به گزارش خبرنگار اقتصاد بینالملل خبرگزاری فارس به نقل از اسپوتنیک، کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی با اشاره به روند کند شدن رشد اقتصاد جهان معتقدند که برخی بانکهای مرکزی کشورها قدرت کافی برای مقابله با کاهش رشد اقتصادی را ندارند.
بر اساس نظرسنجی از 100 کارشناس اقتصادی، بانکهای مرکزی کشورهای جهان راه حلی برای مقابله با چالشهای پیش روی اقتصادی ندارند چرا که طی سالهای گذشته از تمام ابزارهای خود از قبیل نرخ بهره بسیار پایین و اجرای سیاستهای محرک اقتصادی استفاده کردهاند.
سالهاست که بانکهای مرکزی کشورها نرخ بهره را در جهان بسیار پایین نگه داشته و از طرف دیگر طرح عرضه اوراق قرضه و دیگر سیاستهای اقتصادی نیز نخواهند توانست به رشد اقتصادی کمک کنند.
در عین حال صندوق بینالمللی پول پیشبینی خود نسبت به رشد تولید ناخالص داخلی جهان را برای سومین بار از ماه اکتبر، طی ماه جاری کاهش داد.
مقامات این صندوق میگویند: افت تقاضای مصرف کننده در کنار نرخ بدهی بالای خانوار، شرکتهای خصوصی و دولتها میتواند با بروز رکود جدید جهان را تهدید کند.
در سایه این گونه تهدیدها اما بسیاری از بانکهای مرکزی در کشورهای بزرگ به احتمال زیاد امکان جلوگیری و یا تغییر این روند را از طریق کاهش نرخ بهره و افزایش تزریق پول به عنوان یکی از راهکارهای تحریک اقتصادی را نخواهد داشت چرا که این سیاستها با اثرگذاری کم طی سالهای گذشته اجرایی شده و امکان استفاده از آنها دیگر وجود ندارد.
اخیرا شاهد کاهش رشد اقتصادی کشورهای عضو حوزه یورو به زیر یک درصد هستیم و از طرف دیگر مخاطراتی نظیر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و مناقشه تجاری با آمریکا باعث شده است که بانک مرکزی اتحادیه اروپا از برنامه خود برای افزایش نرخ بهره عقبنشینی کنند.
از زمان وقوع بحران بزرگ در اتحادیه اروپا در سال 2009 بانک مرکزی این اتحادیه نرخ بهره را به شدت کاهش داده و نزدیک به صفر نگه داشته است.
از سال 2009 به بعد به دلیل بحران بدهی در سطح اتحادیه در سال 2010 در کنار بحران مالی در یونان در سال 2015، بحران نظام بانکی در سال 2017 در ایتالیا و نهایتا مسئله خروج انگلیس از اتحادیه اروپا باعث شد تا بانک مرکزی این اتحادیه سیاست خود در بالا بردن نرخ بهره را اجرایی نکند.
با این حال طی 10 سال گذشته شاهد رشد اقتصادی پایهدار اتحادیه اروپا با تکیه بر افزایش صادرات آلمان بودهایم که البته این پیشران در حال افت است.
ماریو درگی، رئیس کل بانک مرکزی اتحادیه اروپا میگوید: مخاطراتی که چشمانداز رشد اقتصادی حوزه یورو را تهدید میکنند رشد اقتصادی آن را کاهشی کرده است که از جمله آن میتوان به تداوم مبهم بودن اوضاع ژئوپلتیک، تهدید اجرای سیاستهای حمایتگرایی توسط کشورها و آسیبپذیری بازارهای نوظهور اشاره کرد.
در عین حال شاهد کاهش رشد اقتصادی چین در پی تنش تجاری با آمریکا هستیم و ژاپن هم در تلاش است تا علیرغم اجرای سیاستهای شدیدا تنظیمی پولی از تورم و تقاضایی مصرف کننده در این کشور حمایت کند.
اگرچه شاهد رشد مناسب اقتصادی در کشورهایی نظیر انگلیس، روسیه و آمریکا طی سال گذشته بودهایم اما اقتصاد این کشورها نیز با موانعی مواجه است.
در حالی که خطر رکود در اقتصاد جهانی روز به روز در حال افزایش است اما بانک مرکزی فدرال آمریکا سیاستی نامتناسب را در پیش گرفته و اعلام کرده است که احتمالا روند افزایش نرخ بهره در این کشور را کنار خواهد گذاشت.
البته بانک مرکزی آمریکا امکان کاهش نرخ بهره در زمان رکود را با توجه به بالا بردن آن طی دو سال گذشته دارد و بانک های مرکزی روسیه و انگلیس هم میتوانند چنین کاری انجام دهند اما دیگر بانکهای مرکزی کشورها نظیر بانک مرکزی اتحادیه اروپا و بانک مرکزی ژاپن مجبور خواهند بود بیش از پیش وارد محدوده نرخ بهره منفی شوند که استراتژی خطرناکی است.
انتهای پیام/