به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی برنامه «پایش»، دومین قسمت از برنامه «پایش» در سال 98، خرید نرخ تضمینی گندم و حواشی آن را بررسی کرد.
در این زمینه سلیمی زادگان،کارشناس اقتصادی برنامه پایش بابیان اینکه موضوع گندم مسئله استراتژیکی برای کشور است و باید از قاچاق آن به خارج از کشور جلوگیری کرد، گفت: تعیین قیمت تضمینی گندم باید متناسب با شرایط اقتصادی کشور و تورم باشد، بهگونهای هم برای کشاورز صرفه اقتصادی داشته باشد و هم برای آنها ایجاد انگیزه کند.
کارشناس اقتصادی برنامه «پایش»، با تأکید بر لزوم تعیین یک نرخ عادلانه برای خرید گندم از کشاورزان گفت: قانونی در کشور وجود دارد که قبل از شروع سال زراعی باید نرخ خرید تضمینی گندم اعلام شود اما این اتفاق رخ نداد و در مهرماه نرخ 1470 تومانی برای گندم تعیین گردید که باعث اعتراض کشاورزان به این موضوع شد.
وی افزود: عدم تعیین نرخ عادلانه برای گندم باعث میشود که کشاورز بهجای فروش گندم خود به دولت، آن را دلال بفروشد و انگیزه خود در این زمینه را از دست دهد. در حال حاضر دلالها گندمهای کشاورزان را به قیمتی بیش از 2 هزار تومان میخرند درحالیکه دولت بعد از اعتراض کشاورزان نرخ 1700 تومانی را اعلام کرد.
سلیمی زادگان در ادامه بیان کرد: در کشورهای حاشیه خلیجفارس و منطقه قیمت گندم بسیار بالاتر از قیمت خرید تضمینی گندم در داخل کشور است و در سالهای قبل عدم مدیریت تعیین قیمت خرید تضمینی باعث کمبود گندم در کشور و بهتبع آن واردات این کالای استراتژیک شده که قیمت تمامشده آن نیز بیشتر از قیمت داخلی بوده است.
وی گفت: باید در زمینه خرید گندم یک سامانه شفاف طراحی شود تا از طریق آن نیازهای کشور در این حوزه احصا شود تا با دانستن این نیازها، بتوان این موضوع را بهصورت صحیح مدیریت کرد. در کشورهای پیشرفته نیز این نکته رعایت میشود و باعث شده است که در آمریکا بیش از 14 برابر نیاز خود غلات تولید کند.
سلیمی زادگان در پایان در خصوص تبعات عدم تعیین نرخ متناسب برای خرید گندم افزود: این مسئله باعث شده است که خودکفایی در تولید گندم هم از دست برود و برای تأمین نیازهای خود همانند گذشته مجبور به واردات گندم شویم. بنابراین نیاز است قیمت خرید تضمینی به 2200 تا 2400 افزایش یابد تا از این طریق از فروش گندم به دلالان و خروج آن از کشور جلوگیری نماید. ارز گندم در بورس کالا نیز راهکار صحیح مدیریت گندم در کشور است.
نرخ ارز 4200 تومانی لطمه زیادی به اقتصاد کشور زد
با توجه به سالگرد اعلام نرخ 4200 تومانی برای دلار، موضوع دیگر موردبررسی در «پایش» یکشنبهشب، به نرخ ارز و حواشی آن در یک سال اخیر اختصاص یافت.
در همین خصوص سلیمی زادگان، کارشناس اقتصادی برنامه پایش، بابیان اینکه اعلام نرخ 4200 تومانی برای ارز در فروردین 97 اشتباه بزرگی بود،گفت: اعلام این نرخ لطمه زیادی به اقتصاد کشور زد و در این مدتی که این نرخ برای دلار اعلام شد، ذخایر ارزی بسیاری از دست دادیم.
وی افزود: این اتفاق یک شمشیر دو لبه بود و اگر بازار ارز مدیریت میشد، مجموعه بازارهای کشور نیز به آرامش دست مییافت.واقعاً اگر این اشتباه رخ نمیداد در آن برهه دوماهه بهاندازه بیش از 6 ماه ارز کشور در شرایط تحریم مصرف نمیشد.
این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اثرگذاری تغییر رئیسکل بانک مرکزی بر بازار ارز بیان کرد: در برههای از تابستان 97 نرخ ارز تا 18 هزار تومان رشد کرد اما با تغییر رئیس بانک مرکزی و بکار کیری سیاستهای درست ارزی،نرخ مذکور رو به کاهش رفت. بنابراین در حال حاضر نرخ دلار نیز، نرخ واقعی آن نیست و به عقیده کارشناسان در شرایط تحریم نرخ واقعی دلار در حدود 6 الی 7 هزار تومان است.
