به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) در برنامه تلویزیونی در تشریح آخرین وضعیت رسیدگی به مردم خوزستان و لرستان و مقابله با سیلاب، اظهار داشت: بارشهای اخیر در استان خوزستان بیرویه و بالاتر از حد انتظار بود و عدهای هم معتقد هستند وارد «ترسالی» شدهایم، اما به هر حال پس از سالها خشکسالی، آمادگی لازم برای مقابله با بحران سیل در کشور وجود نداشت، ضمن آنکه در زمان و مقطعی که سیل رخ داد، ایام تعطیلات نوروز بود و ساماندهی و هماهنگی رسیدگی به این بحران را با مشکلاتی مواجه کرد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا ادامه داد: حریم رودخانه ها به دلیل آنکه پیش از این سالها خشکسالی داشتیم، از سوی مردم مورد تجاوز مردم قرار گرفته بود، ساخت و ساز انجام شده بود و واحدهای مسئول هم از این ساخت و سازهای غیر مجاز جلوگیری نکرده بودند ضمن آنکه لایروبی کانالها انجام نشده بود و کانالها کشش لازم را برای این میزان آب نداشتند.
محمد بیان کرد: در گذشته چون نگرانیهایی بابت اینکه آب مخازن سدها نگهداری شود، تا اگر بارش رخ نداد آب در مخازن سدها وجود داشته باشد، وجود داشت و همین دلیل مضاعفی شد تا سدها در بارشهای اخیر مجبور شوند مخازن خود را تخلیه کنند و عملاً بارشها مجموعه مدیریتی بخش آب کشور را غافلگیر کرد.
وی یادآور شد: مخازن آب بسیار خوبی در سطح استان خوزستان داریم، سد کارون ۳، سد کارون ۴، سد شهید عباسپور، سد گتوند، سد دز، سیمره و غیره؛ همه مخازن سدها می تواند به سطح آب و باران کمک کنند و با توجه به آن که عموماً مخازن ما در ماههای گذشته پر شده بود، عملا نتوانستند حجم زیادی از آب را در خود ذخیره کنند و به اجبار بخشی از آب خارجسازی شد که بالاتر از ظرفیت رودخانه ها بود و عملا موجب بروز سیلاب شد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا اظهار داشت: مسئولان تلاش کردند اجازه ندهند این آب وارد خانههای مردم شود، بخشی از آب در طول مسیر به مزارع و مراتع و منابع طبیعی هدایت شد، اما باز هم کشش نداشت.
* طرح موفق قرارگاه خاتم برای کاهش سطح آب در اهواز
وی بیان کرد: قرارگاه خاتم از اولین لحظاتی که وارد مدیریت این بحران شد، بررسی کرد که ظرفیت رودخانه کارون بیشتر است و نهایتاً آب جاده ساحلی اهواز را میگیرد و آسیبی به شهر اهواز نمیزند، ۳ هزار و ۱۰۰ مترمکعب در ثانیه کارون آورد دارد و میتوان آن را مدیریت کرد که مدیریت هم شد اما در حوزه رودخانه کرخه که در انتها به سوسنگرد، هویزه، حمیدیه، بستان و غیره میرسد در آن منطقه مشکلات عدیدهای داشتیم با توجه به آن که منطقه هورالعظیم است و دایکهای متعددی از گذشته احداث شده است تا آب را در خود نگه دارد، آب بالا آمده بود و آب رودخانه برای خروج کشش نداشت به همین خاطر آب پس زده بود و در منطقه رفیعه مشکلاتی ایجاد شده بود.
محمد افزود: در این راستا از جمله فعالیتهایی که مجموعه سپاه انجام داد، بلافاصله مسیلهایی را که میشد باز کرد را شناسی کردیم و ظرفیت کرخه افزایش یافت.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا بیان کرد: در همان اوایل کار، شناسایی چند نقطه از رودخانه کرخه انجام و پس از شهر حمیدیه بازگشایی شد و آب کرخه به خط القعر در کنار رودخانه کرخه به کنار تپه های اللهاکبر هدایت شد؛ از آنجا به روی جاده چذابه - بستان به تالاب هورالعظیم هدایت شد و سپس باز کردیم به سمت عراق زیرا این آب از قدیم هم وارد عراق میشد و خروج مناسب آب در آن منطقه رخ داد.
