بازگشایی محدود درهای تماشاخانه قجری

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس، تئاتر نصر یکی از اولین سالن‌های تئاتر ایران و مربوط به اواخر دوره قاجار است. این مکان در تهران، خیابان لاله زار، روبروی کوچه بوشهری واقع شده  و در مهر ۱۳۸۱ توسط سازمان میراث فرهنگی ثبت ملی شد.

تماشاخانه دائمی تهران تا سال ۱۳۲۹ پا برجا بود و چندین بار این بنا دچار آتش سوزی شد، اما پس از تعمیر در سال ۱۳۴۱ به پاس خدمات ارزنده سید علی خان نصر که در بهمن ۱۳۴۰ فوت شده بود با عنوان تئاتر نصر بازگشایی شد.

سال ها درهای تئاتر نصر بسته و این اثر تاریخی به حال خود رها شد. پس از مدت‌ها این مکان تاریخی در اختیار مرکز‌ هنرهای نمایشی قرار گرفت تا دست‌اندرکاران بتوانند با سامان‌دهی فضا به انجام کارهای نمایشی در این مرکز تئاتر اقدام کنند.

اردیبهشت ۸۷ کارمرمت و بازسازی تئاتر«نصر» در فاز نخست  آغاز شد اما در خرداد ماه این اقدامات به دلیل کمبود بودجه و اعتبارمتوقف شد. 

در سال ۱۳۶۷ واحد جهاد دانشگاهی برای احیا تئاتر نصر این مکان را اجاره  و آن را بازگشایی کرد اما به دلیل فرسودگی و بی توجهی مسئولان در مرداد ۱۳۸۱ در حین اجرای نمایش " سی و هفت شاهی جناب میرزا" تعطیل شد.

در دی ماه  ۱۳۹۶ با امضای تفاهم‌نامه‌ای بین کمیته امداد امام خمینی به عنوان مالک و جهاد دانشگاهی که سرقفلی این بنا را در اختیار داشت با شهرداری تهران، تملک این بنا در اختیار سازمان زیباسازی شهرداری تهران درآمد تا این سالن نمایش تاریخی مورد مرمت و بازسازی و تبدیل به موزه شود.

احمد مسجد جامعی عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران در این باره گفت: این بنا که مالکیت آن در اختیار کمیته امام خمینی است و طی توافقی به شهرداری تهران واگذار شد و موضوع را پیگیری خواهیم کرد.

پیروز حناچی قبل از اینکه شهردار شود  یکی از مسئولان پروژه ساماندهی محوطه لاله زار بود و در بازدیدی که مسجد جامعی از این محور داشت خطاب به وی گفت به دلیل نداشتن مالک خصوصی ساختمان تئاتر نصر چشم‌انداز خوبی برای ایجاد مرکز اقدامات هنری دارد.

وی افزود: با توجه به اینکه این ساختمان در اواخر دهه 20 از مجموعه «گراند هتل» گرفته شده است هم حائز اهمیت است.

شهرداری تهران بنای تئاتر نصر را تحویل گرفت.برزین ضرغامی مدیرعامل سازمان زیباسازی شهرداری تهران در خصوص این بنای تاریخی گفت: از آنجا که بنای مذکور برای سال‌ها متروک مانده بود، میزان تخریب بنا بیش از ۶۰ درصد تخمین زده شد و همین موضوع عملیات مرمت را با دشواری‌هایی همراه کرد.

وی ادامه داد: شهرداری تئاتر نصر را با اختصاص ۶ میلیارد تومان به تملک خود درآورد و شروع به بازسازی این بنا کرد.

کار تا حدودی انجام شد. علی محمد سعادتی شهردار منطقه ۱۲ خبر از باز شدن درهای تئاتر نصر به مدت یک هفته خبر داد و گفت: معتقدیم که ترمیم، احیاء و باززنده سازی خیابان لاله‌زار یک پروسه تدریجی و نه یک پروژه است و باید در همان مدت زمانی که دچار تخریب شده است احیاء شود.

وی ادامه داد: در مرحله‌ی اول باید به مردم و متخصصان و غیره نشان بدهیم که چه ظرفیت‌هایی در خیابان لاله‌زار وجود دارد و چه بلایی بر سر دارایی‌های شهر آمده است که پروژه تئاتر نصر نیز جزو املاکی است که شهرداری تهران آن را خریداری کرده و برای مرمت در اختیار سازمان زیباسازی قرار داده است که براساس تصمیم مدیریت شهری قرار است درهای این تئاتر به مدت یک هفته به روی مردم بازگشایی شود که مورد استقبال مردم قرار گرفت.

به اعتقاد شهردار منطقه ۱۲، درهای تئاتر باز شده تا مردم ببینند که چه بلایی بر سر دارایی‌های شهر آمده و انگیزه و مطالبه‌ای برای حفاظت، مرمت و احیای آن انجام بگیرد و بیشتر یک تلنگر به فضای فرهنگی، هنری و مدیریتی است تا یاد بگیریم از سرمایه‌های شهرمان حفاظت کنیم و تاکید شود که رویکردمان را باید با مواجه با میراث شهر تغییر دهیم.

بر اساس این گزارش، درهای تئاتر نصر به مدت یک هفته به روی مردم گشوده شده است و احتمالا این زمان تمدید شود. بسیاری از آثار تاریخی شهر تهران به خصوص در قسمت مرکزی شهر دچار ویرانی شده و تاکنون میراث فرهنگی برای آنها دستور العمل ایمن سازی صادر نکرده است. 

انتهای پیام

برچسب ها:

اجتماعی