در مورد فواید و مضرات غذاهای تند چه اطلاعاتی دارید؟ شاید اگر بدانید این ادویه چه فوایدی برای سلامتیتان دارد، بیشتر سعی خواهید کرد که از آن در غذاهای خود استفاده کنید.
در مورد فواید و مضرات غذاهای تند چه میدانید؟ آیا از آن دسته از افرادی هستید که مقدار زیادی ادویه و فلفل به غذای خود اضافه میکنند؟ تند کردن غذای خانگی و یا غذای مورد علاقهتان در رستوران، میتواند تجربه فوقالعادهای برای غذا خوردن باشد. غذاهای تند و پر ادویه، طعم و مزه غذای شما را زیاد میکنند و میتوانند بر روی بدن شما نیز تأثیرگذار باشند. در این مقاله، مزایا و معایب خوردن غذای تند مورد بررسی قرار میگیرد.
فواید غذاهای تند برای طرفداران آن
۱. کنترل وزن
فلفلهای تند حاوی ترکیباتی با عنوان کاپسایسین هستند که سرعت سوخت و ساز را افزایش میدهند. غذاهای تند و پر ادویه برای غدد چشایی لذت بخش هستند و به همین دلیل به کم کردن وزن بدن کمک میکنند. کاپسایسین در مواد خوراکی تندی مانند فلفل هالوپینو، فلفل قرمز تند و پودر فلفل قرمز یافت میشوند. این ترکیب بهعنوان یک ماده شیمیایی طبیعی، باعث افزایش سرعت متابولیسم و ضربان قلب شده و میزان دمای بدن را نیز بالا میبرد. طبق گفته و نظریه نیویورک تایمز، افرادی که غذاهای خیلی تند مصرف میکنند، موقتاً میزان متابولیسم خود را افزایش میدهند و سرعت سوختن کالری را بالا میبرند و در نتیجه کالری کمتری نیز دریافت میکنند.
ترکیبات فعال در فلفلهای قرمز، یک مانع اصلی در مقابل هوس و میل به خوردن چیزی هستند. فلفل قرمز به کنترل اشتها و به سوزاندن کالری کمک میکند و غذاهای پر ادویه و تند باعث حس رضایت شما بعد از خوردن غذا خواهند شد. پاشیدن کمی فلفل قرمز بر روی غذا، یک تغییر در رژیم غذایی شما است که نیاز به تلاش خاصی ندارد. این کار اگر با ورزش و تغذیه سالم همراه باشد باعث کاهش وزن پایداری در بلند مدت میشود.
بر اساس یک بررسی و تحقیق که در کشور کانادا انجام گرفت افرادی که پیش غذایی با سس تند را مصرف کردند، نسبت به هم گروهیهای خود ۲۰۰ کالری کمتر غذا خوردند. دکتر کاسیندروف به این موضوع اشاره میکند که خوردن غذاهای تند در وعدههای نهار یا شام، بهترین زمان برای مصرف کردن ادویه است.
۲. کاهش تدریجی در روند پیر شدن
غذاهای تند و پر ادویه، با افزایش سرعت جریان خون در صورت و بدن باعث طول عمر میشوند. این افزایش جریان خون، باعث میشود که پوست جوانتر و شادابتر به نظر برسد. طبق نظر و گفته دکتر کاسیندروف، هر نوع غذایی که بتواند از لحاظ داخلی به بدن شما کمک کند، باعث میشود که شما نیز ظاهری خوب و سالم داشته باشید.
بر اساس یک تحقیق و بررسی چینی، خوردن غذای تند و ادویه دار یک یا دو بار در هفته خطر مرگ و میر را تا میزان ۱۰ درصد کاهش میدهد. اگر این موضوع شما را قانع نمیکند، به روشهای دیگری که غذاهای خیلی تند میتوانند به طول عمر شما کمک کنند، نگاهی بیندازید.
خوردن غذای خوش طعم و پر مزه به پیشگیری از سرطان، سالم ماندن قلب و به کاهش وزن شما نیز کمک میکنند. تمام این موارد باهم میتوانند به شما کمک کنند تا زندگی طولانیتری داشته باشید.
۳. پیشگیری از سرطان
مطالعات بسیاری نشان دادهاند که با مصرف منظم فلفل و پودر کاری میتوان احتمال ابتلا به سرطان را کاهش داد. کاپسایسین سرعت رشد سلولهای سرطانی را کاهش میدهد و گاهی باعث نابود شدن سلولهای سرطانی بدون آسیب رساندن به سلولهای اطراف میشود. در کشورهایی مانند هند و مکزیک که مصرف فلفل قرمز و کاپسایسین زیاد است، نرخ ابتلا به سرطان بسیار کمتر مشاهده میشود.
