نمایشگاه کتاب بعد از چالش سیل می‌آید

به گزارش مشرق، خدا می‌داند که تزریق امید به جامعه چه کار ارزنده‌ای است، اما در سالی که قیمت کاغذ تقریباً ۵۰۰ برابر شده و فشار ناشی از خرید چند کارت پستال ساده برای تبریک نوروز دست کمی از فشار خرید گوشت و آجیل نداشت، در سالی که سیل بخش‌های وسیعی از کشور را در روزهای آغاز سال نو به گل نشانده و خیلی از شهرستانی‌های علاقه‌مند به کتاب را از صرافت سفر به تهران انداخته، نمی‌توان خیلی امیدوار بود و گفت که سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با استقبال فوق‌العاده ناشران و مخاطبان مواجه خواهد شد یا دستاوردهای قابل قبولی خواهد داشت. بعضی‌وقت‌ها نمی‌شود که بشود اما با همه اینها نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود، برایش برنامه‌ریزی شده و از چند وقت پیش مقدماتش در حال آماده شدن است. ناشران هم احتمالاً استقبال خواهند کرد؛ جایگاه و تاثیرگزاری نمایشگاه کتاب چیزی نیست که از آن چشم بپوشند. قرار است از ۴ تا ۱۴ اردیبهشت، مصلای امام خمینی (ره) تهران میزان ناشران داخلی و خارجی باشد و البته پذیرای علاقه‌مندان به کتاب از سراسر کشور. درست پیش آغاز ماه مبارک رمضان نمایشگاه برگزار و بساطش جمع می‌شود تا سال آینده. بنابراین امسال حاشیه‌های نمایشگاه که به اعتقاد خیلی‌ها به اصلش می‌چربید، همچنان برقرار است و اغذیه‌فروشی‌ها هم فعال خواهند بود. گرچه تا برگزاری نمایشگاه زمان زیادی نمانده، اما به دلایلی که ذکر شد، نمی‌توان میزان استقبال از نمایشگاه را پیش‌بینی کرد، ولی می‌توان براساس اظهارات برگزارکنندگان درباره چگونگی برگزاری آن اطلاعاتی کسب کرد.

اقدامات اولیه چه بود؟
تعطیلات نوروزی هنوز برای خیلی‌ها تمام نشده بود که معاونت اجرایی سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران کارش را شروع کرد. ۱۰ فروردین برگزارکنندگان نمایشگاه با مدیران ستادی شهرداری تهران جلسه‌ای ترتیب دادند و به گفته مهدی اسماعیلی معاون اجرایی سی‌ودومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران درباره خیلی چیزها صحبت کردند؛ از حمل و نقل بازدیدکنندگان در نمایشگاه گرفته تا تجهیز غرفه‌ها.
در همین روزها بود که ستاد اجرایی نمایشگاه کتاب در مصلی امام خمینی (ره) مستقر شد و اقداماتش را برای استقرار بخش‌های ستادی و غرفه‌های ناشران آغاز کرد.
از جمله تصمیمات این جلسه:
تجهیز غرفه‌های ناشران به کپسول آتش‌نشانی به روال هر سال
همکاری با سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران به روال هر سال
افزایش تعداد شاتل‌های مخصوص حمل و نقل بازدیدکنندگان نمایشگاه
افزایش امکانات رفاهی مانند سرویس‌های بهداشتی و آبخوری‌ها

