خبرگزاری فارس-گروه سلامت: امشب از آن شبهایی است که میلیاردها تومان پول به باد میرود، شب چهارشنبه آخر سال که فرا میرسد زنان و کودکان از ترس صداهای مهیب و انفجارهای فجیع در منازل پناه میبرند و حتی جرأت خارج شدن از منزل را ندارند.
بسیاری از ادارات هم برنامه کاریشان را طوری تنظیم کردهاند که تا قبل از آغاز ترقهبازیها کارکنانشان را به منزل روانه کنند، هنوز شب نشده صدای انفجارها به گوش میرسد، جوانی برای لحظهای شادی کاذب ترقهای را به دیوار خانهای میکوبد. غافل از اینکه شاید در گوشهای از این خانه بیمار بدحالی دراز کشیده باشد که هر آن ممکن است با صدای این انفجارها حالش وخیمتر شود.
دیگری بدون توجه به اینکه شاید در محلهشان زن بارداری چشم انتظار تولد فرزندش باشد بمب دستی به سمتی پرت میکند بدون اینکه بداند با این کار بر رویاهای مادری گرد سیاهی میپاشد...
دینامیت، نارنجک، بمب، آکریل سرنج و ... ! واژههایی هستند که این روزها در گوشه و کنار شهر به گوش ما میرسند، وسایلی که نتیجه استفاده از آنها چیزی به جز سوختگی، نقص عضو، قطع عضو، کوری و مرگ نخواهد بود.
۳۰ درصد آسیب دیدگان عابران پیاده هستند
پیرحسین کولیوند، رییس سازمان اورژانس در خصوص حوادث چهارشنبه آخر سال گفت: هرساله این روزها ما شاهد حوادث ناگواری برای قشر جوان هستیم و بیشترین آسیب در تماس با مواد منفجره و محترقه، مواد شیمیایی و مواد سوختی بوده است.
وی افزود: بیشترین آسیب مربوط به سوختگی پوست، کم بینایی و قطع عضو و ناشنوایی بوده و برخی از مصدومین نیز دچار عوارض روحی روانی ناشی از حوادث می شوند.
کولیوند با اشاره به بیشترین آمار فوتی در شهرها اظهار کرد: بیشترین آمار فوت مربوط به شهرهای تهران، کرج، اردبیل و زنجان بوده و سال گذشته ۴ نفر را در هر شهر از دست دادیم. همچنین سال گذشته سه نوع معلولیت نیز داشتیم.
وی درخصوص آموزش در زمینه چهارشنبه سوری تصریح کرد: آموزش ها از ابتدای مهرماه در مدارس و مساجد سراسر شهر تهران آغاز شده همچنین برنامه خاصی برای صداوسیما در نظر گرفته شده و از شبکه های اجتماعی نیز کمک گرفته ایم و آماده باش کلیه اورژانس ها نیز در دستور کار قرار دارد.
رئیس اورژانس با بیان اینکه ۳۰ درصد آسیب دیدگان عابران پیاده هستند، بیان کرد: بیشترین آمار آسیب از ناحیه دست هزار و ۴۴۷ و چشم هزار و ۱۱۳ مورد بوده است و ۴۱ درصد مصدومان از سن ۶ تا ۱۸ بودند.
کاهش آمار فوتیها در سال ۹۶
علیرضا مغیثی رئیس گروه پیشگیری از حوادث، دفتر مدیریت بیماریهای غیرواگیر وزارت بهداشت اظهار کرد: موارد فوت چهارشنبه آخر سالدر سال ۱۳۹۶ کاهش یافته و بیشترین گروه سنی آسیب دیده گروه سنی نوجوان و جوان است (گروه سنی پنج تا ۲۹ سال)، که از این تعداد هشت نفر فوت کرده و ۲۷ نفر معلول شدهاند.
وی ادامه داد: از افرادی که فوت کرده اند ۵۰ درصد حین ساخت مواد محترقه و ۳۷.۵ درصد در حین استفاده از این مواد و ۱۲.۵ درصد رهگذران خیابان بوده اند. دست، چشم و صورت بیشترین عضو آسیب دیده در بین مصدومین بوده است؛ بنابراین آسیبهای ناشی از مواد محترقه و منفجره یا آتش افروزی چهارشنبهسوری، تهدیدی جدی برای سلامتی افراد (خصوصا کودکان و نوجوانان) است و هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی مراسم چهارشنبه سوری میتواند زیانهای جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد.