غذاهای تند و پر ادویه، قابلیت ضد سرطانی دارند. زردچوبه، یک ادویه تند به شمار میآید که حاوی آنتی اکسیدان فعالی بانام کورکومین بوده و اثرات ضد سرطانی دارد. طبق نظر انجمن سرطان آمریکا، کاپسایسین میتواند رشد سلولهای سرطانی پروستات را کاهش دهد.
۴. سلامت قلب
غذاهای تند و پر ادویه، همیشه برای قلب، مناسب و مفید هستند. از آنجایی که فلفل و غذاهای تند توانایی بدن را برای از بین بردن لختههای خونی افزایش میدهند، بهسلامت قلب کمک میکنند. کاپسایسین، یک ماده فعال در فلفل هالوپینو و فلفل قرمز است که باعث کاهش کلسترول بد خون شده و عملکرد قلب را بهبود میبخشد.
بر اساس مطالعهای که توسط انجمن شیمی آمریکا انجام گرفته، کاپسایسین از جمع شدن کلسترول بد در بدن پیشگیری میکند. کاپسایسین، قادر است جلوی ژنهایی که باعث باریک شدن رگهای خونی و افزایش جریان خون در عروق میشوند را بگیرد. کاپسایسین میتواند با التهاب و ورم که یکی از عوامل حمله قلبی در بدن است، مبارزه کند.
طبق تحقیقات انجام شده با مصرف فلفل تند، کلسترول کمتر اکسیده میشود و در نتیجه احتمال سکته قلبی کاهش پیدا میکند. مصرف غذاهای خیلی تند و پر ادویه، میزان گردش خون را افزایش میدهند و در نتیجه باعث کاهش فشار خون میشوند.
۵. التیام یا تسکین درد
خوردن غذاهای تند یک روش بسیار خوب برای خلاص شدن از شر سینوزیت ها است زیرا این غذاها سبب باز شدن راههای تنفسی میشوند. همان طور که قبلاً اشاره شد، غذاهای تند باعث بهبود جریان خون و در نتیجه سبب افزایش جریان خون در بدن میشوند؛ بنابراین بهبود عملکرد کلی سیستم بدن را تضمین میکنند.
تنها افراد مبتلا به سینوزیت از فواید ادویهها استفاده نمیکنند. فلفل قرمز را بهعنوان یک دارو میتوان مورد مصرف قرار داد زیرا این ادویه، جزئی از رژیم غذایی شما محسوب میشود که غنی از ویتامینهای A و C است. همچنین فلفل قرمز، سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و حتی با سرماخوردگی معمولی نیز مبارزه میکند.
اگر با مشکلی مانند درد ناشی از ورم مفاصل، شینگل (التهاب حاد و دردناک غدد لنفاوی) یا حتی با نوعی سردرد روبرو هستید، پزشک استفاده از پمادی که حاوی کاپسایسین است را به شما توصیه میکند زیرا میتواند بهعنوان یک ماده فعال برای کاهش و تسکین درد مورد استفاده قرار گیرد. این پماد دارای مقداری کاپسایسین غلیظ شده است که برای تسکین درد بسیار مؤثر واقع خواهد شد.
۶. بهبود یافتن عمل هضم و گوارش
ادویه جات به هضم غذا کمک میکنند زیرا باعث افزایش ترشحات هیدروکلریک معده میشوند. در طی این فرآیند خون بیشتری در اطراف معده جمع شده و بهنوبه خود باعث تقویت پوشش مخاطی معده نیز میشوند. کاپسایسین، باکتریهایی مانند پیلوری را نیز میتواند از بین ببرد.
طحال که عضو اصلی در هضم غذا و حمل و انتقال مواد غذایی هست، یک جزء اصلی در طب چینی به شمار میرود. رطوبت و نمناک بودن بدن بر نوع عملکرد طحال تأثیرگذار است؛ بنابراین استفاده درست و مناسب از فلفل قرمز میتواند در خلاص شدن از رطوبت بدن بهمنظور داشتن عملکرد بهتر طحال به شما کمک کند.
فلفل قرمز با افزایش انتقال مواد غذایی و متابولیسم، به روند عمل هضم و گوارش غذا کمک خواهد کرد و به همین دلیل است که افراد مصرف فلفل قرمز را برای کاهش وزن مفید میدانند.
