رئیس مرکز فرش ایران با اشاره به ارزش فرش ایران گفت: این کالا در گذشته جزو سه کالای صادراتی کشور بود و فرش اشتغال زایی زیادی در ایران دارد، حدود 2 میلیون نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در زمینه فرش مشغول هستند.
فرشته دستپاک دیشب در نشست خبری با اصحاب رسانه آذربایجانشرقی اظهار کرد: اگر تبریز را به عنوان پایتخت جهانی فرش میشناسند به واسطه عملکرد اداره فرش این استان است.
وی با بیان اینکه دوازده رویداد المپیاد فرش برگزار شده و امسال سیزدهمین دوره المپیاد فرش در تبریز برگزار شد، گفت: ۹۷ سال بسیار سخت اقتصادی برای کشور بود چراکه بسیاری از مشکلاتی که امسال تجربه کردیم بار بزرگی از آنها بر دوش وزارت صمت داشت.
رئیس مرکز ملی فرش ایران خاطرنشان کرد: امیدواریم در سال جدید با تلاش، همت و روحیهدهی نشاط را ایجاد کرده و بار این مشکلات را کاهش داد که البته روحیه امید را میتوان از طریق رسانهها بر مردم تزریق کرد.
وی متذکر شد: امیدواریم بتوان قدردان قالیبافان شد که سالها هنر دست خود را سینه به سینه منتقل کرده و باعث فرهنگ کشور شدهاند.
دستپاک بیان کرد: فرش دستبافت ایران به عنوان شناسنامه دوم و پرچم دوم ایران است به طوریکه هر جا می رویم فرش ایران درخشیده و نامآور است.
وی با تاکید بر اینکه فرش دستبافت موجب فرهنگ و تمدن برای یک کشور است، افزود: فرش دستبافت، زعفران و پسته از جمله سه کالای استراتژیک در کشور بوده ولی هیچ کدام به اندازه فرش قدمت ندارد.
وی با اشاره به آمار غیررسمی مبنی بر اینکه بیش از دو میلیون نفر جمعیت قالیبافی کشور است، تصریح کرد: هر روستایی بروید قطعا با زنی پشت دار قالی مواجه خواهید شد که آذربایجانشرقی نمونه بارز است.
دستپاک بیان کرد: المپیاد فرش دانشآموزی و دانشجویی برای توسعه و ترویج و نیاز جامعه در دو بخش دانش آموزان و دانشجویان در چندین رشته برگزار میشود.
وی با بیان اینکه این همایش از سال گذشته در اصفهان برگزار شد، توضیح داد: امسال تبریز میزبان ۱۶۰ نفر از ۱۸ استان بود به طوریکه ۱۴۷ زن و ۱۳ مرد در این المپیاد شرکت کرده بودند که ۸۱ نفر آنها دانشجو و ۷۹ دانشآموز در ۴ رشته رنگرزی، بافت، مرمت و طراحی شرکت کردهاند.
رئیس مرکز ملی فرش ایران با بیان اینکه ۲۱ نفر در بخش رنگرزی، ۴۷ نفر در بخش طراحی، ۵۳ نفر در بخش بافت و ۱۹ نفر در بخش مرمت شرکت کرده بودند، افزود: ۹ نفر در بخش دانشآموزی و ۱۲ نفر در بخش دانشجویی رتبه اول تا سوم ابن المپیاد را به دست آوردند.
وی خاطرنشان کرد: استانهای با بیشترین شرکت کننده اعم از اصفهان، خراسان فارس و تهران بودند، افزود: بیشترین رتبه برتر در این المپیاد به ترتیب برای استانهای خراسان رضوی، اصفهان و تهران و سایر استانها است که رتبه برتر اول برای استان فارس و دوم در بین رتبهها تهران و سوم استان خراسان جنوبی بود.
رئیس مرکز ملی فرش ایران ادامه داد: آذربایجان شرقی و اصفهان به صورت مشترک در رتبه چهارم قرار گرفتند.
وی در پاسخ به گلایهای مبنی بر اینکه استان آذربایجانشرقی،پایتخت فرش جهان اعلام شده ولی نتوانسته رتبه خوبی در المپیاد به دست بیاورد، گفت: همیشه استان آذربایجانشرقی در المپیادها رتبه برتر آورده است و امسال استانها تلاش فراوان کرده بودند تا در پایتخت فرش حائز رتبههای برتر باشند و باید اجازه رقابت را داد.
وی ادامه داد: هیچ صنعتی در کشورمان به اندازه صنعت فرش در خصوص اشتغال تاثیرگذاری ندارد، ایجاد شغل در این صنعت ارزان است و با حدود 10 تا20 میلیون تومان امکان ایجاد شغل در صنعت فرش است،
ناصر آویشن، رئیس اداره فرش استان اظهار کرد: از رسانهها خواهشمندیم تا ما را در رابطه با برداشتن پیمان سپاری یاری کنند چراکه این آسیبی برای صادرات است.
وی در مورد علت عدم کسب نتایج برتر استان در المپیاد فرش اخیر گفت: ما اصلا هنرستانی در رابطه با فرش نداریم و حتی اخیرا با خبر شدهایم که دانشگاه پیام نور رشته فرش دارد.
رئیس اداره فرش استان خاطرنشان کرد: نفرات شرکت کننده در المپیاد فرش کشور از جمله نفرات برگزیده المپیاد استانی هستند درحالیکه المپیاد استانی در آذربایجانشرقی برگزار نمیشود و افراد داوطلب در المپیاد شرکت میکنند.
وی اضافه کرد: در این دوره از المپیاد برای ۹ رشته اصلا نفراتی برای معرفی نداشتیم که امیدواریم سال آینده این نقیصه رفع شود.