وی اضافه کرد: همچنین مسیرهایی که به تالاب هورالعظیم ختم میشد را شناسایی و لایروبی و بازگشایی کردیم، مردم در سنوات گذشته انتهای کانالها را مسدود کرده بودند تا اگر آبی هم باشد آن را برای کشاورزی نگهداری کنند اما انتهای این کانالها باید باز می شد تا آب حرکت کند و انباشته نشود.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا با اشاره به اینکه در منطقه رفیعه رودخانه ها لایروبی شد، افزود: طبق برآورد ما با بازگشایی برخی مسیرهای رودخانهای حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ مترمکعب آب در ثانیه در مسیرهای جدید آزاد و منتقل شد و فشار روی رودخانه کرخه کاهش یافت؛ البته آبی که امروز در خوزستان با آن مواجه هستیم ناشی از آن است که در کرخه آب با خروجی ۲ هزار و ۴۰۰ متر مکعب در ثانیه آزاد میشد و موجب پس زدن آب، بالاتر از حمیدیه نزدیک جاده اهواز-اندیمشک میشد و به سمت شهر اهواز حرکت میکرد که هم قرارگاه خاتم و هم سایر مجموعههای امدادرسان دایکهای حفاظتی در آنجا احداث کردند که موجب مهار و کنترل آب شد.
محمد ادامه داد: در سد کرخه بالاتر از اندازه نرمال آبگیری شده بود و کرخه ظرفیت نگهداری آب را نداشت، سد سیمره ظرفیت مازاد داشت، اما چون آنجا روستاها تملک نشده بود با توجه به وضعیت بحرانی و سیلابی خوزستان ما پیشنهاد دادیم که خروج آب از سیمره به ۴۰۰ الی ۵۰۰ مترمکعب کاهش یافت و به زودی تا ۲۰۰ مترمکعب بر ثانیه نیز کاهش مییابد؛ یعنی هزار مترمکعب بر ثانیه آبی که به سمت کرخه میرفت کاهش مییابد، این کاهش ورودی آب به کرخه به ما اجازه داد که خروجی آن را هم کنترل کنیم و عدد ۲۴۰۰ مترمکعب در ثانیه به ۱۷۴۰ مترمکعب بر ثانیه کاهش یافت که این اجازه میدهد ظرفیت آزادی در کرخه ایجاد شود و سیلاب پاییندست به شدت کنترل شود.
وی اضافه کرد: همانگونه که گفته شد با اجرایی شدن این طرح از تاریخ بیستم فروردینماه خروجی سد سیمره از ۱۲۰۰ مترمکعب بر ثانیه به ۲۰۰ مترمکعب بر ثانیه کاهش یافت و همچنین ورودی سد کرخه نیز به تناسب کاهش پیدا کرد و این فرصت به سد کرخه داده شد که دبی ۲۴۰۰ مترمکعب بر ثانیه خروجی که موجب سیلاب در پایین دست کرخه شده بود را به ۱۷۴۰ مترمکعب بر ثانیه کاهش دهد که عملاً با این اقدام شاهد فروکش کردن سیلاب در مناطق حمیدیه، سوسنگرد، بستان و رفیع بودیم.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا افزود: البته بالا آمدن آب در مخزن سد سیمره، باعث تخلیه ۱۱ روستا با جمعیت ۳۰۰۰ نفر شد که بلافاصله نیروهای امدادی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) و نیروی هوافضای سپاه و سپاههای استانی ایلام و لرستان با همکاری اداره راه و هلال احمر نسبت به جابجایی اهالی به محل امن اقدام کردند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء افزود: البته تا یک ماه آینده بارشهایی در کشور خواهیم داشت ضمن اینکه با گرم شدن هوا، آب شدن برفها هم پیشبینی میشود و در بارشهای پراکنده هم برفها آب شده و به آب رودخانه افزوده میشود که در این راستا همه ارگانهای امدادرسان فعال هستند.
