پیشنهادهای ۱۲ استاد دانشگاه برای مطالعه در نوروز

به گزارش مشرق، جمعیت دانشجویی کشور یکی از مهم‌ترین قشرهای جامعه محسوب می‌شود؛ جمعیتی حدود چهار میلیونی که هرساله نزدیک به یک میلیون نفر نیز به‌عنوان ترم‌اولی به آن اضافه می‌شود و امسال نیز پای دهه هشتادی‌ها به دانشگاه‌ها باز شده است؛ جمعیتی که به دلیل شور و حرارت‌شان و همچنین جوان بودن بخش عظیمی از آنها، فعالیت مختلفی در کنار آموزش و پژوهش دارند و هیچ مانعی نیز برای فعالیت‌های غیردرسی آنها وجود ندارد؛ فعالیت‌هایی که در چارچوب شورای صنفی، کانون‌های فرهنگی و ادبی، تشکل‌های دانشجویی تعریف می‌شود و حوزه‌های مختلف فرهنگی و اجتماعی را دربرمی‌گیرد. با این مقدمه باید عنوان کنم، این دانشجویان یکی از وظایف اصلی‌شان در کنار فعالیت‌های مختلف، کتاب خواندن است. درس خواندن هم می‌تواند در این زمینه باشد، در این میان فضای تعطیلات عیدنوروز می‌تواند فرصت خوبی برای مطالعه کتاب‌های درسی و غیردرسی باشد که برای دانشجویان زمان این تعطیلات بیشتر از افراد دیگر است. در ادامه تعدادی از اساتید دانشگاه‌ها کتاب‌هایی را برای این ایام پیشنهاد داده‌اند که دانشجویان در تعطیلات می‌توانند یک یا چند کتاب از آنها را شروع کنند و اگر تعطیلات هم به پایان رسید و بخشی از کتاب باقی ماند، می‌توانند آن را در شب‌های خوابگاه همراهی کنند که به نظر برای آشتی با کتاب می‌تواند شروع خوبی باشد.

پیشنهاددهنده: صادق زیباکلام، استاد دانشگاه تهران

غرب، چگونه غرب شد؟

نویسنده: صادق زیباکلام
ناشر: روزنه
سال انتشار: ۹۷

معرفی مختصر کتاب: پاسخ به این پرسش که غرب، چگونه غرب شد؟ در ایران روشن است. غرب درنتیجه غارت، تجاوز، ظلم و تعدی به کشورهای دیگر غرب‌شده است. بگذریم که بسیاری هم اصولاً پیشرفتی در غرب سراغ ندارند و غرب و تمدنش را به‌جز توحش و مادیگری چیز دیگری نمی‌دانند. حجم دانش ما پیرامون غرب و چگونگی پیدایش آن به‌شدت نازل و نوعاً محدود می‌شود به مشتی تئوری‌های توطئه و ادبیات ایدئولوژیک‌زده‌ای که بسیاری از آنها ریشه در تفکر مارکسیستی ۷۰-۶۰ سال پیش دارند.

پیشنهاددهنده: سیدمصطفی میرسلیم، استاد دانشگاه امیرکبیر
سقای آب و ادب

نویسنده: سیدمهدی شجاعی
ناشر: انتشارات نیستان
سال انتشار: ۹۶

معرفی مختصر کتاب: «سقای آب و ادب» را انتشارات نیستان منتشر کرده و جزء پرفروش‌ترین کتاب‌ها درباره حضرت عباس (ع) است. این اثر شامل ۱۰ فصل «عباس علی، عباس ام‌البنین، عباس عباس، عباس سکینه، عباس مواسات، عباس زینب، عباس ادب، عباس حسین، عباس فرشتگان، عباس فاطمه» است. این متن گلچینی از این کتاب است: «… شریعه فرات، پیش رو است و چند هزار سوار دشمن پشت‌سر.... سوار تشنه‌لب، لحظه‌به‌لحظه به آب نزدیک‌تر می‌شود، با مشک خالی بر دوش و شمشیری در دست و لبخندی شیرین بر لب.»

پیشنهاددهنده: محمدمهدی صالحی، معاون فرهنگی- سیاسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها
اکنون

نویسنده: فاضل نظری
ناشر: انتشارات سوره مهر
سال انتشار: ۹۷

معرفی مختصر کتاب: فاضل نظری، شاعر و مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ششمین دفتر شعر خود را با عنوان «اکنون» برای انتشار در اختیار انتشارات سوره مهر قرار داد. «اکنون» شامل
۴۰ غزل با مضامین عاشقانه و عارفانه است که در آستانه ۴۰ سالگی شاعر آن منتشر می‌شود و حال و هوایی شبیه به اشعار مجموعه‌های «گریه‌های امپراتور» و «ضد» را دارد. فاضل نظری پیش از این با انتشار پنج دفتر شعر بیش از ۵۰۰ هزار نسخه از آثار خود را به مخاطبانش تقدیم کرده است.

