یک استاد دانشگاه با بیان اینکه ۹۰ درصد جمعیت کشور ایران در معرض زلزله بالا و سیل قرار دارند، گفت: ۵۰ درصد جمعیت کشور ایران در معرض سیل قرار دارد زیرا ۶۰ درصد بارندگی سالانه در یک شبانهروز اتفاق میافتد و در نهایت سیل را سبب میشود.
فتحالله شمسایی در همایش پدافند غیرعامل استان زنجان با بیان اینکه نخستین ویژگی عصر حاضر پیچیدگی مسائل پیشرو و سرعت آهنگ تغییرات است، اظهار داشت: تغییرات به قدری سریع اتفاق میافتند که اگر در پاسخ به آن تاخیر ایجاد شود حوادث فاجعه باری به وقوع میپیوندد.
وی تصریح کرد: ظهور فناوریهای برتر در حوزه مختلف از جمله حوزه نظامی، جهان با ناپایداری و گسترش و تنوع تهدیدات نوین مواجه شده است که شرط توفیق در این عصر بهرهگیری از فرصتها و رویارویی با چالشهای پیشرو است.
به گفته استاد دانشگاه مالک اشتر و پژوهشگر حوزه پدافند غیرعامل منطقه غرب آسیا و حوزه خلیج فارس در مقایسه با هر منطقه دیگری از بیثباتی بیشتری برخوردار است و در این شرایط چالشهای امنیتی منطقه بزرگتر و متعدد شدهاند و توانایی دولتها اعم از منطقهای و فرامنطقهای برای مدیریت چالش مذکور به صورت یک جانبه و انفرادی کاهش یافته است.
وی تجارت اسلحه در جهان امروزی را نخستین شاخه بزرگ اقتصاد جهان اعلام کرد و یادآور شد: در تجارت جهانی حدود 800 میلیارد دلار به اسلحه تعلق میگیرد.
شمسایی اظهار داشت: بلایا با منشا طبیعی به صورت ناگهانی و تدریجیاند که زلزله، سیل، بهمن، طوفان، گرد و غبار شدید منشا ناگهانی و خشکسالی، قحطی و بیماری واگیر منشا تدریجی دارند.
وی شدت افزایش بلایای طبیعی طی دو دهه گذشته را در جهان 4 برابر اعلام کرد و گفت: در این حوادث جان باختن افراد 7 برابر، آسیب دیدگان 5 برابر و خسارت مالی 38 برابر شده است و در این میان ایران به لحاظ شرایط جغرافیایی و زمین شناختی در زمره کشورهایی است که آسیب پذیری بالایی در مقابل حوادث دارد.
این استاد دانشگاه مالک اشتر گفت: ایران از لحاظ وقوع سوانح طبیعی در بین 10 کشور اول سانحه خیز دنیا قرار دارد و از لحاظ مرگ و میر ناشی از مخاطرات در رتبه اول تا سوم قرار گرفته است زیرا 40 درصد جمعیت کشور در معرض زلزله بالا و 50 درصد در معرض سیل قرار دارند.
شمسایی با اشاره به این که ایران یک درصد جمعیت جهان را دارد، اظهار داشت: ایران بیش از 6 درصد سهم تلفات ناشی از وقوع بلایای طبیعی جهان را دارد به طوری که روزانه 10 نفر در اثر بلای طبیعی در کشور از بین میروند.
وی با اعلام اینکه ایران چهارمین کشور سیل خیز دنیا است، افزود: در ایران در بسیاری از نقاط بارندگی پایین است اما در بیشتر مناطق ممکن است در عرض یک شبانه روز بیش از 60 درصد بارندگی سالانه اتفاق بیفتد و با شیبهای تند جریان یافته و در نهایت سیل را سبب شود.
این پژوهشگر گفت: بر اساس آمارهای بانک اطلاعاتی خسارت ناشی از سیل در کشور بالغ بر 10 هزار میلیارد ریال در سال است و از سال 1330 تا 1383 سیل موجب کشته شدن 11 هزار و 739 نفر و مفقود شدن 2 هزار و 381 نفر در کشور شده است.