پرخوری چه خطراتی را برای بدنمان به همراه دارد؟

5c94fb04b4839_5c94fb04b483a
گرچه پرخوری‌های گاه و بیگاه چندان هم بد نیست، اما اگر مکرراً این کار را انجام دهید، عواقب بدی در انتظارتان خواهد بود.

اگر برای غذا خوردن فقط احساس گرسنگی را مدنظر قرار می‌دادیم، یعنی فقط زمانی غذا می‌خوردیم که احساس گرسنگی می‌کردیم و هر زمان که سیر می‌شدیم دست از خوردن می‌کشیدیم، قطعاً همه چیز راحت‌تر بود. اما این فقط در تئوری ممکن است و حقیقت آن است که وسوسه‌ی بیشتر خوردن همیشه و همه جا با ما است، از شیرینی‌های خوشمزه‌ای که گهگاه در محل کار سر و کله شان پیدا می‌شود و بهترین گزینه برای رفع هوس‌های عصرگاهی هستند گرفته تا بستنی‌های وسوسه انگیزی که یک گوشه‌ی فریزر نگهشان داشته اید. 

پرخوری چه خطراتی را برای بدنمان به همراه دارد؟

صحبت از پرخوری معمولاً خوراکی‌های ناسالم و به اصطلاح هله هوله را در ذهن تداعی می‌کند، اما ممکن است ما در خوردن مواد غذایی مفید هم افراط کنیم. به گفته‌ی کارشناسان، پرخوری به موقعیتی اطلاق می‌شود که در آن غذایی که خورده ایم بیشتر از نیاز‌های بدن مان و مقداری باشد که بدن توانایی مدیریت یکباره‌ی آن را دارد.

برای پرخوری مقدار مشخصی نمی‌توان تعریف کرد و این مسأله به تعدادی جزئیات کلیدی بستگی دارد

 

تأثیر پرخوری بر بدن

برای اینکه متوجه شوید خوردن چه مقدار غذا برای شما پرخوری محسوب می‌شود، باید ساختار بدنی، سن، قد، میزان تحرک خود در طول روز، الگو‌های خواب، بیماری‌ها و حتی هدف‌هایی که در خصوص سلامتی تان دارید را درنظر بگیرید.

یادداشت روزانه‌ی تمامی مواد غذایی مصرفی، کنترل مقدار و حجم مواد غذایی مصرفی و کالری‌های دریافتی و سنجش دو شیوه‌ی مختلف از غذا خوردن یعنی به صورت آگاهانه و حسی، روش‌هایی هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توانید متوجه شوید خوردن چه مقدار غذا پرخوری محسوب می‌شود.

این روش‌ها کمک می‌کنند تفاوت بین زمانی که بدن سیر و راضی است و مواقع گرسنگی آن را متوجه شوید و شما را متقاعد می‌کنند که چه مواقعی پرخوری می‌کنید.

بعد از آخرین لقمه، بدن خیلی زود نشانه‌های آشکاری از خود بروز می‌دهد و شما متوجه می‌شوید که پرخوری کرده اید

مثلاً با اینکه غذایتان اصلا تند نیست، ممکن است یکباره احساس گر گرفتگی کنید. این گرمای بی دلیل می‌تواند نشانه‌ی واضحی باشد که در خوردن زیاده روی کرده اید، چون وقتی مواد غذایی هضم می‌شوند، دمای بدن بالا می‌رود.

اگر احساس کنید که برای تمام کردن غذایتان باید به خودتان مهلت دهید و بین هر لقمه فاصله می‌اندازید، و یا به خاطر بزرگ شدن شکم یا احساس بدی که دارید شلوارتان را با باز کردن دکمه یا زیپ آن گشاد کنید، احتمالا به این معنی است که پرخوری کرده اید. اما نشانه‌های سیری فقط فیزیکی نیستند.

اگر فکر خوردن غذای داخل بشقاب یا دهان تان، برایتان غیر قابل تحمل باشد، این مسأله نشان می‌دهد که دیگر گرسنگی تان برطرف شده و سیر شده اید.

 

پرخوری، بیش از حد از بدن کار می‌کشد

گاهی اوقات نه معده‌ی ما، بلکه چشم‌های ماست که برای غذا حرص می‌زند. به همین دلیل است که گاهی مغلوب هوس‌های غذایی مان می‌شویم و در حالی که قرار بود فقط دو عدد شیرینی بخوریم، ناگهان به خود می‌آییم و می‌بینیم که چندین و چند شیرینی خورده ایم. پرخوری شاید در لحظه ارضا کننده باشد، اما زیاده روی در غذا خوردن می‌تواند واقعاً به بدن ما صدمه بزند.

برای مثال، پرخوری باعث افزایش ناگهانی سطح قند خون می‌شود، چون بدن تلاش خیلی زیادی برای جبران فشار وارده می‌کند و بیشتر از معمول انسولین تولید می‌کند تا قند خون را در سطحی نگه دارد که سلامتش را به خطر نیندازد. در نتیجه، ممکن است دچار سردرد، تشنه یا خواب آلود و سنگین شوید. به علاوه، ممکن است بدن شما قند و کالری‌های اضافه را در خود ذخیره کند که نتیجه‌ی آن بالا رفتن وزن خواهد بود.

وقتی در خوردن افراط می‌کنید، معده‌ی شما به معنای واقعی کلمه، باد می‌کند، همین مسأله باعث نفخ، احساس ناراحتی و حتی حالت تهوع و در مواردی، رفلاکس اسید معده می‌شود. علاوه بر این، وقتی هضم غذا مدت خیلی زیادی طول بکشد، این مسأله می‌تواند الگو‌های خواب و عملکرد مغز را مختل کند.

پرخوری، یا مصرف طولانی مدت مواد غذایی‌ای که چربی و قند زیادی دارند، می‌تواند به عملکرد شناختی ما صدمه بزند و ما را دچار مشکلاتی مثل ضعف حافظه، اخلال در قضاوت و افزایش ماده‌ی سفید در مغز (که معمولاً در افراد مسن دیده می‌شود) شود.

 

معده‌ای که پر شده را چطور می‌توان سبک کرد؟

اول از همه آنکه اگر پرخوری می‌کنید، به خاطر داشته باشید که نه فقط از لحاظ فیزیکی، بلکه از نظر ذهنی هم باید با خودتان مهربان باشید. پس دست به کار شوید و اگر واقعا قصد تغییر دارید، در وعده‌ی غذایی بعدی تان از مواد غذایی سالمی استفاده کنید که سرشار از مواد مغذی باشند.

اگر قبول کردید که پرخوری کرده اید و حالا احتمالا بدن تان دارد بهایش را می‌دهد، اولین کاری که باید انجام دهید این است که روزی ۶ تا ۸ لیوان آب بخورید تا آب بدن تان حفظ شود. این کار کمک می‌کند بدن بتواند مواد غذایی را هضم کند و سیستم بدن تان هم از سدیم اضافه‌ای که دریافت کرده اید پاکسازی شود.

ورزش کردن هم می‌تواند به افزایش سرعت سوخت و ساز بدن تان کمک کند و آن را در سوزاندن کالری‌های اضافه اش یاری می‌کند. با این حال، بلافاصله بعد از خوردن غذا نباید سراغ ورزش‌های سنگین بروید. به جای آن، یک پیاده روی سبک یا انجام یوگا احتمالا به شما کمک می‌کند حال بهتری پیدا کنید و به هضم غذا هم کمک می‌کند.

 

برچسب ها:

اجتماعی