ردپای زنان مقتدر ایرانی بر قله‌های موفقیت/ آموزش عالی با بلوغ بانوان رشد کرد

به گزارش خبرنگار گروه علمی و دانشگاهی خبرگزاری فارس، زنان در ادوار مختلف تاریخ، نقش‌های مختلفی را بر عهده گرفتند اما در همه این نقش‌ها، همیشه دوشادوش مردان موفق بوده یا سایه حضور آنان در کنار مردان حس می‌شد. از ابتدای تاریخ که وظیفه زنان مدیریت خانواده بود تا امروز که در عرصه‌های مختلف یا حتی مشاغل مردانه، حضور  پررنگ دارند، نمی‌توان وجود افرادی را انکار کرد که توانستند نام سرزمین خود را در جهان طنین انداز کنند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عده‌ای فکر می‌کردند که فعالیت زنان به واسطه اسلامی شدن نظام، به دوران ابتدایی ظهور اسلام باز میگردد حال آنکه، حضور زنان در مجامع گوناگون از آموزشی و ورزشی گرفته تا مدیریتی و سیاسی نشان داد که آنچه در ایران اسلامی رخ می‌دهد از بلوغ و تکامل زنان ایرانی حکایت دارد. زنانی که دغدغه‌های بزرگ‌تری در ذهن دارند.دغدغه‌ای از جنس پیشرفت و ارتقای علمی ایران!

برای آنکه چنین زنانی در جامعه علمی نامشان در پس دیگر دانشمندان گم نشود، جشنواره‌ای به نام زن و علم شکل گرفت که امسال دور دوم آن با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده برگزار شد.

 غلامرضا غفاری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در نشست خبری این جشنواره گفت:  بر مبنای تصمیم شورای سیاست گذاری جشنواره، در سه رده سنی افراد را مورد داوری قرار دادیم و به سه رده زیر ۴۰ سال، بین ۴۰ تا۶۵ سال و بالای ۶۵ سال تقسیم شدند.۳۲۳ نفر زیر ۴۰ سال شرکت کردند و بیشترین شرکت کننده در گروه علوم انسانی، سپس فنی و مهندسی بوده است.

وی افزود: در بخش نظام آموزش عالی کشور، زنان نقش قابل توجهی دارند و ۲۷ درصد اعضای هیأت علمی و ۴۷ درصد دانشجویان را بانوان تشکیل می‌دهند.

صبح روز دوشنبه ۲ اردیبهشت ماه، تالار علامه امینی دانشگاه تهران میزبان شرکت کنندگان دومین جشنواره زن و علم بود. حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در این مراسم، نشان از اهمیت برگزاری این جشنواره داشت. گرچه در این مراسم، جای خالی وزیر علوم  حس می‌شد اما معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده ضمن حضور در این مراسم از نقش زنان در آموزش عالی سخن گفت.

ابتکار با اشاره به آمار حضور بانوان در مجموعه آموزش عالی بیان کرد: بیش از نیمی از دانشجویان کشور را بانوان تشکیل می‌دهند و ۲۷ درصد اعضای هیأت علمی نیز از بانوان هستند و این نشان‌دهنده عملکرد خوب زنان در مجموعه آموزش عالی است.خوشبختانه در مجموعه آموزش عالی تحولات خوبی داشتیم اما انتظار داریم تا بانوان هم مدیران آموزش عالی شوند و طبق گفته رئیس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌جمهور‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ۳۰ درصد مدیران کشور را زنان تشکیل دهند.

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز از ارسال لایحه ای به مجلس برای حمایت از زنان ایرانی خبر داد و گفت:برای حمایت از سرمایه های علمی کشور لایحه ای به مجلس فرستادیم تا فرزند بتواند از مادر هم تابعیت بگیرد چرا که مادر مرحوم میرزاخانی نیز علاقه زیادی داشت تا فرزندش تابعیت ایرانی داشته باشد، امیدواریم این لایحه هر چه سریعتر تصویب شود.

اما آنچه در این جشنواره اهمیت ویژه‌ای دارد؛ حضور بانوان محققی است که به عنوان برگزیده این جشنواره شناخته شدند. بانوانی از رده‌های سنی مختلف با مشکلات متفاوت ولی با یک هدف مشترک!

برای آشنایی با زندگی و فعالیت برگزیدگان جشنواره زن و علم با تعدادی از آنها گفت‌وگو کردیم.

