به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، گرمایش زمین در سالهای اخیر تبدیل به یکی از بحثهای چالش برانگیز در جهان شده است. برخی از کارشناسان معتقدند این تغییرات به دلیل مصرف سوختهایی نظیر نفت و گاز و انتشار دیاکسید کربن حاصل از آن به وجود آمده است. برای این منظور موافقتنامه پاریس در سالهای اخیر در کنوانسیون تغییر اقلیم سازمان ملل متحد (UNFCCC) به وجود آمده تا در برابر این روند بایستد.
نکتهای که تاکنون در کشور بسیار کمتر مورد توجه قرار گرفته، ابعاد اقتصادی این موافقتنامه بین المللی است زیرا موافقتنامه پاریس به دنبال تصمیمگیری درباره آینده انرژی در جهان است. موضوعی که در بند 1 ماده 4 این توافقنامه به وضوح قابل مشاهده است. اما فوکال پوینتها یا نمایندگان ایران در این معاهده، سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت امور خارجه هستند و این دو نهاد مواضع و دیدگاههای کشور در این موافقتنامه مهم جهانی را طرح و راهبری میکنند.
حمید کریم پور کارشناس مسائل اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبری توانا خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه نمایندگان بسیاری از کشورها و به خصوص کشورهای دارنده منابع انرژی در موافقتنامه پاریس، مسلط به حوزه انرژی و مسائل پیرامون آن هستند، گفت: به عنوان نمونه وزارت انرژی، صنایع و معادن عربستان، فوکال پوینت این کشور به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت دنیا است. امارات متحده عربی نیز که از منابع سرشار انرژی بهره میبرد وزارت انرژی و محیطزیست را به عنوان نماینده خود معرفی کرده است. همچنین وزارت تجارت، انرژی و فرایندهای صنعتی انگلستان نیز نمایندگی این کشور در این کنوانسیون را بر عهده دارد.
کریم پور افزود: این سوال مهم مطرح است که چرا باید در کنوانسیونی که به طور مستقیم در مورد آینده انرژی بحث و تصمیمگیری میشود، نباید وزارت خانههای مرتبط با موضوع مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو یا وزارت نفت نماینده کشور و مسئول مذاکرات باشند؟ زیرا این وزارتخانه ها به خاطر شناخت دقیق از میزان و چگونگی انتشار گازهای گلخانهای و چالشهای واقعی کاهش آن، صلاحیت کافی برای این امر را دارند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه سازمان حفاظت محیط زیست به دلیل سابقه فعالیت در حوزه محیط زیست، شناخت خوبی نسبت به آلایندهها دارد، گفت: اما موضوع اصلی کنوانسیون تغییر اقلیم و معاهده پاریس، کاهش انتشار گازهای گلخانهای است و این گازها عموما از محل مصرف انرژی تولید میشود. لذا برای ارائه تعهدات برای کشورمان در این زمینه، نماینده کشورمان نیازمند شناخت از چالشها و موانع پیش روی صنایع تولید کننده است.
کریم پور با اشاره به اینکه نیروگاههای تولید برق بزرگترین تولید کننده گازهای گلخانهای در کشور هستند، افزود: به همین دلیل، وزارت نیرو صلاحیت بیشتری برای پیگیری موضوع و ارائه تعهدات بینالمللی در این زمینه دارد زیرا به خوبی از ظرفیتها و چالشهای صنعت تولید برق مطلع است.
وی در پایان تاکید کرد: انتظار میرود در سالهای آینده، دستگاههای اصلی متولی در حوزه انرژی، نمایندگی کشور در اجلاسهای مربوط به موافقتنامه پاریس را عهده دار باشند تا منافع ملی به صورت حداکثری در این معاهدات حفظ شود.
انتهای پیام/