این روزها در مصلی چه خبر است؟
مصلی تهران آماده غرفه‌بندی است و مراحل نهایی آماده‌سازی برای استقرار و غرفه‌بندی ناشران را سپری می‌کند. طبقه زیرین رواق‌های شرقی که سال گذشته محل استقرار ناشران بین‌الملل بود و امسال به ناشران کودک اختصاص پیدا کرده، در حال تکمیل سنگ‌فرش است.
این اطلاعات را ایوب دهقانکار سخنگوی سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی نمایشگاه کتاب تهران در اختیار رسانه‌ها قرار داده است. تلاش ما برای گفت‌وگو با او به تعداد زیادی بوق اشغال و چند پیغام صوتی ختم شد اما مطلع هستیم که اقداماتی برای عرضه بن کتاب صورت گرفته است.
از جمله اقدامات این روزها:
آغاز ثبت‌نام بن‌کارت‌های دانشجویی از فردا
۱۰ تا ۳۰ درصد میزان مشارکت وزارت ارشاد در بن‌های مشارکتی مانند بن شهرداری‌ها برای پاکبانان، آموزش و پرورش برای دانش‌آموزان و مواردی از این نوع
توافق با وزارت بهداشت برای دریافت بن کتاب
اعلام آمادگی وزارت ارشاد برای ارائه بن کتاب به سایر وزارتخانه‌ها و نهادهای دیگر
افزایش تقریباً ۵۰ درصدی بن خرید کتاب برای دانشجویان و طلاب
واجدین شرایط برای دریافت بن کتاب می‌توانند از فردا به نشانی TIBF.IR مراجعه و ثبت‌نام کنند.

چه خبر از خارجی‌ها؟
اگر از آن دسته بازدیدکنندگانی هستید که بخش بین‌الملل نمایشگاه برایتان اهمیت ویژه دارد و یک سال را برایش انتظار می‌کشید، احتمالاً با افزایش قیمت ارز نگران شده‌اید، اما خبرهای رسیده حاکی از آن است که بخش بین‌المللی فعال خواهد بود. احتمالش زیاد است که این بخش به قوت سال‌های قبل نباشد، اما تدابیری اندیشیده شده و مدیر بخش بین‌الملل نمایشگاه کتاب تهران اواخر سال گذشته از حضور سه آژانس ادبی از اسپانیا و ترکیه در نمایشگاه کتاب خبر داده بود.
در همین روزها ۹۰ درصد بار ناشران لاتین و تمامی بارهای ناشران عربی برای عرضه در نمایشگاه کتاب تهران به تهران رسیده است.
دو کامیون از بار ناشران لاتین به تهران رسیده و یک کامیون دیگر نیز به‌صورت اکسپرس در راه است. بخشی از کتاب‌ها هم به صورت هوایی به تهران رسیده‌اند.
همچنین دو کامیون بار ناشران عربی نیز از لبنان رسیده و بخش دیگری از آن به صورت هوایی از دیگر کشورهای عربی ارسال می‌شود.

از جمله مهمانان خارجی نمایشگاه کتاب:
ناشرانی از ۱۴ کشور جهان از جمله چین، ژاپن، آلمان، هند، اتریش، کره‌جنوبی، سوریه، روسیه، افغانستان و...
ده آژانس ادبی بین‌المللی در بازار جهانی نمایشگاه
۶ نویسنده و ۷۸ ناشر از کشور چین
چهار رئیس نمایشگاه بین‌المللی کتاب در کشورهای مختلف که دعوت شده‌اند اما درباره حضورشان خبر قطعی در دست نیست

از جمله اقدامات اجرایی در بخش بین‌الملل:
برگزاری برنامه‌هایی برای روز کشورهای مختلف؛ از روز کشور مهمان تا ادبیات مقاومت و چند ویژه‌برنامه دیگر
اختصاص بخشی از فضای اصلی و نزدیک به غرفه مهمان به آژانس‌های خارجی و ناشران فعال ایرانی در حوزه بین‌الملل
اختصاص فضایی به طرح‌های حمایت از کتاب ایرانی با نام «تاپ» و «گرنت»
محاسبه قیمت کتاب‌های ۲۰۱۶ به بعد با ارز نیمایی
تخفیف حداقل ۲۵ درصدی توسط ناشران به منظور کاهش قیمت‌ها

*جام جم

برچسب ها:

فرهنگ و هنر