هر درصد سوختگی ۵ میلیون تومان هزینه دارد
مصطفی دهمردهای، رئیس بیمارستان سوختگی شهید مطهری در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، در ارتباط با چهارشنبه آخرسال و حوادث سوختگی اظهار داشت: درمان سوختگی تقریبا دو برابر شده است ولی این هزینه را وزارت بهداشت و بیمارستانها تأمین میکنند و در واقع این مسئله بیمارستانها را روزبه روز بدهکارتر کرده است.
وی افزود: تعرفه درمان سوختگی در بیمارستان های دولتی همچون قبل است، ولی باید خانوادهها مراقب باشند که فرزندانشان دچار سوختگی نشوند، چرا که این مسئله علاوه بر آسیب به فرزند آنها، سبب بار اقتصادی برای جامعه نیز میشود و خانواده را تا سالهای زیاد به لحاظ روانی، اجتماعی و اقتصادی گرفتار میسازد.
رئیس بیمارستان سوختگی شهید مطهری ادامه داد: سوختگی با عوارضی همچون نابینایی، محدودیت حرکتی، قطع انگشتان، زخمهای وسیع و... میتواند همراه باشد و عواقب آن سالهای طولانی گریبانگیر فرد است.
دهمردهای با بیان اینکه سال گذشته از ۱۵ اسفند تا ۱۵ فروردین بیش از ۲۳۰ مصدوم حوادث چهارشنبه آخر سال در بیمارستان شهید مطهری تحت درمان قرار گرفتند، گفت: برخی از این افراد با گذشت یکسال از این حادثه، همچنان در حال مداوا بوده و دچار مشکلات فراوان هستند.
وی خاطرنشان کرد: درمان سوختگی برای هر درصد حدود ۵ میلیون تومان هزینه برای کشور دارد، که بنابراین پیشگیری از این مسئله جهت کنترل عواقب روانی، اجتماعی و اقتصادی آن حائز اهمیت است.
آسیب شدید به چشم بر اثر انفجار مواد محترقه
ذاکر محمدی متخصص چشمپزشکی در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس در خصوص عوارض ناشی از انفجار مواد محترقه بر روی چشم گفت: هر موج انفجاری چه ناشی از ترقه یا مواد دیگری باشد،مستقیم و غیرمستقیم اثرات زیانباری را برای چشم به همراه خواهد داشت و میتواند قرنیه،شبکیه و عصب بینایی چشم را دچار مشکل کند.
ذاکر با اشاره به اینکه موج ناشی از انفجار به صورت غیرمستقیم علاوه بر چشم میتواند پلکها را نیز دچار آسیب کند، گفت: شایعترین مشکلی که در اثر حوادث چهارشنبه آخر سال برای چشم به وقوع میپیوندد پرتاب جسم خارجی ناشی از انفجار مواد محترقه بوده که علاوه بر آسیب به پلک نابینایی، تخریب قرنیه، شبکیه و ... را به همراه دارد.
وی به موضوع سوختگی قرنیه و پلک اشاره کرد و گفت: این مسئله یا سبب نابینایی شده و یا خسارات جبرانناپذیری را برای چشم به همراه دارد به طور مثال در اثر این حادثه ترشح اشک از قرنیه به شدت میتواند کاهش یابد و چشم دچار خشکی شود که این موضوع در بسیاری از مواقع با پیوند قرنیه نیز برطرف نمیشود.
هرچند هرساله برنامهها و تدابیر لازم برای پیگشیری از وقوع حوادث تلخ برای چهارشنبه آخر سال از سوی وزارت بهداشت و نیروی انتظامی اندیشیده میشود اما باید توجه داشت فرهنگسازی و مراقبت والدین از فرزندان درخصوص پیشگیری از بروی این حوادث تلخ در آستانه سال جدید نقش اصلی را ایفا میکند.
انتهای پیام/