سلیمی زادگان در ادامه افزود: ما باید به سمت بازار متشکل ارزی حرکت کنیم. یعنی همه عرضه و تقاضای بازار ارز را شفاف کنیم. سامانه نیما این کار را انجام میدهد. بنابراین همه عرضهکنندگان و متقاضیان باید در یک سامانه واحد نیازهایشان را برآورده کنند و از این طریق میتوان بازار آزاد را نیز به حاشیه راند.
سلیمی زادگان افزود: اعطای ارز 4200 تومانی به برخی کالاها باعث بروز پدیدههای قاچاق شد و باید بهجای این کار، به خانوارها یارانه ارزی داده میشد که این کار در صورت انجام، قدرت خرید مردم را بالا میبرد و از طرف دیگر از رانت و قاچاق را نیز جلوگیری میکرد. نمونه این موضوع واردات گوشت با ارز 4200 تومانی بود که گوشت با این قیمت به دست مردم نرسید و باعث حواشی گوناگونی در کشور گشت.
پیگیری مشکلات تولیدکنندگان در ستاد پیگیری مشکلات تولید «پایش»
در ادامه برنامه، افراسیابی معاون حفاظت اراضی سازمان جنگلها در پاسخ به مشکل یک کشاورزی در خصوص سند زمین کشاورزی که پس از چند سال بخشی از آن زمین بهعنوان منابع طبیعی اعلامشده است گفت: باید دید در زمان تنظیم سند از منابع طبیعی استعلام شده است یا خیر.
مجری برنامه سؤالی مبنی بر اینکه اگر زمین سند ششدانگ داشته باشد بعد از مدتی امکان دارد گفته شود بخشی از زمین اراضی ملی است؟ از این مقام مسئول پرسید که پاسخ صریحی به آن داده نشد.
در ادامه برنامه مرندی مقام معاون نظارت بر استاندارد سازمان ملی استاندارد در خصوص مشکل تولیدکنندگان تیرچه بابت استاندارد دستگاه جوش گفت: ما مجری اجرای استانداردها هستیم و تعیینکننده دستورالعملها نیستیم. ما به این تولیدکنندگان دو سال زمان دادیم تا با استانداردهای جدید منطبق شوند. ۶۰ واحد تولیدی این استاندارد را رعایت کردند و گواهی گرفتند، اما ۲۲ واحد مابقی نتوانستند گواهی دریافت کنند.
وی در خصوص مشکل اصلی این واحدهای تولیدی تصریح کرد: واحدهای تولیدی برای تولید با استاندارد جدید باید برق فشارقوی داشته باشند، ولی واحدهای تولیدی در اطراف تهران در زمینهای کشاورزی مستقرشدهاند و نمیتوانند تغییر کاربری دهند و از برق فشارقوی استفاده کنند.
برای رسیدن به هدف باید کار و تلاش کرد
در ادامه حسین فروتن مهر کارآفرین برتر برنامه پایش که در حوزه صنعت بتن فعالیت دارد تصریح کرد: از دوران کودکی حافظه خوبی داشتم از سنین پایین تدریس پایههای کمتر را شروع کردم. از ۱۷ سالگی به بعد تدریس در آموزشگاهها هم داشتم.
وی ادامه داد: برای ورود به دانشگاه به من پیشنهاد مهندسی میدادند. در دانشگاه علم و صنعت رشته راه و ساختمان قبول شدم. به دنبال کار نیمهوقت بودم که کار آزمایشگاهی در زمینه مکانیک خاک پیدا کردم. در حوزه دکورسازی فروشگاه کفش هم کارکردم که با ابداع و نوآوری بنده فروش آنها زیاد شد و حقوق خوبی به من دادند. من پنجاه سال دو شیفت کارکردهام.
فروتن مهر تصریح کرد: بعد از انقلاب به این علاقهمند شدم که در حوزه بتن کارکنم. ابتدا کار بتنریزی کارکردم بعد ماشینآلات خریدم و محلی اجاره کردم برای کار. تلاش کردم کیفیت بتن را بهبود ببخشم که مقاومت آن افزایش یابد.
این کارآفرین برتر اظهار کرد: در ادامه اقدام به خرید کارخانه کردم و تمام انرژی و توان خود را بر بهبود کیفیت بتن ازنظر علمی گذاشتم. من به پسران خود گفتهام از هیچ این برند بتن را ساختهام و باید این را حفظ کنند.
وی تصریح کرد: برای رسیدن به هدف حتی اگر پول هم داشته باشید باید کار و تلاش کرد.
88 درصد مردم گوشت یارانهای دریافت نکردهاند!
همچنین سؤال نظرسنجی برنامه «پایش»، بهصورت زیر از مخاطبان سؤال پرسیده شده است:
آیا در یک سال اخیر گوشت وارداتی با نرخ دولتی، به دست شما رسیده است؟1.بله 2.خیر
در پایان نیز 88 درصد از مردم اعلام نمودند که در یک سال گذشته گوشت وارداتی به دست آنها نرسیده است.
انتهای پیام/