی است که رسانه میخواهد راسا افراد را اجتماعی کرده و اندیشهها را جهت دهد در حالی که اینگونه نیست بلکه رسانه وسیلهای برای اجتماعی شدن افراد از طریق خانواده است نه اینکه خود رسانه بتواند این کار را انجام دهد. رسانه باید خنثی باشد.
وی گفت: تغییر نگاهی نسبت به گذشته در حال پیش آمدن است اما رسانه نتوانسته ارتباط بیطرفانه ما را با گذشته برقرار کند، نگاه یک سویه سبب میشود که فکر کنیم همه چیز دروغ بوده است در نتیجه ما نه میتوانیم با گذشته خودمان ارتباط داشته باشیم نه با دیگران.
پژوهشگر اجتماعی درباره چگونگی ارائه اخبار امیدبخش گفت: محاصره رسانهای ما به شکلی است که قبل از اینکه در محاصره دیگران قرار بگیریم خودمان را خلع سلاح میکنیم، رسانههای غربی کار خودشان را میکنند و از آنها انتظاری نیست ولی ما در داخل باید مشکلات رسانهای خود را حل کنیم. در هیچ کجای دنیا مطبوعاتشان از نظر تیراژ به اندازه مطبوعات ایران ضعیف نیست، البته روزنامهنگاران ما ضعیف نیستند اما کج سلیقگیهای بدون استناد سبب توقف روزنامهها میشود حتی اگر بودجه هم تامین شود مگر با پول همه چیز حل میشود؟ من غصه میخورم که میبینم افراد به رسانههای خارجی که دروغ میگویند استناد میکنند اما آنها با چند حرف راست اعتمادها را جلب کرده و دروغ میگویند.
عبدی گفت: ما باید رسانههایمان را مستقل کنیم، محدودیتها مشکلساز میشود، البته استقلال یک مسئله نسبی است و رسانههای خارجی حدی از استقلال را دارند.
وی افزود: تهاجم رسانهای موشک نیست که به سمت ما بیاید بلکه ما خودمان به سمت آن میرویم و این دردآور است که برخی مردم صبح تا شب پای رسانههای خارجی هستند و آن هم فقط یک دلیل دارد که بیاعتمادی به رسانه داخلی است.
انتهای پیام/