حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تحولات اخیر در سودان، اظهار کرد: این دهمین کودتا در کشور سودان بوده که در حقیقت برآیند برخی تحولات داخلی و منطقه این کشور محسوب می شود؛ از سال ۱۹۵۸ و زمان استقلال سودان تاکنون این کشور شاهد ۵ کودتا موفقیت آمیز بوده و کودتای آخر برکناری عمرالبشیر رئیس جمهور سودان بعد از ۳۰ سال حاکمیت دیکتاتور را به دنبال داشت.
وی افزود: از ۴ ماه گذشته مردم سودان نسبت به سیاستهای عمرالبشیر مخالفتها و تظاهراتی انجام دادند که نشان میدهد رئیس جمهور سابق این کشور مسیری برخلاف خواست و اراده ملتش برداشته است.
هانی زاده در ادامه باشاره به عواملی که موجب بدبینی مردم سودان نسبت به عمرالبشیر شد،عنوان کرد: اعزام هزاران نفر از نیروهای سودانی برای کشتار مردم یمن، چراغ سبز عمرالبشیر برای همکاری با آمریکا و رژیم صهیونیستی، دیدارهای مکرر رئیس سازمان امنیت سودان با رئیس موساد برای افتتاح سفارت اسرائیل در خارطوم، جداسازی سودان جنوبی از شمالی یعنی تجزیه سودان و همکاری تنگاتنگ عمر با امارات و عربستان موجب بدبینی مردم نسبت به سیاستهای عمر شد.
کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: عمر البشیر از سالها پیش تحت تعقیب دادگاه جنایات جنگی قرار داشت، ولی با وساطت لابی صهیونیستی و عربستان توانست از محاکمه در دادگاه مبری شود، بنابراین سیاستهای غیر منطقی او موجب شد که دولت و نیروهای مسلح سودان خواستار تغییر نظام شوند.
وی با بیان اینکه خود عمرالبشیر در جریان شورش ارتش قرار داشت، تصریح کرد: عوامل ارتش که سالها در کنار رئیس جمهورشان بودند با هماهنگی خود او کودتایی شکل دادند مشروط بر اینکه مصونیت سیاسی به عمر بدهند و او را تحویل دادگاه جنایات جنگی ندهند.
هانی زاده تاکید کرد: در جریان این کودتا آمریکا، عربستان و امارات هم نقش داشتند لذا اخیرا عمر البشیر متوجه اشتباه خود شد چراکه همراهی با عربستان و اسرائیل نتیجهای مثبتی برایش نداشته است همچنین قصد تغییر موضع به سمت محور مقاومت، سوریه، روسیه و ایران را داشت.
کارشناس مسائل بین الملل توضیح داد: عربستان درکودتای سودان نقش داشت، ولی ملت این کشور هم به خوبی فهمیدند که نیروهای نظامی و مسلح نباید قدرت را در دست بگیرند و سریعا باید انتخابات آزاد با شرکت احزاب سیاسی برگزار شود و این کودتا، در حقیقت شورشی حساب شده از سوی عمرالبشیر علیه خود تلقی میشود.
شورای نظامی که حاکمیت سودان را دست گرفته است گفت که عمر البشیر در بازداشت داخلی است و تحت هیچ شرایطی نحویل دادگاه جنایت جنگی نخواهد شد، اما برکناری وی قطعا موجب خواهد شد که دادگاه جنایات جنگی بار دیگر او را تحت تعقیب قرار بدهد و مردم سودان هم خواهان محاکمه عمرالبشیر هستند.
سیاست عمرالبشیر در ابتدای حاکمیت و اوایل کودتای خودش کاملا معقول و منطقی بود؛ همراهی وی با محور مقاومت و تقابل او با رژیم صهیونیستی موجب مستحکم شدن جایگاه وی در داخل شد، ولی به مرور زمان عربستان سعودی به کشور ورود پیدا کرد و با پرداخت سالانه یک میلیارد دلار کمک مالی به سودان موجب شد که عمر سیاستهای خود را با عربستان هماهنگ کند.
یکی از سیاستهای عربستان این بود که سودان جنوبی رااز سودان شمالی جدا کند که همین اتفاق رخ داد و موضوع دیگر عمر در آن دچار اشتباه شد همسویی با اسرائیل است، چرا که تصور می کند اگر با اسرائیل همراه شده و از محور مقاومت دور شود برای مدت طولانی در حاکمیت قرار گرفت که این نتیجه معکوس داد یعنی دیدارهای مکرر رئیس سازمان امنیت عمرالبشیر با رئیس موساد از چشم مردم سودان دور نماند و این تظاهرات علیه عمر و سیاست هایش است و عمر اگر با عربستان و اسرائیل همراهی نمیکرد کودتا و تظاهراتی علیه وی شکل نمیگرفت.
انتهای پیام/