محمد با اشاره به اینکه امروز ما شاهد مانور همدلی در کشور هستیم، گفت: با وجود آنکه به هر حال سیل ویرانگر بود و مشکلاتی برای مردم ایجاد کرد، اما دستاوردهای بسیار بزرگی هم داشت که یکی از آنها انسجام، وحدت و همدلی همه ارگانهای کشور بود.
* تلاش قرارگاه خاتم برای رفع خلأهای کشور در مسأله معیشت و اقتصاد مردم
محمد درباره ورود قرارگاه خاتم به فعالیتهای اقتصادی توضیح داد: در اصل ۱۴۷ قانون اساسی تصریح شده است که در زمان صلح نیروهای مسلح میتوانند در سازندگی کشور از تجهیزات خود استفاده کنند.
وی افزود: قرارگاه خاتم هم حدود ۳۰ سال پیش به همین دلیل تاسیس شد، آن زمان وضعیت کشور بحرانی بود، پیمانکاران تحلیل رفته بودند و هیچ گونه امکانات مهندسی در کشور نبود و شرکتهای خارجی هم رفته بودند و عملا زیرساختهای کشور در جنگ آسیب دیده بود که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آستین بالا زد و در بحث سازندگی ورود کرد و از همان ابتدا پروژههای بزرگی نظیر سد کرخه به قرارگاه خاتم واگذار شد که امروز با چندین میلیارد مترمکعب ذخیره آب و مخزن توانست جلوی بسیاری از سیلابهای مخرب را بگیرد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا افزود: قرارگاه به بحث زیرساختها ورود کرد و به تدریج دولتهای مختلف متوجه شدند بازویی توانمند و امین در اختیار دارند و میتواند از این ظرفیت قرارگاه خاتم استفاده کنند؛ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم با توجه به اینکه رسالت پاسداری از انقلاب را بر عهده دارد در هر عرصهای که احساس نیاز و یا احساس خطر برای انقلاب وجود داشته باشد ورود میکند.
وی افزود: عرصههایی که امروز توسط دشمن علیه نظام جمهوری اسلامی ایران مورد هدف است، عرصه اقتصادی و معیشتی مردم است، بنابراین تلاش کردیم روز به روز فعالیتهای قرارگاه تقویت شود و خلأهای نظام را در این حوزه پر کنیم.
محمد اضافه کرد: همه دولتها از این ظرفیت قرارگاه خاتم استفاده کردند، پیش از این شرکتهای خارجی قیمتهای بسیار گزاف میدادند و یا در تحریمها نمیآمدند، بنابراین قرارگاه ورود کرد و امروز موفق و سربلند هستیم و قرارگاه توانست در همه عرصههای فنی و مهندسی ورود کند و در همه این حوزهها امروز به خودکفایی رسیدهایم و قرارگاه با اتکا به توان مهندسان جوان خود توانسته است در همه حوزهها به خودکفایی برسد.
* قرارگاه رفیق بخش خصوصی است نه رقیب
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا با تأکید بر اینکه قرارگاه خاتم رفیق بخش خصوصی است نه رقیب، گفت: تلاش میکنیم ظرفیتسازی کنیم، ما جای شرکتهای خارجی بزرگی نظیر توتال، شل و شرکتهایی که ایران را رها کردند و رفتند، گرفتهایم،در گذشته اینها پروژهها را میگرفتند و بخش عمدهای از آن را به شرکتهای خارجی میدادند و بخش اندکی را به شرکتهای ایرانی واگذار میکردند اما قرارگاه خاتم پس از این پروژهها فقط از ظرفیت داخلی استفاده کرد، سازندگان و طراحان ایرانی و شرکتهای پیمانکار داخلی را به کار گرفتیم.
وی اظهار داشت: امروز قرارگاه 5 هزار پیمانکار، مشاور و سازنده از بدنه کشور دارد که با آنها کار میکند و برای آنها ظرفیتسازی کردهایم؛ قرارگاه 200 هزار نفر نیروی انسانی دارد که فقط 2 هزار نفر آنها کادر هستند و بقیه به صورت قراردادی و از بدنه جامعه هستند که با قرارگاه همکاری میکنند.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء اظهار داشت: قرارگاه خاتم در برخی کشورهای دوست و همسایه هم خدماتی داشته است اما در داخل نیازها به قدری زیاد است که عمده توان خود را در داخل کشور گذاشتیم.
