متادون یک دارو است که به دلیل خاصیت ضد درد و ضد سرفه ای که دارد، برای ترک اعتیاد به بسیاری از مواد مخدر مانند هروئین و مورفین به کار می رود.
به گزارش خبر فوری، متادون یک داروی رایج با خاصیت ضد درد و ضدسرفه است که برای ترک اعتیاد بهکار میرود. اگر بعد دوره طولانی مصرف، استعمال متادون متوقف شود، برخی علایم ترک مشاهده میشود که در هر فرد میتواند متفاوت باشد.
متادون یک ماده مخدر یا ضددرد است که بر روی گیرندههای مخدر حاضر در دستگاه اعصاب مرکزی و دستگاه گوارش عمل میکند و دارای خاصیت ضدسرفه است و از سرفهکردن جلوگیری میکند. این دارو اثرات شبیه به سایر مواد مخدر، مثل هرویین و مورفین دارد. علاوه براین، دوز کنترل شده آن به ترک اعتیاد مخدرهایی مثل هرویین و مورفین کمک میکند و عوارض ناشی از ترک آنها را متوقف میکند. متادون همچنین میتواند به عنوان یک داروی مسکن برای تسکین دردهای شدید و مزمن استفاده شود و تاثیر آن برای یک مدت نسبتا طولانی میماند. برخی از نامهای رایج این دارو شامل، دولوفین، متادوز، فیزپتون، سیمورون و آمیدون است.
رایجترین روش مصرف متادون بهحالت محلول و بهصورت خوراکی است. این دارو همچنین به صورت قرص نیز موجود است که با آب مخلوط کرده و مصرف میکنند. برخی از عوارض جانبی حین مصرف این دارو، شامل، مشکلات تنفسی، یبوست و تنگ شدن مردمک چشم است. مصرف طولانی مدت متادون میتواند منجر به وابستگی شود، و هنگامی که متوقف شود بیمار ممکن است با مشکلات خفیف تا شدید ناشی از ترک روبرو شود.
عوارض جسمی ترک غیر اصولی متادون
عوارض جسمی متادون شامل اختلالات خواب و بی خوابی، بدن درد بخصوص پا درد، سرگیجه، تهوع، استفراغ، اختلالات جنسی وکاهش آن، کاهش فشار خون، بی اشتهایی، ضعف، خارش اختلال در دید و در گاهی موارد وابستگی جسمی ایجاد می کند.
برخی عوارض روحی و روانی ترک غیر اصولی متادون عبارتند از:
عوارض روحی و روانی مصرف متادون به شکل بیقراری، افسردگی، علائم افسردگی در بعضی موارد اقدام به خود کشی، اضطراب، هیجان و احساس نارضایتی دیده شده است.
مدت زمان ترک متادون
همان طور که ذکر شد ترک ناگهانی متادون خطرناک است و با توجه به مطالعات انجام شده بازه زمانی طولانی مدت نتیجه بهتری می توان گرفت. بسته به دوز متادون و شرایط فیزیکی فرد به صورت نسبی برای افراد با دوز بالا و سابقه طولانی بین 1 تا 2 سال و برای افراد معمولی 1تا 2 ماه می توانند برای ترک آن نتیجه مطلوبی بگیرند. طبق تحقیقات انجام شده بیش از 75 درصد افرادی که از روش اصولی برای ترک متادون استفاده نکرده اند، طی 1 سال بعد از قطع متادون به مصرف مواد باز می گردند. اما راهکارهایی برای از بین بردن علائم و نشانه های ترک متادون وجود دارد که می توانید برای اطلاع از آنها با مشاوران ترک اعتیاد هنر زندگی تماس بگیرید.
بهترین روش ترک متادون
برای ترک اعتیاد به متادون روش های گوناگی وجود دارد مانند روش دارویی و روش های طبی که بسته به نحوه دوز و مدت زمان مصرف می توان از آن ها استفاده کرد که باید تحت نظر یک متخصص مجرب و کار آزموده استفاده گردد. بهترین روش ترک متادون به شرح زیر است.
تصمیم گیری در مورد ترک متادون
1 - علت را در نظر بگیرید. اگر متادون را برای ترک مواد مخدر استفاده می کنید. بهتر است طبق روند توصیه شده توسط پزشک معالجتان آن را استفاده کرده و بعد از گذشت طول درمان، آن را طبق راهکارهای موجود ترک کنید .
ولی اگر متادون را خودسرانه مصرف می کنید و تصمیم به ترک آن دارید باید یک تصمیم قاطع طبق روش های ترک آن را ترک کنید. یک تصمیم قاطع و قوی می تواند اثر بخش باشد .
2 - با یک مشاور ترک اعتیاد صحبت کنید. برای ترک متادون باید هم از نظر روانشناختی و هم از نظر جسمی مورد بررسی قرار گیرد .
3 - از خانواده و دوستان بخواهید شما را حمایت کنند.
متادون را یکباره قطع نکنید
ترک متادون یک فرایند طولانی است، مدت سم زدایی در بازه ای بین 5الی 8 روز در نظر گرفته می شود.
از مشاوره ترک اعتیاد بهرمند شوید. یک مشاوره خوب می تواند به شما در این فرایند خیلی کمک کند چون از جنبه روانشناختی فرد بیشتر دچار آسیب می شود.