طرحی که ۱۰ روزه شکست خورد/دستفروشان: پاخور فروش نداشتیم

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، هرچه  به روزهای پایانی سال نزدیک‌تر می شویم، بازار دستفروشان داغ تر می‌شود. دستفروشان معابر شهر را قرق کرده و عبور و مرور را برای شهروندان سخت تر می کند.

البته درگیری دیرینه ای هم بین دستفروشان و کسبه وجود دارد. کسبه معتقدند کل سال بازارشان کساد است و شب عید هم دستفروشان نمی گذارند آنها کار کنند و دستفروشان هم می گویند ما نیز باید نان بخوریم.

شهرداری تهران چند ماهی است که خبر از ساماندهی دستفروشان می دهد و برای این منظور نیز مکان های در نظر گرفته تا دستفروشان را به آنجا منتقل کند.

امیر فتاحیان مدیرعامل شرکت شهربان حریم‌بان شهر تهران  دراین باره به خبرنگار فارس گفت: ساماندهی را از چهار راه ولی عصر آغاز کرده ایم و دو نقطه در ضلع شمال و جنوب چهارراه ولیعصر با همکاری شهرداری منطقه 6 و 11 برای ساماندهی در نظر گرفته‌ایم و این مکان را تا عید در اختیار دستفروشان قرار می دهیم.

وی با بیان اینکه فضایی که برای دستفروشان در چهارراه ولیعصر در نظر گرفته‌ایم،‌گفت: 10 قدم بالاتر از چهارراه این فضا تعبیه شده و دستفروشان در آنجا اسکان دارند و تأکید می‌کنم ما دستفروشان را جمع نمی‌کنیم بلکه آنها را ساماندهی می‌کنیم.

 

وی با بیان اینکه برخی دستفروشی‌ها توسط کسبه صورت می‌گرفت، گفت: برخی از کسبه از فضای مقابل مغازه خود برای دستفروشی استفاده می‌کردند.

بر اساس این گزارش، شهرداری تهران برای شناسایی دستفروشان واقعی کمیته استحقاق سنجی ایجاد و حدود ۳۰۰ دستفروش را مستحق دانسته  و به آنها اجازه فعالیت در مکان های در نظر گرفته شده داده است.

البته نباید از این نکته هم غافل شد که تعداد قابل توجهی از دستفروشان خارجی هستند و کارت اقامت هم ندارند و برخی از آنها توسط پلیس دستگیر شده اند.

از اجرای طرح ساماندی دستفروشان ۱۰ روز می‌گذرد و آنها دوباره به چهار راه ‌ها و نقاط پر تردد بازگشتند.

رضا یکی از دستفروشان چها راره ولی عصر می گوید« این نقطه که شهرداری به ما داده پاخور فروش نداشت و بهترین جا دور میدان و کنار خیابان اصلی است.»

وی با بیان اینکه نمی دانم چرا شهرداری مکان یابی نکرده است، گفت: جاهای که شهرداری به ما می دهد کسی مراجعه نمی کند و بازار ما کساد می‌شود.

 

حمید یکی دیگر از دستفروشان می گوید: روزی ۱۰۰ تا ۱۵۰ تومان در آمد داشتم اما با اقدام شهرداری درآمدم کم شد؛ ما دوباره خودمان به چها راه برگشتیم.

خانمی که روی دست لباس  بچگانه می فروشد می گوید از ساعت ۶ و ۷ غروب از مکان های شهرداری خارج و به میدان بر می گردیم چرا که در سر چهار راه بهتر می شود اجناس را فروخت. 

وی ادامه داد: برخی دستفروشان کارگر مغازه ها هستند واجناس داخل مغازه را می آورند و بیرون می فروشند چرا که مردم از دستفروشان بیشتر خرید می کنند.

دستفروشی امروز به یکی از آسیب های جدی و پرتنش در تهران تبدیل شده است و تقابل ماموران شهرداری با دستفروشان بعضا حاشیه ساز هم شده است.

 

مسئولان مربوطه هر سال طرح های ضربتی برای ساماندهی دستفروشان اجرا می کند که این طرح ها کوتاه مدت است و تاکنون نتیجه مطلوب نداشته است.

تعداد دستفروشان روز به روز به دلیل  معضلات اقتصادی و بیکاری در شهرهای بزرگ بیشتر می شود و تقریبا این موضوع افسار گریخته شده است.

برخی معتقدند که دستفروشان افراد زیاد خواهی هستند و برخی هم معتقدند در بین آنها افراد نیازمند وجود دارد اما به دلیل اینکه سازمان ها در امر ساماندهی دستفروشان با هم هماهنگ نیستند طرح ساماندهی تاکنون موفق نبوده است.