پیشنهاددهنده: حسین سلیمی، رئیس دانشگاه علامه‌طباطبایی
نگرشی نو به تاریخ روابط بین‌الملل تا پایان جنگ جهانی دوم

نویسنده: حسین سلیمی
ناشر: انتشارات دانشگاه علامه‌طباطبایی
سال انتشار: ۹۳

معرفی مختصر کتاب: کتاب «نگرشی نو به تاریخ روابط بین‌الملل تا پایان جنگ جهانی دوم» در ۶ بخش با عناوین «مقدمه»، «تاریخ کهن»، «قرون وسطی مسیحی»، «دوران مدرن: پیدایش روابط بین‌الملل»، «سده نوزدهم: پیدایش دولت‌ملت‌ها، همگونی بازیگران متعارض» و «سده بیستم: همگونی و نظام‌یافتگی از مسیر جنگ‌های نوین» تنظیم شده است. در این نوشتار، پس از نگاهی گذرا به تاریخ کهن و گذشته‌های دور تلاش شده با برشمردن وقایع برجسته و تعیین‌کننده تاریخ روابط بین‌الملل، خط سیر تاریخ جهان به سوی تکامل و همسازی ترسیم شود.

پیشنهاددهنده: علی‌اکبر رشاد، استاد حوزه و دانشگاه
چلچراغ حکمت

نویسنده: مرتضی مطهری
ناشر: کانون اندیشه
سال انتشار: ۸۹

معرفی مختصر کتاب: مجموعه چلچراغ حکمت با تکیه بر تمام آثار منتشرشده استاد شهیدمطهری، در ۴۰ دفتر مستقل فراهم آورده شده است. در این مجموعه موضوعی کوشش شده است که هر کتاب به‌تنهایی یک موضوع مستقل را دنبال کند و اصل بر به‌گزینی است و دیدگاه استاد به صورت موضوعی، از تمام آثار مکتوب و همچنین یادداشت‌های منتشرشده، چکیده‌سازی شده است. چلچراغ حکمت، تنها پلی برای ورود به بوستان سبز اندیشه‌های استاد شهیدمطهری است.

پیشنهاددهنده: عبدالحسین خسروپناه، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی
انقلابی تراز

نویسنده: سعید صلح‌میرزایی
ناشر: دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری
سال انتشار: ۹۷

معرفی مختصر کتاب: هدف کتاب انقلابی تراز، کمک به مخاطبان است تا بتوانند به صورت اجمالی با ویژگی‌های مومن انقلابی آشنا شوند. این کتاب از بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی تالیف شده است. مطالب کتاب به دو بخش کلی باورها و رفتارها تقسیم می‌شود. مومن انقلابی به باورهایی معتقد است که آن باورها، اساس فکری او را تشکیل می‌دهد. این باورها به دو فصل کلی تقسیم شده است: باورهای اعتقادی که بیشتر صبغه دینی دارد و باورها و شناخت‌های انقلابی.

پیشنهاددهنده: حسین خنیفر، استاد دانشگاه تهران و رئیس دانشگاه فرهنگیان
مهارت‌های دانشجویی

مولف: حسین خنیفر
ناشر: راه‌دان
سال انتشار: ۹۷

معرفی مختصر کتاب: کتاب حاضر، به شیوه پیمانه‌ای و آموزش‌های کپسولی در حدود ۴۰ مدخل مباحث کلیدی مهارتی موردنیاز برای دانشجویان عصر امپراتوری رسانه‌ها و عصر پرتلاطم تغییر نگاشته شده و بسیاری از مباحث آن هم در زندگی فردی و اجتماعی و هم در کلاس و جلسات و سخنرانی‌ها قابلیت کاربرد و بهره‌برداری دارد که در هشت بخش ۴۰ گفتار و۶۸۰ مهارت کپسولی به صورت فصل‌بندی و عملی تدوین شده است.

پیشنهاددهنده: الهه کولایی، استاد دانشگاه تهران
سیاست طایفه‌ای و گذار در آسیای مرکزی

نویسنده: کاتلین کالینز، استادیار علوم سیاسی دانشگاه نوتردام
مترجم: الهه کولایی- محمدکاظم شجاعی
ناشر: اداره نشر وزارت امورخارجه
سال انتشار: ۹۶

معرفی مختصر کتاب: موضوع این کتاب بررسی معنای اجتماعی- سیاسی طایفه‌ها و منطق و پویایی‌های سیاست طایفه‌ای در طول قرن گذشته در آسیای مرکزی است. در نگاهی گسترده‌تر، این کتاب برای فهم و توضیح ظهور و سقوط طایفه‌ها و تاثیر سیاست طایفه‌ای بر رژیم‌های سیاسی و نظم سیاسی تلاش کرده و سطح غیررسمی سازمان و سیاست اجتماعی را مورد بررسی قرار داده است.