یک توصیه به زنان: دنبال حمایت نباشید

انسیه خزعلی عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س) و برگزیده جشنواره  زن و علم گفت: من در گروه علوم انسانی به عنوان برگزیده این جشنواره انتخاب شدم و مجموع مقالات و طرح‌های متعددی در زمینه نظری و کاربردی داشتم.

 

زنان نباید منتظر حمایت باشند چون از حمایت خبری نیست و فقط با اتکا به توان خود می‌توانند فعالیت کنند و به موفقیت برسند.  

 

وی افزود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: در کنار طرح مقالات در حوزه استارت‌آپی و کارآفرینی فعالیت‌هایی داشتم که در مجموع حداکثر امتیاز را برای انتخاب در این جشنواره به دست آوردم.

 

عضو هیأت علمی دانشگاه الزهرا(س) گفت: برگزاری این جشنواره و کمک‌های این چنینی برای تقدیر از فعالیت زنان است اما بانوان ایرانی باید خودشان انگیزه داشته باشند و تلاش کنند روی پای خودشان بایستند.

وی تأکید کرد: زنان نباید منتظر حمایت باشند چون از حمایت خبری نیست و فقط با اتکا به توان خود می‌توانند فعالیت کنند و به موفقیت برسند.

تحقیق، تدریس و پرورش کودک ۲۰ ماهه از مشکلات خانم مهندس موفق!

سارا نظیف استادیار دانشکده مهندسی عمران دانشکده فنی دانشگاه تهران و برگزیده جشنواره زن و علم گفت: از دوره کارشناسی ارشد در حوزه مهندسی آب تحقیقاتم را آغاز کردم. از سال ۸۹ نیز توانستم در مقطع دکترا فارغ‌التحصیل شدم. از آن زمان به عنوان هیأت علمی و همکار پژوهشی در طرح‌های مختلف و مرتبط فعالیت کردم.

 

  من متاهل هستم و وجود فرزند ۲۰ ماهه‌ام شرایط را در زندگی‌ام تغییر داد. بیشتر افراد تصور می‌کنند ورود فرزند به خانواده فقط یک مسئولیت به مسئولیت‌های قبلی اضافه می‌کند، اما مسئولیت‌های من به عنوان یک مادر ۱۰ برابر شده است و تولد فرزند شرایط را فراتر از آنچه فکر می‌کنیم، تغییر می‌دهد.

وی افزود: در مجموع این فعالیت‌ها توانستم در دومین جشنواره زن و علم در حوزه فنی و مهندسی انتخاب شوم. ۷ سال به عنوان هیأت علمی و پیش از آن نیز به عنوان همکار پژوهشی فعالیت‌های تحقیقاتی داشتم.

نظیف با بیان این‌که یک دختر ۲۰ ماهه دارم،‌ گفت: من متاهل هستم و وجود فرزند ۲۰ ماهه‌ام شرایط را در زندگی‌ام تغییر داد. بیشتر افراد تصور می‌کنند ورود فرزند به خانواده فقط یک مسئولیت به مسئولیت‌های قبلی اضافه می‌کند، اما مسئولیت‌های من به عنوان یک مادر ۱۰ برابر شده است و تولد فرزند شرایط را فراتر از آنچه فکر می‌کنیم، تغییر می‌دهد.

برگزیده جشنواره زن و علم تأکید کرد: خانواده و همسرم از من حمایت کردند تا بتوانم هم با شرایط زندگی‌ام وفق پیدا کنم و هم از فعالیت‌های تحقیقاتی باز نمانم.

وی تأکید کرد: همسر من با دکترای مهندسی آب در وزارت نیرو مشغول به کار است و درک ایشان از شرایط برای حمایت من تأثیرگذار بود.

لزوم تغییر نگرش در حوزه فنی و مهندسی برای حضور بانوان 

وی ادامه داد:‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بانوان می‌توانند خیلی فراتر از آنچه در جامعه حضور دارند، فعال باشند؛ چراکه در عرصه علمی نشان دادند دوست دارند، فعالیت کنند، اما تصمیم‌سازی‌ها و استراتژی‌هایی وجود دارد که در روند اشتغال و به کار گرفتن افراد مختلف تأثیر دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: به خصوص در حوزه فنی و مهندسی یک نگاه وجود دارد که شاید ارزش‌های زنان در این حوزه به خوبی دیده نشود لذا نیاز به تغییر در این نگاه لازم است.

انتهای پیام/