* روشهای نوین قرارگاه خاتم برای تأمین مالی و کاهش فشار به دولت
وی درباره ارتباط قرارگاه خاتم با دولت و موضوع تحریم سپاه و ادعای وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه قرارگاه خاتم بازوی اقتصادی مهمی است، توضیح داد: برخی حرفها و منفیسازی در برخی جاها مطرح میشود که همه پروژهها در دست قرارگاه خاتم است، در حالی که بودجه عمرانی سال 98 رقم 62 هزار میلیارد تومان است که سهم پروژههای قرارگاه خاتم در کل کشور 2600 میلیارد تومان است و عددی که به پروژههای ما تخصیص یافته عدد زیادی نیست و جا برای بخش خصوصی و سایر فعالان سازندگی است.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء تأکید کرد: ما تلاش میکنیم در کنار دولت، ظرفیتسازی و به آنها کمک کنیم، هم برای بخش خصوصی فضاسازی کنیم و هم با توجه به توان محدود دولت در تأمین منابع مالی، بتوانیم به دولتها کمک کنیم.
وی بیان کرد: در پروژههایی که با دولت کار میکنیم با توجه به آنکه نقدینگی دولت کاهش یافته است، تلاش میکنیم عملاً با دولت همکاری داشته باشیم و شرایط را درک میکنیم و سعی میکنیم کمک کار دولت باشیم، برخی مسیرها را با دولت تعریف کردهایم نظیر اوراق مشارکت و غیره که سعی میکنیم پروژهها را پیش ببریم.
* اجرای چندین آزادراه و خطآهن با سرمایهگذاری مستقیم قرارگاه
محمد با بیان اینکه قرارگاه خاتم خود ظرفیتسازی هم کرده است، گفت: در حال حاضر نقدینگی سرگردان و سرمایههای راکد در بازار زیاد داریم، ما تلاش کردهایم با اعتمادسازی بخشی از این سرمایهها را جذب کرده و در پروژهها ورود دهیم، به عنوان مثال امروز چندین آزادراه در کشور با سرمایهگذاری قرارگاه خاتم ساخته میشود، در اینباره میتوان به آزادراه کنارگذر جنوبی تهران، آزادراه حرم تا حرم (که تا گرمسار افتتاح شده است)، آزادراه اراک - خرمآباد و یا آزادراه مراغه - هشترود اشاره کرد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا بیان کرد: همچنین قرارداد احداث راهآهن رشت - آستارا توسط قرارگاه خاتم به صورت BOT توسط قرارگاه در سفر رئیس جمهور به رشت امضا شد و به زودی عملیاتی خواهد شد.
* ۲۴۹ پروژه عمرانی فعال در شرایط تحریم فعلی داریم
محمد ادامه داد: امروز قرارگاه خاتم 249 پروژه دارد و در این شرایط تحریم و سخت همه پروژهها فعال است و هیچ پروژهای دچار تعلل و تأخیر نشده است که تلاش میکنیم روشهای نوین تأمین منابع مالی با دولت ایجاد کنیم.
* تحریم سپاه و خصومت دشمن نشان داد راهمان را درست رفتهایم
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء در پاسخ به این سؤال که اگر تحریمها هدفمندتر روی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی متمرکز شود فعالیت قرارگاه چگونه خواهد بود؟ گفت: ما زیاد با تحریمها دست و پنجه نرم کردهایم و جزو اولین بخشهایی بودیم که تحریم شدیم که البته این تحریمها نشان از اثرگذاری بالای قرارگاه خاتم دارد و حتی تکتک مؤسسات و نفرات ما تحریم شدهاند.