دستفروشی جرم است؟

دستفروشان مجرم نیست آنها فقط به دنبال کسب درآمد و تامین هزینه های زندگی هستند. 

براساس اصل ٩ ماده ٩۶ تبصره ۶ کتاب مجموعه قوانین و مقررات شهرداری‌ها اراضی، کوچه‌ها، میدان‌ها، خیابان‌ها و معابر عمومی واقع در محدوده هر شهر، ملک عمومی محسوب شده و تعرض در این معابر، تخلف تلقی می‌شود و شهرداری‌ها باید با متخلفان برخورد کنند.

براساس تبصره ١ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها، سد معابر عمومی و اشغال پیاده‌روها و استفاده غیرمجاز از آنها، میدان‌ها، پارک‌ها و باغ‌های عمومی برای کسب و سکونت ممنوع است. بند ٢٠ همین ماده از قانون تاکید می‌کند که شهرداری‌ها موظفند با مشاغل مزاحم یا تاسیس اماکنی که به‌نحوی موجب مزاحمت شهروندان باشد، برخورد کنند.

شورای شهر تهران در سالیان گذشته قوانین زیادی برای ساماندهی دستفروشان تصویب کرد و اما دوباره شورای پنجم این طرح را به صحن آورد و برخی اعضای شورا خواستار شناسنامه دار کردن دستفروشان شدند و برخی نیز با این طرح مخالف بودند و می گفتند با این کار برای آنها حق ایجاد می کنیم و البته معتقد بودند این طرح قبلا بوده و نیاز به دوباره کاری نیست.

شورای پنجم شهرداری تهران  یک فوریت طرح ساماندهی مشاغل سیار و دست‌فروشان را در شهر تهران تصویب کردند تا شاید با یک قانون مشابه بتوان کاری انجام داد اما باز هم اتفاقی رخ نداد.

حمیدرضا تحصیلی مدیرعامل شرکت ساماندهی مشاغل شهر تهران ، در خصوص ساماندهی دست‌فروشان به خبرنگار فارس، گفت: ساماندهی دست‌فروشان را در مناطق 6، 11، 9، 21، 5 و 2 آغاز کرده‌ایم.

وی با بیان اینکه ساماندهی دستفروشان را  از چهارراه ولیعصر و میدان آزادی آغاز کرده ایم، گفت: برای دست‌فروشان مکان‌هایی را در نظر گرفته‌ایم.

 

مدیرعامل شرکت ساماندهی مشاغل شهر تهران ادامه داد: محل‌هایی که بحث‌های ترافیکی نداشته باشند و برای شهروندان مزاحمت ایجاد نکند به صورت موقت ایجاد کرده‌ و آنها را منتقل می‌کنیم.

تحصیلی در پاسخ به این پرسش که در این نقاط مراجعات خوب است، گفت: بله خود دست‌فروشان راضی هستند که در این مکان‌ها به فعالیت خود ادامه دهند.

وی در پاسخ به این پرسش که در ساماندهی دست‌فروشان در چهارراه ولیعصر فقط 10 قدم بالاتر دستفروشان را منتقل کرده‌ایم، گفت: هدف ما این بوده است که معابر آزادسازی شود و در حال حاضر دو بازارچه در بالا و پایین چهارراه ولیعصر ایجاد کرده‌ایم.

همچنین مجتبی یزدانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران از ساماندهی دستفروشان خیابان های ولیعصر(عج) و محور انقلاب با عاملیت شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران و با همکاری شرکت شهربان و حریم بان و مناطق 6 و 11 و... خبر داد.

 

وی ادامه داد:این اقدام در راستای تسهیل در تردد شهروندان و نیز کسب رضایتمندی کسبه و مغازه داران صورت می گیرد. همچنین محل هایی نیز برای ساماندهی دستفروشان این نقاط تعیین خواهد شد.

یزدانی بر لزوم برگزاری جلسات با اصناف تاکید کرد و گفت: در همین راستا انجام هماهنگی های لازم برای ساماندهی کتابفروشان خیابان های ولیعصر(عج) و خیابان انقلاب نیز در دستور کار قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، شهرداری تهران ۱۰ روزی است که ساماندهی دستفروشان را از چهار راه ولی عصر آغاز کرده است و مکان های را برای آنها در نظر گرفت ؛اما دستفروشان دوباره به خیابان بازگشتند  و معابر شهر را قرق کردند چرا که معتقدند مکان های که شهرداری اختصاص داده است، پاخور فروش ندارد.

انتهای پیام/

برچسب ها:

اجتماعی