آقای رئیسی، تفاوت بسیاری با دیگر آقایان دارد

آقای رئیسی، تفاوت بسیاری با دیگر آقایان داردابراهیم فیاض استاد دانشگاه تهران در گفت‌وگو با  خبرنگار حوزه دولت گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص عدالت محوری و عملکرد قوه قضاییه گفت: یکی از نکاتی که باید در خصوص  قوه‌ قضاییه به آن اشاره کرد؛ قاضی محور بودن این قوه است، یعنی با وجود داشتن قوانین متعدد، اما قاضی می‌تواند با علم خود در بسیاری از  قوانین تصرف کند و  جرم را تخفیف دهد.

این استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه  آن طور که ما عدالت محوریم قانون محور نیستیم، افزود: در حقیقت قوه قضاییه به سمت قاضی محور شدن می‌رود، وقتی به سیره ائمه نگاه کنیم می‌بینیم که برای امام علی (ع) همیشه قواعد  مهم بود.

وی با بیان اینکه عدالت یک اصل در فرهنگ شیعه است، گفت: بعد از توحید، عدالت مردمی معنا دارد، اکنون عدالت، اصطلاحی نیست، عدالتی است که مردم آن را تایید می‌کنند و حُسن عقلی در آن وجود دارد. برخی می‌گویند فطرت و آرا مشهوره این عدالت را تایید می‌کند، یعنی عدالتی که حزب و یا قاضی بگوید نیست.  عدالت ما با یک رحم و مروتی همراه بوده و تابع مردم است .

فیاض با بیان اینکه  عدالت در کشور ما، اصطلاحی قانونی نیست، گفت:  شاخص عدالت بیشتر در کشور یک عرفیت مردمی است که بر اساس فطرت آن‌ها شکل می‌گیرد. قوه قضاییه ما متاسفانه در این وادی وارد نشده و شاهد این هستیم که برخی وکلا و یا قضات، تعدادی بی گناه را گناهکار و تعدادی گناهکار را بی گناه جلوه می‌دهند.

این استاد دانشگاه افزود: با همین فعالیت‌ها فساد در قوه قضاییه به وجود آمد و باعث شد تا بسیاری از حق‌ها ناحق شوند. این بزرگترین مشکلی است که در حال حاضر وجود دارد. از نظر من باید مبنای سازمانی قوه قضائیه به سمت مردم برود و امامت محور باشد. متاسفانه اکنون در سازمان قوه قضاییه این نکات لحاظ نشده است.

وی با اشاره به انتخاب حجت‌الاسلام رئیسی به ریاست قوه قضائیه گفت:  ان‌شالله با آمدن آقای رئیسی فعالیت‌هایی از این دست در قوه قضائیه شروع شود. ایشان باید در ابتدا قوانین ثابتی را برای قوه قضاییه تعیین کنند، بنده فکر می‌کنم در قوه قضاییه قانونی استخراج نشده و باید قوانین فعلی  بازخوانی شود. اگر این اتفاق بیفتد سازمان قوه قضاییه به کل عوض می‌شود.

فیاض افزود: با آمدن آقای رئیسی باید در ابتدا چارچوب قانونی این قوه تشکیل شود و بعد بر اساس چارچوب حقوقی، چارچوب سازمانی شکل بگیرد. اگر قوه قضاییه با این ساختار جلو رود از نظر من بسیاری از مسائل این قوه حل خواهد شد.

فیاض با بیان اینکه امام خمینی در ولایت فقیه بر همین وضع تاکید کرده، گفت: مواردی در  قوه قضاییه وجود دراد که سبب حق و ناحق شدن مسائل شده و موجب طولانی شدن زمان بررسی‌ها می‌شود.  اگر قوه قضائیه بر اساس حکمت و قواعد اسلامی باشد اکنون رویه تغییر می‌کرد.

استاد دانشکده علوم اجتماعی داشنگاه تهران در ادامه تاکید کرد: وجود برخی قوانین اضافه، قوانین متناقض و دخالت سازمان‌ها در تصمیمات حقوقی قوه قضاییه را در این نهاد می‌بینیم. ما باید این قوانین را کم و برخی از قوانین را محکم کنیم. قانون اساسی آمریکا ۱۰ ماده است، اما صد‌ها جلد از تفسیر این قانون نوشته‌اند. قانونی زیادی باعث فساد است.

وی با اشاره به اینکه آقای رئیسی با فعالیت در آستان قدس، با ساختار‌های اجتماعی آشنا هستند، گفت: اکنون کاری که آقای رئیسی باید انجام دهد این است که بگوید من تنها نیستم، قوه مجریه و مقننه باید قوانینی تصویب کنند که یار او باشند، قوه قضاییه آخر هر جامعه‌ای است در نتیجه باید جامعه اصلاح شود که بتواند ناهنجاری و فساد‌های درون جامعه و درون خود را کم کند.

فیاض در ادامه افزود: آقای رئیسی به دلیل اینکه ابتدا در قوه قضاییه بودند و بعد در آستان قدس مشغول به کار شدند به شدت با ساختار‌های اجتماعی و اجرایی آشنا هستند، به همین دلیل می‌تواند فعالیت‌های خوبی در قوه قضاییه انجام دهد، او می‌تواند با تشکیل جلسات با کارگروه‌های بزرگ، بسیاری از مسائل قوه قضاییه را حل کند.

این استاد دانشگاه درباره بر آمدن یک رئیس قوه از درون برای اولین بار گفت: در ریاست قوه قضاییه به غیر از شهید بهشتی بقیه از حوزه آمده بودند، اما آقای رئیسی، چون در میدان بود، تفاوت بسیاری زیادی با هاشمی شاهرودی و دیگر آقایان دارد.


بیشتر بخوانید:

زمان قطعی حضور حجت‌الاسلام رئیسی در قوه قضائیه مشخص شد

واکنش وزیر سابق اطلاعات به انتصاب آیت الله رئیسی در قوه قضاییه


انتهای پیام/

برچسب ها:

سیاسی