وی اضافه کرد: قبل از اینکه مطرح شود سپاه پاسداران تحریم شده است قرارگاه خاتم جزو تحریمهای آمریکاییها بود اما ما کارهای خود را به راحتی انجام میدهیم؛ همین اواخر سال 97 چندین پروژه در صنعت نفت و گاز در کشور توسط رئیس جمهور افتتاح شد که همه توسط قرارگاه خاتم در اوج تحریم اجرا شد، اینها پروژههایی بود که شرکتهای خارجی رها کرده بودند اما قرارگاه خاتم با 100 درصد مهندسی ایرانی، 100 درصد اجرا و راهاندازی ایران و 70 درصد تأمین کالای ایرانی قرارگاه خاتم توانست کارها را انجام دهد.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالأنبیا درباره موضوع تحریم سپاه از سوی آمریکا بیان کرد: ما مصممتر شدهایم، تا وقتی دشمن علیه ما این حرکات را انجام دهد متوجه میشویم که هنوز درست حرکت میکنیم و خوشحالیم وقتی که استکبار از دست ما ناراحت میشود میدانیم که مسیرمان درست است، ما تلاش میکنیم که محکمتر و گستردهتر حرکت کنیم.
محمد گفت: سپاه در عرصههای مردمی خدمترسانی کامل به مردم دارد و در قلب مردم جای دارد و از آن طرف مورد عتاب و خطاب دشمن است ما این را مبارک میدانیم و میدانیم انسجام بزرگ و عظیمی در کشور رخ داده و میدهد.
* قرارگاه مالیات را طبق قانون پرداخت میکند
وی بیان کرد: اینکه بعضاً عنوان میشود قرارگاه از ارتباطات و رانت استفاده میکند این گونه نیست، ما نظیر بخش خصوصی مالیات میدهیم حتی بخش خصوصی راهکارهایی دارند که در مباحث مالیاتی به آنها فشاری وارد نمیشود اما ما دقیقاً طبق قانون عمل میکنیم و مالیات میدهیم و نظیر همه مواردی که بخش خصوصی اجرا میکند، ما هم اجرا میکنیم.
محمد اضافه کرد: امام قرارگاه خاتم به دنبال سود آن چنانی نیست و شاید یکی از دلایلی که قرارگاه راحتتر کار میکند، این است که چندان اهل محاسبات دقیق سود نیستیم و منافع ملی را اولویت خود میدانیم.
محمد گفت: همین فعالیتهایی که قرارگاه خاتم در بحث سیل اخیر انجام میدهد را رصد کنید، قرارگاه همه تجهیزات خود را به مناطق سیلزده آورده است اما بخش خصوصی کمتر امکان این را دارد که به این حوزه ورود کند، قرارگاه بدون هیچ چشمداشتی کل امکانات خود را درگیر کرده است و در برخی پروژهها با هماهنگی کارفرما، کارگاهها را کمی غیرفعالتر کردهایم تا ادوات تجهیزات به مناطق سیلزده برسانیم.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء اظهار داشت: ما به عنوان یک مجموعه ارزشی سعی میکنیم، حتی در برخی موارد اگر زیان هم ببینیم رسالت خود را انجام دهیم.
* ۵۰هزار هکتار از اراضی طرح ۵۵۰هزار هکتاری پیشنهادی رهبری زیر کشت رفت
وی درباره واگذاری اراضی 550 هزار هکتاری طرح رهبری در خوزستان توضیح داد: طرح بسیار خوبی بود ما به کمک وزارت جهاد کشاورزی برنامهای منعقد کردیم که حدود 500 هزار هکتار زمین در نوار مرزی در راستای ایجاد ثبات امنیتی و ارتقای وضعیت اقتصاد مردم شناسایی شود که تاکنون 200 هکتار از اراضی شناسایی شده است.
محمد ادامه داد: تسطیح زمین و چاه آب و غیره را قرارگاه خاتم دنبال میکند و سپس تحویل مجموعههای سرمایهگذار نظیر بنیاد تعاون سپاه و بنیاد تعاون بسیج میدهیم، بحث صنایع تبدیلی و سرمایهگذاری انجام شده بهبود و توسعه مییابد و سپس شرکتهای تعاونی تشکیل میدهیم و شرکتهای تعاونی را واگذار میکنیم؛ تا به امروز 100 شرکت تعاونی در قالب 18 هزار نفر تشکیل شده است و حدود 50 هزار هکتار از این اراضی به زیر کشت رفته است.
فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء افزود: البته در اینباره یکسری مشکلاتی رخ داد که با وزارت جهاد کشاورزی حل و فصل کردیم و این پروژه در آینده سرعت بیشتری پیدا میکند.
انتهای پیام/ب