پیشنهاددهنده: احسان شاکری‌خوئی، رئیس دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
سلام بر ابراهیم ۱

نویسنده: گروه فرهنگی شهید ابراهیم هادی
ناشر: انتشارات ابراهیم هادی
سال انتشار: ۹۳

معرفی مختصر کتاب: «سلام بر ابراهیم ۱» کتابی است که در قالب زندگینامه‌ای مختصر و ۶۹ خاطره درباره شهید و مفقودالاثر «ابراهیم هادی» منتشر شده است. این نوشتار حاصل بیش از ۵۰ مصاحبه از خانواده، یاران و دوستان آن شهید است که همگی نگارنده را در گردآوری این مجموعه ارزشمند یاری رسانده‌اند. شهید هادی در یکم اردیبهشت‌ماه سال ۳۶ دیده به جهان گشود و پس از ۲۷ سال زندگی، در عملیات والفجر مقدماتی در منطقه فکه، مفقودالاثر شد.

پیشنهاددهنده: حمیدرضا مقدم‌فر، مشاور فرهنگی رئیس هیات‌موسس و رئیس هیات‌امنای دانشگاه آزاد اسلامی
کتاب انسان ۲۵۰ ساله

نویسنده: به کوشش مرکز صهبا
ناشر: موسسه فرهنگی هنری ایمان جهادی
سال انتشار: ۹۵

معرفی مختصر کتاب: انسان ۲۵۰ ساله، کتابی حاوی بخش‌هایی از سخنان پراکنده و برخی نوشته‌های آیت‌الله خامنه‌ای درباره زندگی سیاسی امامان شیعه است. رویکرد محوری این کتاب، مبتنی‌بر چند جمله از سخنان رهبرانقلاب در سال ۱۳۶۵ بوده که معتقد است زندگی امامان شیعه به‌رغم تفاوت ظاهری در مجموع، یک حرکت مستمر و طولانی است که ۲۵۰ سال ادامه پیدا می‌کند. نام کتاب هم از همین فراز گرفته شده است.

پیشنهاددهنده: محمدمهدی نایبی، استاد برق دانشگاه صنعتی‌شریف
ای‌کاش وقتی ۲۰ ساله بودم، می‌دانستم

نویسنده: تینا سیلیک
مترجم: محمدرضا آل‌یاسین
ناشر: هامون
سال انتشار: ۹۷

معرفی مختصر کتاب:تینا سیلینگ، استاد برجسته دانشگاه استنفورد (همان دانشگاه معروفی که شرکت‌های بزرگ بسیاری مانند Google از دل آن درآمدند و اسم این دانشگاه در ادبیات کارآفرینی بسیار شنیده می‌شود. ) و مدیر مرکز کسب‌وکار فناوری استنفورد، فردی که رهبران بزرگی را در کلاس‌های خود با تکنیک‌هایی بسیار جالب آموزش داده است و کارآفرینان زیادی را تربیت کرده است. در این کتاب نویسنده داستان‌ها و خاطره‌هایی از تجربه‌های خود به‌عنوان کارآفرین به اشتراک می‌گذارد.

پیشنهاددهنده: اسماعیل آذر
گلستان سعدی، تصحیح مرحوم غلامحسین یوسفی

نویسنده: سعدی
ناشر: انتشارات خوارزمی
سال انتشار: ۹۲

معرفی مختصر کتاب: ابومحمد مصلح‌بن‌عبدالله مشهور به سعدی شیرازی و مشرف‌الدین (۶۰۶ – ۶۹۱ هجری قمری) شاعر و نویسنده پارسی‌گوی ایرانی است. شهرت او بیشتر به خاطر نظم و نثر آهنگین، گیرا و قوی اوست. مقامش نزد اهل ادب تا بدانجاست که به وی لقب استاد سخن داده‌اند. گلستان کتابی است که سعدی یک سال پس از اتمام بوستان؛ کتاب نخستش، آن را به نثر آهنگین فارسی در یک دیباچه و هشت باب «سیرت پادشاهان»، «اخلاق درویشان»، «فضیلت قناعت»، «فواید خاموشی»، «عشق و جوانی»، «ضعف و پیری»، «تاثیر تربیت»، و «آداب صحبت» نوشته است.

*روزنامه فرهیختگان

برچسب ها:

فرهنگ و هنر