به گزارش خبرنگار علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، حسین بهاروند پژوهشگر ایرانی به همراه عبدالحسین شاهوردی، احمد وثوق، ناصر اقدمی، مسعود وثوق، قاسم حسینی، عباس پیریایی و حسن انصاری طرح تمایز و فناوری سلولهای بنیادی برای استفاده در پزشکی بازساختی قلب و کبد را ارائه کردند.
بیماریهای کبدی و قلبی ـ عروقی از عوامل اصلی مرگ و میر در دنیا محسوب میشوند؛ بنابراین نیاز به استراتژیهای درمانی جدید به شدت احساس میشود که یک گزینه راهبردی استفاده از سلولهای بنیادی و مشتقات آنها است.
در ابتدا سلولهای بنیادی پرتوان اعم از سلولهای بنیادی جنینی و سلولهای بنیادی پرتوان القایی انسانی و سلولهای بنیادی خاص بافتی به عنوان منابع مختلف رسیدن به سلولهای کبدی و عروقی تولید یا جداسازی شده است.
در گام اول این طرح سلولهای دودمان کبدی و قلبی ـ عروقی از سلولهای بنیادی تولید شدند که تولید این سلولها با راهکارهای تمایز خود به خود، دستکاری ژنتیکی، تمایز هدفمند با استفاده از عوامل رشد و کوچک مولکولها و همکشتی با سلولهای دیگر، دستکاری مواد زمینه برون سلولی یا دستکاریهای ژنتیکی انجام شد.
علاوه بر این تأثیر مهندسی بافت و نانو در تمایز و تولید سلولهای دودمان مختلف بررسی شد.
تولید سلولهای بنیادی و پرتوان القایی از سلولهای بنیادی پرتوان القایی انسانی نیز سبب فراهم آوردن سلول بنیادی خاص هر فرد شده است که این فرصتی برای تولید سلولهای بنیادی پرتوان القایی انسانی از بیماران سبب ایجاد مدل بیماریهای کبدی و قلبی ـ عروقی در محیط آزمایشگاهی شده است.
در گام دوم از سلولهای دودمان کبدی و قلبی ـ عروقی حاصل در پیوند حیوانات مدل آسیبهای کبدی و قلبی استفاده شد.
در گام سوم، کارآزماییهای بالینی مختلف با استفاده از سلولهای بنیادی در بیماریهایی نظیر آسیبهای کبدی و قلبی و عروقی برای کاربردی کردن دانش سلولهای بنیادی انجام شده است.
انتهای پیام/