۷. درمان سرماخوردگی
غذاهای تند و پر ادویه از لحاظ داشتن ویتامینهای A و C بسیار غنی هستند. این بدان معناست که این نوع غذاها باعث افزایش سیستم ایمنی بدن شما میشوند تا بتوانید با دردها و بیماریهای مزمن مبارزه کنید. برخی از مواد غذایی مانند فلفل تند دارای یک خاصیت ضد باکتریایی هستند و به شما در مبارزه با میکروبها کمک میکنند.
۸. دیگر مزایا و فواید غذاهای تند
ادویهها غیر از اینکه عطر و مزه غذاهای خیلی تند شما را زیاد میکنند، از راههای مختلف دیگری نیز به شما کمک خواهند کرد. حرارت و تندی مواد غذایی پر ادویه، به مغز شما برای آزاد سازی اندورفین کمک میکند و به بدن شما اجازه میدهد تا با درد ناشی از این حرارت و گرما مبارزه کند، اما با این حال میزان خلق و خو و حالات روحی شما را نیز تحت تأثیر قرار خواهند داد. به گفته کارشناسان و متخصصان، ادویههای تند موجب کاهش التهاب و افزایش یافتن ضربان قلب شده و به کاهش میزان درد نیز کمک میکنند.
تحقیقات و مطالعات انجام گرفته در استرالیا نشان میدهند که مصرف منظم ادویه جات در وعدههای غذایی، به داشتن خوابی راحت و آرام کمک میکنند و در نتیجه فرد راحتتر از خواب بیدار میشود و روز خود را با انرژی بیشتری آغاز میکند.
فلفل تند بهعنوان یک داروی خلط آور (اکسپکتورانت) عمل میکند. افرادی که به بیماریهایی مانند آسم، برونشیتمزمن، آمفیزم، سینوزیت و دیگر بیماریهای تنفسی مبتلا هستند، میتوانند بهراحتی با کمک فلفل تند، نفس بکشند.
عوارض و خطرات غذاهای تند
انکار و تکذیب این حقیقت که غذاهای تند و پر ادویه فواید و مزایایی دارند سخت است، اما مانند هر ماده غذایی دیگر دارای برخی کاستیها و معایب نیز هستند. آیا عاشق غذاهای خیلی تند و پر ادویه هستید؟ نگران نباشید زیرا میتوانید چند گرم از وزن اضافی بدن تان را طریق خوردن غذای تند از دست بدهید.
کاپسایسین، یک ماده مهیج و آتشین در فلفل قرمز است که با افزایش گرما و حرارت و متابولیسم بدن فواید بسیاری را به بدن شما پیشکش میکند، اما همین جزء کوچک باعث تحریک علائم شدید کوتاه مدتی نیز میشود.
با این وجود، مدارک و شواهد موجود نشان دهنده این هستند که کاپسایسین در برابر پاتوژن های بیماری زایی که باعث بروز زخم معده میشوند، از بدن محافظت میکند اما مصرف مداوم و زیاد مواد غذایی تند و پر ادویه میتواند مشکلات مهم و قابلتوجهی مانند زخم معده را بدتر کنند.
۱. بروز تحریک
کاپسایسین، از مزایا و فواید سلامتی قابلتوجه و مهمی برخوردار است اما اشکالات و معایبی نیز دارد. کاپسایسین میتواند بهعنوان یک ماده محرک قوی، به جدار داخلی معده آسیب برساند و باعث بروز ورم معده، زخم معده و بیماریهای روده شود.
۲. از دست دادن قوه چشایی
شما ادویه جات را بهمنظور افزایش طعم و مزه مواد غذایی، به غذاهای خود اضافه میکنید، اما اگر توانایی و قابلیت قوه چشایی شما شروع به کاهش کند چه میکنید؟ درست است! غذاهای تند و پر ادویه، آسیبهای جبران ناپذیری را به قوه چشایی شما وارد میکنند و مانع از این میشوند که مزه غذاها را حس کنید.
۳. بدتر شدن مشکل ریفلاکس اسید معده
غذاهای تند و پر ادویه، معمولاً علت بروز زخم معده یا سوزش سر دل نیستند. با خوردن غذاهای تند، مشکلات مربوط به ریفلاکس اسید معده بدتر میشود. برای پیشگیری از ریفلاکس معده، میتوانید از ماست و یا خامهترش استفاده کنید.
۴. بروز اسهال
خوردن غذاهای تند باعث سوزش و ناراحتی دستگاه گوارش میشوند که همین موضوع باعث حرکت سریع مواد غذایی در درون رودهها شده و حالتی شبیه به ضد یبوست و ملین را به وجود میآورند.
