سفرهای معاونت علمی با چاشنی صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان

علی مرتضی بیرنگ قائم‌مقام در امور بین‌الملل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و رئیس مرکز تعاملات بین‌المللی علم و فناوری در گفت وگو با خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، درباره فعالیت‌های بین‌المللی شرکت‌های دانش‌بنیان توضیح داد: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های فعالیت‌های بین‌المللی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این است که در تجارت و بازرگانی و معاملات ارتباط مؤثری ایجاد شود.

وی ادامه داد: به همین دلیل پیش از سفرهای معاونت علمی کتابچه‌ای از  فعالیت‌های پیش رو در آن سفر تهیه می‌شود و همین امر باعث می‌شود که  به کشور مقصد اعلام شود تا چه کسانی در این سفر حضور دارند  و انتخاب  شرکت‌های ایرانی هم براساس بازار آن کشور، ظرفیت‌ها و اولویت‌هایش انجام می‌شود.

بیرنگ اضافه کرد: از طرفی میزبان هم با اطلاع‌رسانی و گردش اطلاعاتی هم شرکت‌های مهمان را شناسایی می‌کند و هم به‌راحتی شرکت‌های موردنظر و مطلوبش را پیدا می‌کند.

سفرهای معاونت علمی با چاشنی صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان

وی با اشاره به اینکه شرکت‌های همراه با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در همه حوزه‌ها فعال هستند، گفت: در ابتدا فقط  شرکت‌های الکترونیکی ما را همراهی می‌کردند به خصوص شرکت‌های تجهیزات پزشکی و دارویی جزء موضوعات پررنگ بود اما این روند تغییر کرد و سال  گذشته برنامه  مفصلی در بیشکک قرقیزستان داشتیم  که حدود ۳۰ شرکت دانش‌بنیان از حوزه‌های مختلف در آن حضور داشتند.

ایجاد نمایشگاه دائمی در قرقیزستان

قائم‌مقام در امور بین‌الملل  معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری  ادامه داد: یک نمایشگاه و مرکز تجاری در بیشکک به‌صورت دائمی راه‌اندازی شد تا این شرکت‌ها محصولاتشان را به نمایش بگذارند. در محل این نمایشگاه،تیمی از بخش خصوصی مستقر است که به دنبال این است که با شرکت‌های قرقیزی مذاکره کند، و بتوانند مارکتینگ کنند.

دسته‌ای از فعالیت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری  به  برنامه همکاری با متخصصان ایرانی خارج از کشور و کمک به شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه کسب‌وکار بین‌المللی مربوط می‌شود.برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان  در نمایشگاه‌های خارجی مشکلات  مختلفی داشتیم که سرانجام به نتیجه رسید.

وی تأکید کرد: در حال حاضر در شانگهای و تفلیس گرجستان نیز چنین برنامه‌ای داریم. به‌طورکلی این نوع برنامه‌ها زیرساخت‌های اولیه برای توسعه بازار شرکت‌های دانش‌بنیان را فراهم می‌کند و مدلی است  که در جواب داده است.

بیرنگ به همکاری با متخصصان خارجی اشاره کرد و افزود: دسته‌ای از فعالیت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری  به  برنامه همکاری با متخصصان ایرانی خارج از کشور مربوط می‌شود. دسته دیگر نیز در خصوص کمک به شرکت‌های دانش‌بنیان در توسعه کسب‌وکار بین‌المللی است. البته برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان  در نمایشگاه‌های خارجی مشکلات  مختلفی داشتیم و اینکه هرکدام را با چه ظرافت‌ها و تفاوت مدل انجام دهیم بحث‌های زیادی داشت که سرانجام به نتیجه رسید.

امضای تفاهم نامه هدف معاونت علمی نیست!

وی ادامه داد: دسته دیگر به  برنامه‌های همکاری فناوری با کشورهای دیگر مرتبط  است. در برنامه تبادل فناوری سعی کردیم  رفتار متفاوتی داشته باشیم. به سراغ  کشورهای  دنیا نرفتیم تا با آنها تفاهم‌نامه امضا کنیم و هیئت  بفرستیم.

 قائم‌مقام در امور بین‌الملل  معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری  با اشاره به صادرات شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: دکتر ستاری یکی از کم سفرترین اعضای دولت هستند و ویژگی که سفرهای ایشان دارد این است که معمولاً در این سفرهایشان  سندی امضا نمی‌کنند. بلکه به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا در سفرهای خارجی حضور یافته و در حضورشان با طرف خارجی قرارداد امضا کنند.

وی ادامه داد: شاید بعضی ارگان‌ها معیار موفقیت‌هایشان از سفرها امضای همین سندها باشد درصورتی‌که  نگاهی که در معاونت علمی حاکم است؛ این نگاه نیست. برای ما خروجی  و زیرساخت  مهم است، و تمرکز روی تعداد محدودی کشور است که سعی کردیم ارتباطمان را با آنها عمیق کنیم.به‌جای اینکه مثلاً هرسال به ۱۰  کشور سفر کنیم و بعد موضوعات مطرح شده  فراموش شوند ، برنامه متفاوتی داریم. مثلاً معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تمرکز خاصی روی تعامل با روسیه دارد و تاکنون دو بار معاون نخست‌وزیر روسیه و  دو بار دستیار علمی آقای پوتین به ایران آمده است.

بیرنگ در ادامه بیان کرد: همچنین تبادل هیئت در سطوح مختلف و درزمینه‌های گوناگون داشتیم. به عنوان مثال رئیس آکادمی علوم چین دو سفر به ایران داشته  که در آن  سفر با دکتر ستاری نیز دیدار داشته است. حتی در سطوح پایین هم تبادل هیئت داشته‌ایم. در سفرهایمان اهداف  متمرکزی وجود دارد.به عنوان مثال در سفر به  روسیه به دنبال این بودیم که  کمیته فناوری با روسیه داشته باشیم . روس‌ها از این پیشنهاد استقبال کردند وآن را  در سطح کمیسیون عالی تعریف کردند که یعنی سطح فرد مسئول از وزیر هم باید بالاتر باشد و به همین دلیل معاون نخست‌وزیر روسیه منصوب کردند.

وی گفت:  ۱۰‌ کارگروه ذیل کمیسیون همکاری فناوری روسیه تعریف کردیم تا به مسائل به شکل ملی نگاه شود و کاری کنیم تا از ظرفیت‌های ایجاد شده در این کمسیون، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز استفاده کند.

قائم‌مقام در امور بین‌الملل  معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری  تصریح کرد: طهرانچی، رییس دانشگاه آزاد اسلامی و  فرهادی وزیر علوم وقت نیز به‌عنوان رئیس این کارگروه  حضور داشتند و خروجی‌های خوبی ارائه کردند که  یکی از خروجی‌های خوب این کارگروه نشست سالانه دانشگاه‌های برتر ایران و روسیه است که چهارمین نشست این هیئت در  ۳ آذر در کیش برگزار شد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامه‌های خود را برای توسعه ارتباط بین‌المللی و صادرات محصولات دانش‌بنیان گسترش داده است و امیدواریم امسال نیز میزان تعاملات و صادرات تولیدات ملی بیشتر شود.

انتهای پیام/