۵. کاهش حساسیت غدد چشایی
با داشتن مقداری ادویه بر روی زبان در هر لحظه از زمان میتوانید طعم و مزه غذاها را افزایش دهید. اگر همیشه غذاهای تند میخورید، متوجه میشوید که غدد چشایی شما حساسیت خود را از دست میدهند. کاهش حساسیت قوه چشایی باعث میشود تا لذت بردن از خوردن غذاهای دیگر، سختتر شود.
۶. تحریک و خارش پوست
بسیاری از غذاهای تند باعث تحریک و خارش شدید پوستی میشوند. به همین دلیل، افراد برای آماده کردن این نوع غذاها باید از دستکش استفاده کنند.
۷. چشمها از بروز یک مشکل، شما را مطلع میکنند
بیشترین عوارض ناخواسته و شدید فلفل قرمز، آنجاست که پس از ریز کردن فلفل، دستانتان را به چشمهایتان بزنید.
۸. سوزش و آتش گرفتن زبان
ادویهها باعث مزه دار شدن غذاها میشوند و غذاها را خوشمزه میکنند، اما در نهایت شما با یک زبان سوخته و احساس سوزش در دهان و یا حتی بدتر از آن مواجه خواهید شد. غذای تند و پر ادویه، باعث سوزش سر دل و ریفلاکس اسید معده نیز میشوند به این دلیل که ادویهها سرشار از خواص محرکی هستند که اثرات جانبی ناخواستهای را به وجود میآورند.
۹. مراقب زخم معده باشید
کم کردن وزن اضافی با مصرف فلفل قرمز به این معنا نیست که مقدار زیادی مواد غذایی تند را بخورید. میانه روی و اعتدال در خوردن مواد غذایی که حرارت بدنتان را بالا میبرد، باعث افزایش متابولیسم بدن و در نتیجه منجر به کاهش وزن میشود.
آن طرف دیگر سکه نشان دهنده این مطلب است که مصرف چاشنی و ادویه بیش از اندازه، باعث افزایش میزان اسید در معده شده و در نتیجه منجر به زخم معده خواهد شد.
مقدار مناسب مصرف غذاهای تند
اگر بدن شما این آمادگی را دارد که غذاهای تند را مصرف کند، مقدار مشخصی از این غذاهای تند را بخورید اما زیاده روی نکنید. اگر از غذاهای تند بیش از اندازه مصرف کنید، حرارت و گرمای بدن شما افزایش مییابد و میتواند بهسلامتی شما آسیب برساند و باعث به وجود آمدن بیماریهایی مانند زخم معده شود.
بنابراین، اگر بافت معده حساسی دارید و یا تحملتان نسبت به خوردن مواد غذایی تند پائین است، توصیه میشود که از اینگونه غذاها به میزان متعادل مصرف کنید. غذاهای خود را در حد متعادلی تند کنید و بدن خود را گرم نگه دارید تا بتوانید سبک و سیاق زندگی و افق فکری خود در مورد آشپزی را گسترش دهید.
نکته آخر
آن دسته از افرادی که دو بار در هفته یا بیشتر از غذاهای تند و پر ادویه مصرف میکنند، خطر مرگ را تا میزان ۱۰٪ کاهش میدهند.
مصرف مواد غذایی تند و ادویه دار، شش بار یا بیشتر در طول یک هفته خطر مرگ را ۱۴٪ کاهش میدهد زیرا ادویهها باعث افزایش میزان متابولیسم بدن، افزایش ضربان قلب و بهبود گردش خون میشوند و به از دست دادن چربی، سوزاندن کالری و موارد بیشتر کمک میکنند.
مواد غذایی تند و پر ادویه، آسیبهای جدی و زیادی را بهسلامتی و بدن شما وارد میکنند که از جمله آن میتوان به اختلالات گوارشی و ... اشاره کرد. ما درباره ادویهها و اینکه چطور میتوانید از تمام مزایا و فواید آن بدون اینکه تسلیم مشکلات و مضرات آن شوید، صحبت کردیم.
اکنون این خود شما هستید که باید در مورد اینکه خوردن غذاهای تند، خوب یا بد هستند نظر بدهید. اضافه کردن ادویه به سس تند بیش از حد بد است. با وجود آگاهی داشتن به اینکه غذاهای خوش طعم و خوشمزه دارای معایب و مضراتی هستند، خوردن این گونه غذاها یک موضوع بسیار شخصی و خصوصی است.